Feladat: 1402. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Pálfalvi György 
Füzet: 1972/november, 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Prímszámok, Természetes számok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/február: 1402. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. A föltevés szerint ac=db. Jelöljük a közös értékük tovább nem egyszerűsíthető alakját uv-vel, vagyis u és v egymáshoz képest relatív prím természetes számok (nincs 1-nél nagyobb közös osztójuk). Ekkor van olyan j és k természetes szám (amivel egyszerűsítettünk), hogy

a=ju,c=jv,d=ku,b=kv.
Eszerint pedig
a+b+c+d=j(u+v)+k(v+u)=(j+k)(u+v),
összetett szám, hiszen mindkét tényező értéke legalább 2. Ezzel bebizonyítottuk, hogy ha ab=cd, akkor a+b+c+d összetett szám.
Ebből következik, hogy ha x, y, u, v olyan természetes számok, amelyekre xy=uv, és n tetszőleges természetes szám, akkor (xn+yn+un+vn) összetett szám (ami n=2 mellett feladatunk még be nem bizonyított állítását jelenti). Valóban, ha xy=uv, akkor xnyn=unvn, tehát az a=xn, b=yn, c=un, d=vn számokra alkalmazható az előző állítás, és ez éppen azt jelenti, hogy (xn+yn+un+vn) összetett szám.
 

Pálfalvi György (Győr, Révai M. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás a feladat első állítására. Szorozzuk az s=a+b+c+d számot a-val, és helyettesítsük a szorzat második tagját a föltevés alapján:
as=a2+cd+ac+ad=a(a+c)+d(c+a)=(a+c)(a+d).
Ha s törzsszám volna, akkor a jobb oldalon legalább az egyik tényezőnek osztója volna.1 Ez azonban lehetetlen, mert mindkét tényező kisebb, mint s.
1Ha egy szorzat osztható egy törzsszámmal, akkor a szorzatnak legalább egyik tényezője osztható ezzel a törzsszámmal. E tétel bizonyítása ‐ valamint a közben felhasznált tételeké ‐ megtalálható pl. a következő Középiskolai Szakköri Füzetben: Faragó László: A számelmélet elemei. Tankönyvkiadó, Budapest, 1954. 22. oldal.