Feladat: 1399. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck L. ,  Borbély A. ,  Boros P. ,  Éltető L. ,  Fazekas László ,  Fördős J. A. ,  Gáspár Gy. ,  Horváth Eszter ,  Jakab T. ,  Kelemen G. ,  Molnár György ,  Pesti G. ,  Raikovich P. ,  Simonyi B. ,  Smohay T. ,  Szabó Zs. ,  Szalay P. ,  Szöllős L. ,  Torma T. ,  Vladár K. ,  Zahalka G. 
Füzet: 1972/szeptember, 18 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eltolás, Magasságvonal, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/január: 1399. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Ismeretes, hogy hegyesszögű háromszögben a talpponti háromszög belső szögfelezői rendre azonosak az eredeti háromszög magasságvonalával. (Ez következik például abból, hogy a háromszög magasságpontját M-mel jelölve,

AB0C0=AMC0=A0MC=A0B0C,
mert a középső két szöget ugyanaz a két egyenes határozza meg, az első és utolsó egyenlőség pedig abból következik, hogy az AM, illetve CM szakasz a B0, C0, illetve A0, B0 pontokból derékszög alatt látszik, tehát A0, B0, M, C0, illetve A0, C, B0, M egy-egy körön vannak.)
 

 

Rajzoljuk meg az A0B0 szakasz feletti k Thalész-kört (középpontja C1). A C pont ebben nincs benne, mert C-ből A0B0 hegyesszög alatt látszik. Emiatt k metszi a B0C szakaszt, jelöljük a metszéspontot D-vel. Így a B0C1D háromszögben B0C1=DC1 és a C1DB0 és DB0C1 szögek egyenlők. Az utóbbi viszont ‐ mint láttuk ‐ egyenlő a C0B0A szöggel. Egyező ezeknek a szögeknek a forgási iránya is (az ábrán mindegyiké megegyezik az óramutató járásával), tehát C1D párhuzamos B0C0-lal, és így átmegy B1-en.
Ezzel tulajdonképpen azt láttuk be, hogy a B1C1 egyenest a C1-túl épp az A0B0 szakasz felével kell meghosszabbítani, hogy az ABC háromszög határára ‐ jelen esetben az AC szakaszra ‐ érjünk.
Eddigi meggondolásainkat elmondhatjuk betűk nélkül is: azt kaptuk, hogy egy hegyesszögű háromszög talpponti háromszögének bármelyik középvonalát a talpponti háromszög bármelyik felezett oldalán túl épp az illető oldal felével kell megtoldani, hogy az eredeti háromszög határára jussunk. Ha tehát egy középvonalat mindkét irányban megtoldunk, akkor a teljes szakasznak a részei ‐ azaz a középvonal egyeneséből az eredeti háromszögbe eső darabnak a részei ‐ rendre egyenlők a talpponti háromszög egy-egy oldalának a felével, és a teljes szakasz hossza egyenlő a talpponti háromszög félkerületével. Ezzel a feladat állításának a bizonyításán túl azt is meghatároztuk, mekkorák a szóban forgó szakaszok.
2. Rátérünk a feladat kérdésének a vizsgálatára. Jelöljük egy tetszőleges tompaszögű háromszög tompaszögénél levő csúcsát, M-mel, a másik két csúcsot A-val és B-vel, a háromszög magasságpontját C-vel. Ekkor az ABC háromszög hegyesszögű, és a talpponti háromszöge azonos ABM talpponti háromszögével. Jelöljük ennek a csúcsait továbbra is A0-lal, B0-lal, C0-lal, az A0B0C0 háromszög oldalfelező pontjait rendre A1-gyel, B1-gyel, C1-gyel, az A0B0 feletti Thalész-kört k-val.
Mivel az A0B0 szakasz M-ből tompaszög alatt, B-ből pedig hegyesszög alatt látszik, azért M a k belsejében, B pedig a k-n kívül van, tehát k metszi a BM szakaszt, jelöljük a metszéspontot E-vel. Ez a már használt D-vel szemközti pontja k-nak, mert B0BB0C, emiatt E is rajta van a B1C1 egyenesen. Ha tehát egy hegyesszögű háromszög talpponti háromszögének a középvonalára visszafelé mérjük fel az oldal felét, az eredeti háromszög magasságvonalára jutunk. (Ez így egy kicsit pontatlan: hogy melyik magasságvonalra, az abból határozható meg, hogy a választott középvonal, a felmért oldal és a magasságvonal az eredeti háromszög különböző csúcsaihoz tartozik.)
Ezek szerint a C1B1 félegyenesre az A0B0 oldal felét mérve a BB0 magasságvonalra jutunk, a B1-en túli meghosszabbításra pedig az A0C0 felét mérve az AB oldalra jutunk, tehát a B1C1 egyenesnek az ABM háromszögbe eső szakasza egyenlő 12(A0C0+C0B0-B0A0)-lal. Hasonlóan látható, hogy ennyivel egyenlők az A1B1, A1C1 egyenesek ABM-beli szakaszai is, tehát a feladat eredeti állítása tompaszögű háromszögre változtatás nélkül igaz, csak az általunk a szakaszok közös értékéről adott kiegészítést kell módosítani.