Feladat: 1364. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Jeney Edit ,  Komornik Vilmos 
Füzet: 1971/október, 68 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek egybevágósága, Tengely körüli forgatás, Szabályos sokszög alapú gúlák, Térelemek és részeik, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/április: 1364. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szükségünk van a gúla alapélének és oldalélének arányára. Legyen a gúla hatélű csúcsa G, egy alapéle AB, a GAB lapra G-ben állított merőlegesnek az alapsíkon levő metszéspontja K, továbbá G-nek az alapsíkon levő vetülete O. A gúla szabályossága folytán alaplapja szabályos hatszög és O ennek a középpontja. A GO tengely körüli 60-os elfordítás a gúla mindegyik lapját a következő lapba viszi át, ezért a szerkesztett merőlegeseket is sorba egymásba, az új hatszöget is önmagába, így O annak is középpontja. A két hatszög egybevágósága alapján OK=OA (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Legyen még az AB él felezőpontja F, ekkor az S=GOF sík az AB él felező merőleges síkja. S-en K is rajta van, mert GA=GB és KGA=KGB=90 alapján a KGA és KGB háromszögek egybevágók, tehát KA, KB átfogóik egyenlők. És mivel GK a GAB oldallap GF egyenesére is merőleges, azért GKF derékszögű háromszög (2. ábra), és így
tgGAB=GFAF=2FOFKAB=2FO(FO+OA)OA==2FOOA(FOOA+1)=3(3+2)=2,542,


GAB=6832', és ebből AGB=4256', hiszen, mint ismeretes, FO/OA=3/2.
 
 
2. ábra
 

A 2. ábra két vetületben mutatja a testet, továbbá ABG lapját és AGK metszetét az alapsíkba forgatva.
 

Komornik Vilmos (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.)

Jeney Edit (Elek, Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések, 1. Lényegében ugyanígy
sinGAB=GFGA=GFGK=FOFKKOKF=FOKO=344.

2. Számíthatunk abból is, hogy AKG egyenlő szárú derékszögű háromszög, és átfogója az AKF háromszögben is átfogó, a befogók pedig ismertek.
3. Gúlánkon az oldalélek és az alaplap közti szög egyenlő az oldalélek közti szöggel. Valóban, az oldallap területének kétféle kifejezése alapján, majd az FKG derékszögű háromszögből:
sinAGB=AA'AG=BGAA'AG2=ABFGKG2=KOFGKOKF=FGKF=sinFKG.

Vigassy Lajos