Feladat: 1388. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kiss Emil 
Füzet: 1973/szeptember, 12 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Vetítések, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Trapézok, Projektív geometria, Párhuzamos szelők tétele, Párhuzamos szelők tételének megfordítása, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/november: 1388. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Bebizonyítjuk a következő segédtételt: A tetszőleges T1T2T3T4 négyszög T2T3 és T4T1 oldalegyenesei messék egymást egy U pontban, T1T3 és T2T4 átlói egy U'-ben, így T3T4 akkor és csak akkor párhuzamos T1T2-vel, ha az UU' egyenes felezi a T1T2 oldalt.
Húzzunk párhuzamost U'-n át a T1T2 oldallal, jelöljük a T1T4 és a T2T3 oldallal való metszéspontját V14-gyel, ill. V23-mal, az UU' egyenesnek a T1T2 és a T3T4 oldallal való metszéspontját V12-vel, ill. V34-gyel (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Ekkor az U, T4, T3 csúcsú szögek szárait átmetsző párhuzamosok alapján mindenesetre
U'V14V12T1=U'UV12U=U'V23V12T2,(1)T2T1U'V14=T1T4V14T4,(2)T1T2U'V23=T2T3V23T3.(3)



Ha most még T1T2||T3T4 is fennáll, akkor (2) és (3) jobb oldalai egyenlők, ezért a bal oldalak nevezői is egyenlők: U'V14=U'V23, így az (1)-beli szélső törtek nevezői is egyenlők, V12 felezi T1T2-t, ami állításunk első része (és ekkor persze V34 is felezi T3T2-et, U' felezi V14V23-at).
Ha viszont, a V12T1=V12T2 egyenlőséget tesszük föl, akkor az (1)-beli első és utolsó számláló is egyenlő, ezért (2) és (3) bal oldalai is egyenlők, ezért jobb oldalaik egyenlőségét fölhasználva
T2T4U'T4=T1T4V14T4=T2T3V23T3=T1T3U'T3,
a szélső arányokból 1-et ‐ 1-et levonva
T2U'U'T4=T1U'U'T3,
tehát T1T2||T3T4; ezzel segédtételünk második részét is bebizonyítottuk.
2. Jelölje feladatunkban E és G az SO egyenesnek rendre az AB-n, CD-n levő pontját, F és H az AB-vel O-n át húzott párhuzamosnak rendre az AD-n, BC-n levő pontját, jelöljük továbbá az EH, FG egyenespár metszéspontját J-vel, az EF, GH párét K-val. Ekkor segédtételünk első része szerint E felezi AB-t, továbbá O az FH-t, G a CD-t felezi, hiszen föltevés szerint AB||CD||FH. Így pedig segédtételünk második részét az FHJK négyszögre alkalmazva KJ||FH||AB, hiszen e négyszögben a két átló metszéspontja G, a KF, JH oldalegyenespáré E, az EG egyenes O-ban felezi az FH oldalt.
Ezek szerint ha AB||CD és az S pont létrejön (vagyis ABCD), akkor a kérdéses egyenes mindig párhuzamos AB-vet.
 
Kiss Emil (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. Ha segédtételünknek csak az első felét bizonyítjuk (,,ha AB||CD, akkor EA=EB, GD=GC és DF=OH''), akkor megoldásunkat így fejezhetjük be. Messe a CD egyenes EH-t L-ben, EF-et M-ben, ekkor GL=GM, és
FJGJ=FHGJ=HFGM=HKGK,FJGJ-1=FGGJ=HGGK,
a GFH és GJK háromszögek középpontosan hasonlók, tehát JK||FH||AB. (Tehát lényegében itt bizonyítjuk segédtételünk második részét.)
2. Többek ismert tételként hivatkoztak a segédtétel első részére. A korábbi tankönyvben valóban szerepelt ez, de a jelenlegiben nem. (Emiatt adtuk bizonyítását már az 1244. gyakorlatban is, K. M. L. 39 (1969) 62. oldal.) Egyébként az AB=2DC esetben O az ABS háromszög súlypontja és SO az AB-hez tartozó súlyvonal.
A segédtételt szemléletesen, így is kimondhatjuk: ha AB||CD és ABCD, akkor az ABCD trapéz ferdén szimmetrikus a szárak S metszéspontját az átlók O metszéspontjával összekötő egyenesre, 2 megfelelő pont összekötő egyenese párhuzamos AB-vel, és a köztük levő szakaszt az SO egyenes felezi.
 

