Feladat: 1381. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1972/május, 205 - 206. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: 1381. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A B1, C2 pontok rajta vannak a keresett háromszögnek az AB oldallal párhuzamos c1 középvonalán, tehát a B1C2 egyenesre C2-ben állított merőleges a háromszögnek a C csúcsból induló mc magasságegyenese. Ezen lesz rajta C és a magasságnak az AB oldalegyenesen levő C0 talppontja (1. ábra).

 

 

Az A0 talppont rajta van az AC oldal mint átmérő fölé írt k Thalész-körön, melynek középpontja B1. Ebből k megrajzolható, rajta lesznek az A, C csúcsok és a már mondott C0 talppont.
Mármost mc és k két metszéspontjának egyikét C, másikát C0 szerepére megválasztva, C-nek B1-re való tükörképe lesz A, a B csúcsot pedig az AC0 és CA0 egyenesek metszéspontja adja meg.
Bebizonyítjuk, hogy az ABC háromszög megfelel a követelményeknek. A tükrözés alapján B1 felezi AC-t; továbbá Thalész tétele szerint AA0BC (és A0 rajta van BC-n); ugyanezért ABCC0, másrészt B1C2 merőleges k-nak CC0 húrjára, tehát C2 felezi CC0-t.
Szerkesztő lépéseink egyértelműek, C és C0 szerepének megválasztása viszont kétféleképpen lehetséges, így általában 2 megoldása van a feladatnak (az 1. ábrán C, C0-ból A és B, a fölcserélt C'0 és C'-ből A' és B').
Ha azonban C2 egybeesik B1-gyel ‐ ami azt jelenti, hogy a CC0 magasság azonos a CA oldallal és C0 azonos A-val, tehát a CAB szögnek 90-nak kell lennie ‐, akkor a c1 és mc egyenesek iránya nincs meghatározva, de mc mindenesetre átmérője k-nak; így C a k-n tetszés szerint választható, a továbbiakban B meghatározásához AC0 egyenesként az A-ban CA-ra állított merőleges veendő. Ebben az esetben végtelen sok megoldás van; csak A0 és k-nak vele átellenes A0* pontja nem választható C szerepére, mert CA0 esetén AB is, CB is merőleges lenne AC-re, ill. CA0* esetén A azonos lenne A0-lal, ami valódi háromszögben lehetetlen.
Az mc egyenes akkor és csak akkor metszi k-t 2 egymástól különböző pontban, ha B1A0>B1C2, ez tehát szükséges feltétele a megoldhatóságnak. (B1A0=B1C2 esetén mc-nek és k-nak csak egy közös pontja van, ami nem lehetne egyszerre C is, C0 is.) B1A0B1C2 esetén nincs megoldás. Ebből az is következik, hogy az A0 pont sem B1-gyel, sem C2-vel nem eshet egybe. (Előfordulhat az a különlegesség, hogy k és mc egyik metszéspontja éppen maga az A0 pont, ilyen esetben persze A0C2B1=90. Ez nem teszi érvénytelenné a fent mondottakat, A0 alkalmas mind a C csúcs, mind a C0 talppont szerepére; mindkét esetben derékszögű háromszöget kapunk, a derékszög csúcsa C, ill. B.)
Végül a B-t meghatározó AC0 és CA0 egyenesek csak akkor nem metszik egymást, ha az A0CC0A húrnégyszög téglalap, mc a k-t az A0-lal átellenes A0* pontjában metszi (ami már az megindulási helyzetben felismerhető, abból hogy az A0-ból B1C2-re bocsátott merőleges átmegy C2-nek B1-re vonatkozó tükörképén). Ilyen tulajdonságú A0, B1, C2 adott ponthármas esetében ismét nincs megoldás.
Megjegyezzük végül, hogy az ABC háromszög egybevágó lehet A'B'C'-vel, ha A0 rajta van a B1C2 egyenesen, ekkor egymás tükörképei B1C2-re. Azonban ekkor is külön megoldásnak számít mindegyik, mert ha helyzetadatokból indulunk ki, akkor két különböző helyzetűmegoldás különbözőnek tekintendő.