Feladat: 1340. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/október, 60 - 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Derékszögű háromszögek geometriája, Ceva-tétel, Súlyvonal, Szögfelező egyenes, Aranymetszés, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/december: 1340. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Bebizonyítjuk, hogy a sejtés igaz. Ehhez néhány további jelölést vezetünk be: BD felezőpontja K, a G vetülete OB-n H, az OE egyenes metszéspontja DF-fel M', BG-vel M (1. ábra),

 

 

és azt mutatjuk meg, hogy M' azonos M-mel. Ehhez, mivel M és M' az OB-nek ugyanazon oldalán vannak, mint már G és F is, elég belátni, hogy OM'=OM. Előre megjegyezzük, hogy a számítás során, a szerkesztésből adódóan ismételten derékszögű háromszögeket használunk fel, köztük két hasonló párt; rövidség kedvéért ezeket újra nem említjük.
A megindulásban OB=2OA alapján AB=AC=5OA, ezért OD=OC=(5-1)OA, továbbá DB=DO+2OA=(5+1)OA, tehát DE=DODB=2OA=OB. Ezek alapján
OM=HGOBHB=OE22OAOH+OB=OE2OAOD+4OA=OE25+3==OE3-52.
Az EF, FB ívek egyenlősége alapján DF felezi a BDE szöget, ezért a DOE háromszögből
OM'=OEDODO+DE=OE3-52=OM,
amint azt bizonyítani akartuk.
 

II. megoldás. Előzetes megjegyzés. A sejtés kimondható így is: a leírt módon megszerkesztett DBE derékszögű háromszögben a DB átfogó egyik végpontjából induló súlyvonal és a másik végpontból induló szögfelező az átfogóra merőleges magasságon metszik egymást. Ebből az egyszerű kimondásból kimaradt a kiindulási OB=2OA kapcsolat tetszetőssége, de vele a 3 lépéses szerkesztés hosszadalmassága is. Az utóbbi helyett tetszetős, rövid föltevéssel kezdhetnénk: ha egy derékszögű háromszögben az átfogóra merőleges magasság az átfogót DO:OB=(5-1):2 arányban osztja részekre, akkor a mondott három vonal egy pontban metszi egymást. Így viszont a megadott arány irracionális értéke hat mesterkélten. Avégett, hogy ezt is elkerüljük, az arány értékét tesszük meg kérdésnek, a tetszetős, bizonyítandó állítást pedig föltevésnek, és ezt tekintjük feladatunknak:
Egy derékszögű háromszögben az átfogó egyik végpontjából induló súlyvonal és a másik végpontjából induló szögfelező az átfogóra merőleges magasságon metszik egymást. Milyen arányú részekre osztja az átfogót a magasság?
Tegyük föl tehát, hogy a BDE derékszögű háromszögben a DJ szögfelező és EO magasság M metszéspontját B-vel összekötő egyenes a DE oldalt annak G felezőpontjában metszi. Ekkor a Gy. 1388. gyakorlat I. megoldásában* látott segédtételt a DOJE négyszögre alkalmazva, OJ||DE, majd a szögfelező tétel alapján a kérdéses arány:
λ=DOOB=EJJB=DEDB.

Másrészt, mivel háromszögünk derékszögű,
DE2=DODB,(1)
ezeket egybevetve
DE2=OBDE,tehátDE=OB,
és ezt írva (1)-be majd osztva OB2-nel:
OB2=DODB=DO(DO+OB)1=DOOB(DOOB+1)=λ(λ+1)=λ2+λ,


és mivel λ pozitív, azért
λ=5-12.
A mondottak megfordíthatók, ebből újabb bizonyítás adódik az eredeti feladatra.
 

Megjegyzések. 1. A feladat általánosításához jutunk, ha a tetszőleges AOB háromszögben OB=a, BA=c, AO=b jelöléssel fennáll a(a+b-c)=(b-c)2, és a Thalész-kör helyett a (180-AOB) nyílású látókörívet vesszük. Ez a derékszögű eset gondolatmenete szerint bizonyítható.
2. Ajánljuk az olvasónak, vizsgálja végig azt a módosítást, ha AB-t A körül az OA félegyenesre fordítva képezzük C-t, majd OC-t O körül a BO félegyenesre fordítjuk.
 

III. megoldás. Az eredeti állítást Ceva tétele* alapján ‐ bizonyítjuk, ezt a DBE háromszögre alkalmazva. Mivel a tétel megfordítható, kimondjuk, hogy a három hányados szorzatáról mutatjuk meg, hogy 1-gyel egyenlő. Jelöljük a BE és DF egyenesek metszéspontját J-vel, ekkor DG és GE egyenlősége alapján elég ezt megmutatnunk:
DOOBBJJE=1.

Az első arány értékét már ismerjük az I. megoldásból, a másodiké pedig a szögfelezés alapján
BJJE=BDDE=BDOB,
tehát a szorzat valóban
5-12(5-1)+22=1.
 

Megjegyzés. A legutóbbiakat így is mondhatjuk: DOBD=OB2, BD:BO=BO:DO, O az aranymetszés arányában osztja ketté a BD szakaszt.

*Lásd K. M. L. 47 (1973) 12. old.

*Az A1A2A3 háromszög A1A2, A2A3 és A2A1 oldalegyenesének egy-egy pontját rendre B3-mal, B1-gyel, B2-vel jelölve, az AiBi egyenesek akkor és csak akkor mennek át egy ponton (ami lehet végtelen távoli is), ha

A1B2B3A2A2B1B1A3A2B2B2A1=1.

A tétel más megfogalmazása az iskolai függvénytáblázatban 322.4. jelzőszám alatt is megtalálható.