 

2. ábra
 

 

 

3. ábra
 

3. Bizonyításunkban a trapéz szárai és átlói nem játszottak egymástól lényegesen különböző szerepet. A bizonyítás érvényes a 3. ábrára is ‐ amelynek kiindulása a 2. ábráétól csupán a C és D fölcserélésében különbözik (vagyis itt ABCD hurkolt trapéz). Könnyen adódik az összehasonlításból az a sejtés, hogy a JK- szakasz felezőpontja éppen S, és hogy J, K rajta van az AC, ill. BD átlón; ezek bizonyítását ajánljuk az olvasónak.
 
II. megoldás. Ha ABCD szimmetrikus trapéz, akkor az SO egyenes éppen a szimmetriatengely, merőleges az alapokra, az alakzatot előállító pontok egyenesek, is tükrös párokba kapcsolhatók, és így a kérdéses egyenes önmagának a képe, merőleges OS-re, párhuzamos az alappal. Eszerint tüstént készen vagyunk tennivalónkkal, ha találunk olyan transzformációt, amely bármely ABCD trapézt szimmetrikus trapézba visz át (és a további szerkesztő lépéseket meghagyja).
 

 

4. ábra
 

Vegyünk evégett az AB egyenesen át egy, az alakzatunk α síkjától különböző β síkot és benne az AB szakasz felező merőlegesén egy S* pontot ‐ amely nincs rajta magán az AB szakaszon is ‐ és vetítsük rá alakzatunkat β-ra az SS*-gal párhuzamos vetítő egyenesek felhasználásával. Mivel így az ABS háromszög képe az ABS* egyenlő szárú háromszög, elég azt belátnunk, hogy a CD egyenes C*D* képe párhuzamos AB-vel. Valóban, a CC*, DD* párhuzamos vetítő egyenesek gamma síkja α-t CD-ben, β-t C*D*-ban metszi, és ha AB-nek és C*D*-nak volna egy közös X pontja, ez α, β, γ mindegyikében benne volna, tehát AB-nek és CD-nek közös pontja lenne, amit kizártunk. Így pedig a C*D* egyenes az ABS* egyenlő szárú háromszögből szimmetrikus trapézt metsz le. Most már J*K*||AB, J*K* visszavetítése α-ra a JK egyenes, és ez ugyanúgy párhuzamos AB-vel, amint azt C*D*-ról láttuk. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
(Három egyező ‐ tehát nem versenyszerű ‐ dolgozat ötlete alapján; egyébként kidolgozásuk egyformán hibás is.)
 

 

5. ábra
 

 
Megjegyzés. Ha A, B, C, D négy pont, semelyik három sincs egy egyenesen, az AC és BD, az AD és BC, az AB és CD egyenespár metszéspontja rendre O, S, ill. R, az OS egyenes közös pontja AB-vel és CD-vel E, ill. G, az OR egyenesé AD-vel, BC-vel F, ill. H, akkor az EF, GH és az EH, FG egyenespárok J, K metszéspontjai által meghatározott egyenes azonos az RS egyenessel (5. ábra). Ezt az állítást az ún. projektív geometriában egyszerűen bizonyítják. Az ábra mindegyik egyenesén a megbetűzött 4 pont ún. harmonikus pontnégyest alkot, az általuk meghatározott szakaszok közül kettő-kettőnek az aránya egyenlő, pl. AE:BE=AR:BR (és így persze AE:AR=BE:BR). Az érdeklődőknek ajánljuk Vigassy Lajos következő Középiskolai Szakköri Füzeteit: Geometriai transzformációk; Projektív geometria.