Feladat: 1356. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/szeptember, 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fagráfok, erdők, faváz, Testek szinezése, Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/március: 1356. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1, 2, ..., 31 számokat kell tudnunk kirakni. A 0, 1 és 2 számjegyeket mind a két kockára föl kell írnunk, mert ezeket ‐ mint elöl álló jegyet ‐ még 7 tőlük különböző jeggyel kell összekapcsolnunk, azok pedig nem férnek föl egy kockára. Így a két kockán már csak 3-3 lap üres, együttvéve 6 lap, holott a további számjegyfajták száma még 7.
Mégis megoldható a feladat, észrevéve, hogy egy 6-os jegyet, ha 180-kal elfordítunk a síkjában, 9-esnek olvasunk (továbbá hogy nincs szükség sem a 69, sem a 96 kirakására).
Ezek szerint már csak az a kérdés, hányféleképpen lehet kettéosztani a 3, 4, 5, 6, 7 és 8 számjegyeket a 3-3 üres lapra. Figyelembe véve, hogy legkisebbikük, a 3-as, rajta lesz az egyik ‐ de csak az egyik ‐ kockán, ennek a kockának a következő lapjára közvetlen nagyobb számjegyként választhatjuk

a4-est,az5-öst,a6-ostvagy a7-est
(de a 8-ast már nem), és ekkor az utolsó lapra a nagyobb jegyek valamelyikét választva rendre
4-, 3-, 2-, ill.  1-
-féleképpen fejezhetjük be első kockánk tervét. A nem választott számjegyeket minden esetben a másik kockára írva a kérdést 4+3+2+1=10 különböző kockapárral oldhatjuk meg.
 

 

Meggondolásunkat szemlélteti ábránk: minden, a 3-asból induló ,,lefutás'' egy kitöltési lehetőséget ad. (Nagyszámú lehetőség természetesen nem volna így ábrázolható.)
 

Megjegyzés. Befejezhető a meggondolás így is: az egyik, a I jelű kocka 3 hátra levő lapját (63)=20-féleképpen tölthetjük meg és a kimaradt jegyeket minden esetben a II jelű kockára írjuk. Így azonban minden elrendezést 2-szer kapnánk meg ‐ ti. I és II cseréjével ‐, ezért csak 20:2=10 különböző lehetőség van.