Feladat: 1379. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Homonnay Géza ,  Telcs András 
Füzet: 1972/április, 162. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nevezetes azonosságok, "a" alapú számrendszer (a >1, egész szám), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: 1379. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A rendszer alapszámát N-nel jelölve

(N-1)4=(N2-2N+1)2=N4-4N3+6N2-4N+1,
ami így alakítható:
(N-4)N3+5N2+(N-4)N+1.
Itt az N3, N2 és N hatványok az N-alapú számrendszer egységei, és ha N6, akkor N-4>0, a számrendszerben használatos számjegy, úgyszintén 5 és 1 is.
Eszerint az N2 és N0 értékű helyen álló számjegy bármely N6 alapszám esetén 5, ill. 1, az N3 és N értékű helyen álló számjegy pedig egyenlő egymással és 4-gyel kisebb a számrendszer alapszámánál. (N=10 esetén 94=6561.)
 

Telcs András (Budapest, I. István Gimn., II. o. t.)

Homonnay Géza (Budapest, Arany J. Ált. Isk., 7. o. t.)
 

Megjegyzés. A fenti átalakítás lényegében azonos azzal a ‐ numerikus esetekben használatos ‐ eljárással, amely szerint más rendszerbe átszámítva egy pozitív egész számot, ennek az új rendszerbeli jegyeit úgy kapjuk, hogy osztjuk az új alappal először a számot, majd a hányadost és egymás után az újabb hányadosokat, majd jegyekként ‐ jobbról bal felé ‐ az egymás után fellépő maradékokat vesszük. Átszámításról azonban ebben az esetben mégsem lehet szó, mert algebrai kifejezések általában számrendszertől függetlenül vannak adva, itt pedig (1) ‐ ha egyáltalán valamilyen rendszerben van, akkor ‐ máris az N-alapú rendszerben van. Csak ki kell olvasni ennek az alaknak a számjegyeit ‐ hogy minden egyes j jegyre teljesüljön 0j<N ‐, ezt tettük meg a fentiekben.