Feladat: 1362. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ábrahám L. ,  Bakós T. ,  Bara T. ,  Bartha M. ,  Bartolits J. ,  Besenyei L. ,  Császár Gy. ,  Cséplő G. (Bp.) ,  Domokos Mária ,  Hargitay B. ,  Hasenfratz Anna ,  Horváth Eszter ,  Horváth Mária ,  Illés Gábor ,  Izsák Éva ,  Kémeri Viktória ,  Kollár J. (I. oszt.) ,  Kovács Z. ,  Lakner P. ,  Meszéna G. ,  Nagy Z. ,  Oláh Vera ,  Pallagi D. ,  Párkány Katalin ,  Pócsi Gy. ,  Pósfai Gy. ,  Remsei F. ,  Rózsás L. ,  Rudolf L. ,  Ruttkai Zsófia ,  Rövid K. ,  Schvarcz T. ,  Somogyi Á. ,  Sparing L. ,  Terlaky T. ,  Turschl J. ,  Törő Ágnes ,  Vass Éva ,  Vecsernyés P. ,  Wettstein J. 
Füzet: 1971/október, 65 - 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rekurzív eljárások, Kombinációk, Számsorozatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/április: 1362. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Minden jelenlevőnek 2 más jelenlevővel van a kérdés szempontjából figyelembe veendő kapcsolata, egyikkel házastársi (a vázlaton kettős vonal) és testvéri (egyes vonal). Jelöljük n házaspár esetén a lehetséges (mondjuk valaki által tippelhető) esetek számát tn-nel.
Kezdjük a meggondolásunkat a társaság legidősebb tagjával, A-val (egyértelműen kiválasztható), legyen a házastársa a, testvére pedig b, továbbá b házastársa B (1. ábra). Ezek nyilvánvalóan mind különböző személyek, tehát n2, ennélfogva t1=0.
Az n=2 esetben nincs is több jelenlevő, így a második testvérpár csak B, a lehet, de mivel b-ként a második házaspár mindegyik tagja figyelembe veendő, azért t2=2.
Ha n=3, akkor B és a nem lehetnek testvérek, különben a harmadik házaspár egyben testvérpár is volna. Így B testvére a harmadik házaspár valamelyik tagja, jelöljük c-vel, házastársát C-vel, és ekkor C testvére csak a lehet. Eddigi gondolatmenetünkben most b-re 4-féleképpen tippelhetünk az A, a után hátra levő 2 házaspár tagjai közül, c-re 2-féleképpen, ezért t3=42=8 (2. ábra).

a=A-b=Ba=A-b=B-c=Cc=C-d=D1. ábra2. ábra3. ábra

Az n=4 esetben B testvére ismét lehet a, vagy a társaság egy az eddigiektől (A, a, b, B) különböző tagja, most ezt jelölje c.
Az előbbi esetben az első két házaspár olyan megoldást ad, mint n=2 esetén és ugyanez áll a kimaradt két házaspárra, az utóbbiak lehetőségeit a közülük legidősebb személyből, C-ből kiindulva vesszük számba, a társaság ekkor 2 körbe állítható (1. és 3. ábra).
Az utóbbi esetben c házastársának, C-nek testvére ismét nem a, tehát a 4. házaspár valamelyik tagja, legyen d, ekkor ennek házastársa, D alkot testvérpárt a-val; ekkor a tippet leíró ábra a ,,‐d=D'' résszel hosszabb a 2. ábrabelinél, ismét 1 körbe állítható az összes jelenlevő. Most b-re mindenképpen 6-féle tipp lehetséges, tovább pedig az 1. és 3. ábra szerint d-re t2, azaz 2 tipp (ekkor ugyanis c-t nem választjuk, hanem kiadódik), az utóbbi esetben pedig c-re 4 és d-re 2, vagyis a folytatásra 42, így t4=6(2+42)=60.
Végül n=5 esetében az eddigiek mintájára a vagy B-nek vagy C-nek vagy pedig az ötödik pár E tagjának a testvére. Az első és második esetben a még maradó 3, ill. 2 házaspárból alakul az újabb kör az n=3, ill. n=2 szerint; b-re mindenképpen 8 lehetőség van, c vagy kiadódik vagy 6 személy közül választható, az utóbbi esetben d vagy kiadódik vagy 4 közül, e pedig 2 közül választható:
t5=[t3+6(t2+42)]=8(8+60)=544.
 

II. megoldás. Jelöljük a házaspárokat az 1,2,...,n sorszámokkal, a k-adik pár két tagját k1-gyel és k2-vel (1kn); legyen továbbá az n házaspár testvér-párokba rendezési lehetőségeinek száma tn.
Legyen 11 testvére ki, ahol k1 és i=1, vagy 2, tehát megválasztására 2(n-1) lehetőség van. Tekintsük ki házastársának, k3-i-nek testvérét. Ha ez éppen 12, akkor az 1-es és a k jelű házaspárt elintéztük és a maradó (n-2) házaspár testvérpárokba rendezési lehetőségeinek számat tn-2.
Ha pedig k3-i és 12 nem testvérek, akkor tekinthetők egy ál-házaspárnak, mert megvan ugyanaz a tulajdonságuk, ami számunkra a valódi házaspárokból egyetlen figyelembe veendő, hogy ti. nem alakítható belőlük testvérpár. Így a további (n-1) párból (valódi és ál) kell (n-1) testvérpárt alakítanunk, erre tn-1 lehetőség van. Más lehetőség nincs k3-i-re, eszerint
tn=(2n-2)(tn-2+tn-1).
Ezzel tn meghatározását visszavezettük tn-1 és tn-2 meghatározására, és tulajdonképpen bármely n természetes szám esetére megoldottuk a feladatot a kapott ún. rekurzív (visszafutó, korábbi értékekre támaszkodó) képlettel.
Mármost t1=0 és t2=2 (hiszen 11 testvérének próbálandó 21 is, 22 is, és ez meghatározza a másik testvérpárt is), ezek alapján t3=4(t1+t2)=8; t4=6(t2+t3)=60; végül t5=8(t3+t4)=544.
 

Megjegyzés. Az I. megoldás gondolatmenetét követve tetszőleges n-re kapjuk a
tn=(2n-2)tn-2+(2n-2)(2n-4)tn-3+...+(2n-2)(2n-4)...4t1++(2n-2)(2n-4)...42


összefüggést. Ennek alapján is meghatározható tn értéke lépésről lépésre.