Feladat: 1370. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Edit 
Füzet: 1972/január, 19 - 21. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Trapézok, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/május: 1370. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az adott ABCD=T trapézben ABCD és AB>CD. (Az AB=CD esetet mellőzhetjük, mert akkor nyilvánvalóan az AC, BD átlók adják a keresett területfelezőket.) Így az ABD háromszög területe nagyobb, mint T területének a fele, ezért a keresett szelők közül a B-ből indulónak B* végpontja az AD száron lesz, a DD* szelő D* végpontja pedig az AB alapon.

 

 

E két végpontot egy csapásra kimetszi az AC átló F felezőpontján átmenő és a BD átlóval párhuzamos egyenes. Ugyanis az FB szelő felezi az ACB háromszög, FD pedig az ACD háromszög területét, vagyis a BFD töröttvonal a T-t két egyenlő területű részre osztja. F az ABD háromszög belsejében van, mert a két átló metszéspontja közelebb van CD-hez, mint AB-hez, vagyis az FC szakaszon van. Ezért az ABD háromszög területe a BDF háromszög területével nagyobb, mint T területének fele. Másrészt szerkesztésünk folytán mind a BDB*, mind a BDD* háromszög területe egyenlő a mondott többlettel (közös a BD alap és a rá merőleges magasság), tehát ezeket az ABD háromszög területéből rendre elvéve, a maradó ABB*, illetve AD*D háromszög területe fele a T területének.
Az A-ból és C-ből induló AA*, ill. CC* területfelező szelőt ugyanez az eljárás adja, ha benne minden egyes A, B, C, D betű helyére rendre a B, A, D, C betűt írjuk.
 

Kovács Edit (Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Vázoljuk a megoldás két, a fentitől nem lényegesen különböző változatát. Első lépésül T-vel egyenlő területű háromszöget szerkesztünk. Messe a BD-vel párhuzamos, a C-n átmenő egyenes AB-t D1-ben, AD-t B1-ben. Mind a BDD1 háromszög, mint a BDB1 háromszög területe egyenlő a BDC háromszög területével, tehát az AD1D háromszög és az ABB1 háromszög területe egyaránt annyi, mint T területe. Így a keresett D* pont az AD1 szakasz, B* pedig az AB1 szakasz felezőpontja. Ezek az AB, ill. AD szakasz belsejében vannak, mert a BD1 meghosszabbítás kisebb, mint maga a megtoldott oldal: BD1=DC<AB, illetőleg.
DB1=DCABAD<AD.
Itt ‐ a fentivel szemben ‐ eggyel több szakaszfelezést végeztünk; vagy ha AD1 megfelezése után B*-ot a D*-on átmenő és a D1B1-gyel, azaz BD-vel párhuzamos egyenessel metsszük ki AD-ből, akkor párhuzamos rajzolást végzünk eggyel többször, mint a fenti megoldásban.
D* megszerkesztésére abból is kiindulhatunk, hogy a D*BCD=T1 trapéz területe fele akkora, mint T-é, magasságuk viszont egyenlő, ennélfogva T1-nek a középvonala fele akkora, mint T-é. S mivel BC száruk közös, ezért T1-nek DD* szára átmegy a GH középvonal K felezőpontján.
Kihasználhatjuk ezt úgy is, hogy DGD*H paralelogramma, tehát D*-ot a H-n át AD-vel párhuzamosan húzott egyenes metszi ki.
2. Ugyanezekhez az eredményekhez számítással is eljuthatunk. Az ábra jelöléseivel egyrészt
tAD*D:tABCD=1:2-bőlxm2=a+b4m,x=a+b2.
másrészt
tABB*:tABCD=1:2-bőlam'2=a+b4m,m':m=a+b2:a,azaz  AB*:AD=AD*:AB.