Feladat: 1371. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1972/március, 116 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Magasságpont, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/május: 1371. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az ABC=H háromszög magasságpontját M-mel, az AB1C1, a BC1A1 és CA1B1 háromszög adott magasságpontját pedig rendre A2-vel, B2-vel, C2-vel.

 

1. Ha H-ban a C csúcsot M-re cseréljük, az új, ABM háromszög talpponti háromszöge ismét A1B1C1 lesz, hiszen M-nek és C-nek AB-n levő vetülete azonos, és AB1BM, BA1AM alapján az A és B csúcsoknak a szemközti oldalon levő vetülete B1, illetve A1 lesz. (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

A mondottakból az is következik, hogy az ABM háromszög magasságpontja C. Kivétel csak az az eset, ha H-ban A-nál vagy B-nél derékszög van, hiszen ekkor az A, B, M pontok nem határoznak meg háromszöget. Ha viszont H nem derékszögű, akkor az A, B, C, M pontok különbözők, és bárhogy választunk ki e négy pont közül hármat, az ezek által alkotott háromszög magasságpontja a negyedik, és e háromszög talpponti háromszögének a helyzete nem függ attól, melyik három pontot választottuk az A, B, C, M közül. (A 3 talppont szerepe azonban cserélődik.) Ha H hegyesszögű, akkor az ABM, BCM, CAM háromszögekben M-nél tompaszög van ‐ pl. AMB=180-ACB ‐, ha pedig H-ban valamelyik csúcsnál tompaszög van, akkor azt M-re cserélve hegyesszögű háromszöget kapunk.
 

Ha H hegyesszögű háromszög, akkor magasságvonalai az A1B1C1=H1 talpponti háromszögben szögfelező egyenesek, hiszen a kerületi szögek és a merőleges szárú szögek tételei alapján például A1-ben: AA1C1=ACC1=ABB1= =AA1B1; ennélfogva H oldalai pedig H1-nek külső szögfelezői. Ha H-ban ‐ mondjuk C-nél ‐ tompaszög van, akkor az ABM háromszög hegyesszögű, tehát ennek a magasságvonalai lesznek H1 belső szögfelelezői, vagyis H1-re nézve az AC, BC oldal belső, az AB pedig külső szögfelező. Ezek szerint ha H nem derékszögű, akkor az A1, B1, C1, M pontok különbözők, nincs köztük három egy egyenesen levő pont, és M a H1 háromszög oldalegyeneseit érintő valamelyik kör középpontja, H csúcsai pedig a másik három érintőkör középpontjai.
 

2. Az AB1C1 háromszög A-ban összefutó oldalai a H-ban is oldalak, ezért A2 magasságpontja a B1-en át CC1-gyel, C1-en át BB1-gyel párhuzamosan húzott egyenesek metszéspontja, tehát B1A2 párhuzamos és egyenlő MC1-gyel, ugyanígy C1A2#MB1, másképpen mondva: az MA2 vektor az MB1, MC1 vektorok összege (2. ábra):
MA2=MB1+MC1.
 
 
2. ábra
 

Hasonlóan
MB2=MA1+MC1,ésMC2=MA1+MB1.
Mérjük fel M-ból kiindulva az (MA1+MB1+MC1) vektort, legyen a végpontja O, az MO szakasz felezőpontja pedig F. Ekkor
MF=12(MA1+MB1+MC1)=12(MA1+MA2),
tehát F az A1A2 szakasz felezőpontja, és hasonlóan mutatható meg, hogy F a B1B2, C1C2 szakaszokat is felezi.
 

Ezek szerint az A2B2C2=H2 háromszög az F pontra vonatkozó tükörképe a H1-nek, és O az M tükörképe. Ezek alapján O a H2 oldalegyeneseit érintő 4 kör valamelyikének a középpontja, H csúcsainak az F-re vonatkozó tükörképe pedig H2 további három érintőkörének a középpontja. A centrális szimmetriából az is következik, hogy F a H2 háromszögből ugyanúgy állítható elő, mint H1-ből:
OF=12(OA2+OB2+OC2).

3. Ezek szerint ha az A2, B2, C2 pontok különbözők (és nincsenek egy egyenesen), akkor a szerkesztés menete a következő. Megrajzoljuk az A2B2C2 háromszög belső és külső szögfelezőit, a kapott négy metszéspont közül egyiket O-nak választjuk, a másik három közül az OA2, OB2, OC2 egyeneseken levőt pedig rendre Oa-val, Ob-vel, Oc-vel jelöljük. Majd tükrözzük O-t a B2C2 szakasz felezőpontjára, kapjuk az A1 pontot; az A1A2 szakaszt megfelezzük, kapjuk az F pontot. Végül az OaObOc háromszöget F-re tükrözve kapjuk a keresett ABC háromszöget.
 

4. Ezzel az eljárással négy különböző, a követelményeknek megfelelő háromszöget kapunk. (A 2. és 3. ábrán ezek közül egyet‐egyet rajzoltunk meg.)*
 
 
3. ábra
 

Valóban, a szerkesztés szerint az OaObOc háromszög talpponti háromszöge A2B2C2, magasságpontja O, és
OF=12(OA2+OA1)=12(OA2+OB2+OC2).
Legyen a B2, C2, O pontok F-re vonatkozó tükörképe B1, C1, M, akkor a tükrözés alapján az ABC háromszög magasságpontja M, és talpponti háromszöge A1B1C1, továbbá
MF=12(MA1+MB1+MC1).
Ebből pedig a 2. pontban mondottak szerint következik, hogy az AB1C1, BC1A1, CA1B1 háromszögek magasságpontja rendre az adott A2, B2, C2 pont.
 

5. Ha tehát az eredeti H háromszög nem derékszögű, az adott három magasságpont mindig valódi H2 háromszöget határoz meg, és egy valódi (nem elfajult) H2 háromszögből négy különböző H háromszöget állíthatunk vissza. (Az "eredeti'' H háromszöget csak akkor tudnánk egyértelműen rekonstruálni, ha azt is tudnánk róla, hogy van-e tompaszöge, és ha van, melyik csúcsánál van az. Ehhez hozzáértjük, hogy az adott három pont meg van betűzve, azaz szerepük előre meg van határozva.)
 

6. Ha H-ban ‐ mondjuk a C csúcsnál ‐ derékszög van, akkor az A1, B1, M pontok azonosak C-vel, tehát az A1B1C háromszög három csúcsa azonos. Így a C2 magasságpont nem értelmezhető, H2 nem jön létre. Az adott magasságpontokból eszerint csak akkor szerkeszthetünk megfelelő háromszöget, ha azok valódi háromszöget határoznak meg. (Akkor sem mondhatunk mást, ha CA1B1 esetén C2-t C-vel azonosnak definiáljuk. Ekkor ugyan megengedhető, hogy H2 két csúcsa ‐ mondjuk A2 és B2 ‐ azonos legyen, de ekkor végtelen sok megfelelő H háromszög van, ezek egyik csúcsa a C2-vel azonos C, a másik kettőt pedig egy tetszőleges, a C2-n átmenő merőleges egyenespár metszheti ki az A2C2-re A2-ben emelt merőleges egyenesből.)

*A két ábrán az A2, B2, C2 ponthármas egybevágó, csak az ábrák takarékos beállítása érdekében máshoz képest el vannak fordítva.