Feladat: 1335. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Sallay Ágnes 
Füzet: 1976/szeptember, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Vetítések, Körülírt kör, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/november: 1335. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Az E vetület a körülírt k kör AD húrja mint átmérő fölötti k1 Thalész-körön keletkezik, jobban körülhatárolva, k1-nek a rövidebbik DF ívén, ahol F az AB oldal felezőpontja. Ez az ív k belsejében van, hiszen k és k1 metszéspontjai D és A, ezért E az AC húrnak belső pontja.
CD' felezi az ACB szöget, ezért a rá merőleges CD egyenes felezi a háromszög C-nél levő külső szögeit, így a CA, CB egyenesek egymás tükörképei CD-re mint tengelyre. Ezért B-nek ebben a tükrözésben keletkezett B1 képe AC-nek C-n túli meghosszabbításán van, és CB1=CB.

 

 

 

Így CBB1 egyenlő szárú háromszög, és
AB1B=CB1B=12ACB=12ADB,
vagyis az AB szakaszt feleakkora szögben látjuk B1-ből, mint D-ből. És mivel még DA=DB, azért B1 rajta van a D körüli, DA sugarú körön, és E mint D-nek AB1-en levő vetülete felezi ezt a húrt:
AE=EB1=EC+CB,
amint a feladat állítja. Szavakban: A-ból C-n át B-be menve, az út felét E-ig tettük meg.
b) Legyen D-nek BC-n levő vetülete E*, továbbá D'-nek AC-n, BC-n levő vetülete rendre E', E'*. Így E* az E tükörképe CD-re; E'* az E* képe a BC húr felező merőlegesére nézve, hiszen ez átmegy k középpontján, másrészt D és D' egymás képei O-ra. Hasonlóan E' és E egymás képei az AC húr felező merőlegesére, végül E' és E'* tükrös pár CD'-re, mert ez felezi a BCA szöget. Ezek szerint
CE=CE*=BE'*=AE'.BE*=BC+CE*=BC+CE=AE=E'C,ésBE*=CE'*,BE*+E*C=AE+EC=CA,BE'*+E'*C=CA,


tehát A-ból C-n és E*-on át B-be menve az út felezőpontja C, valamint akkor is C van a félúton, ha A-ból C-n és E'*-on áthaladva, B-ben fejezzük be utunkat.
E'-nek csak mesterkéltebben tudunk efféle jelentést tulajdonítani a bizonyított állításból adódó
E'C=AE'+CB
egyenlőség alapján: ha ketten utaznak A-ból C-n át B-be, és a két férőhely egyike kényelmesebb, akkor ‐ helyüket E'-ben és C-ben cserélve ‐ egyenlő hosszú utat tesznek meg a kényelmesebb helyen.
 
II. megoldás. (csak a feladat állító részére). Hosszabbítsuk meg DE-t a körrel való G metszéspontig. Így D'DG=BAC mint merőleges szárú hegyesszögek, egyszersmind kerületi szögek, ezért a BC ív és húr egyenlő a D'G ívvel, illetve húrral.
Másrészt ‐ mivel DD' átmérő, azért D'GDGAC, tehát D'G és AC párhuzamos húrok, a közös felező merőlegesükre E és E' tükrösek: AE'=CE, továbbá E'E=D'G=BC. Így pedig
AE=AE'+E'E=EC+CB.

 

  Sallay Ágnes (Eger, Gárdonyi G. Gimn. volt tanulója)
 

Megjegyzés. A feladat fogalmazási hibájára egyedül Lánczi Katalin (a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimn. volt tanulója) mutatott rá. Feltehetően egy ,,nem szokványos'' (A, B az alsó félkörön, C följebb, de még mindig az alsó félkörön) és egy szokványos helyzetfelvétel összehasonlításából vette észre, hogy mire is gondolhatott a szerkesztőség. Szűrjük le ebből tanulságul: merjünk fölvenni ,,szokatlan'' helyzeteket is (lásd az ábra két változatát).