Feladat: 1331. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/május, 209 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Algebrai átalakítások, Paraméteres egyenletrendszerek, Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Gyökök és együtthatók közötti összefüggések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/november: 1331. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Feltesszük, hogy (1) és (2) teljesült egy bizonyos x, y, z, a értékrendszerrel, így (2) szerint az értékek egyike sem 0. Szorzatukkal szorozva (2)-t, és 0-ra redukálva, tovább alakítva

az(y+x)+axy-xyz=az(a-z)+xy(a-z)=(a-z)(az+xy)=0,(3)
ugyanis az első alakban zárójelbe tett összeg (1) alapján egyenlő a-z-vel.
Az utolsó alak második tényezőjében z-t ismét (1) alapján kiküszöbölve, a tényezőt szorzattá alakíthatjuk:
az+xy=a(a-x-y)+xy=a2-(x+y)a+xy=(a-x)(a-y),
és evvel (3) így alakul:
(a-z)(a-x)(a-y)=0,(4)
tehát a 3 tényező közül legalább egynek 0 az értéke és ez bizonyítja az állítást.
 

Megjegyzések. 1. A végzett ekvivalens átalakításokat fordított sorrendben végezve látható, hogy az állítás megfordítható: ha (1) és (2) közül az egyik teljesül, továbbá x, y, z közül legalább az egyik egyenlő a-val, azaz teljesül (4), végül x, y, z és a egyike sem 0 (amit csak akkor kell mondani, ha (1)-ről tudjuk, hogy teljesül), akkor (1) és (2) másik egyenlősége is teljesül.
2. Legföljebb kettő lehet a-val egyenlő x, y és z közül, mert ha pl. a-z=a-x=0, azaz x=z=a0, akkor (1) alapján y=-a és a-y=2a0.
 

II. megoldás. Ismét feltesszük, hogy (1) és (2) teljesül egy bizonyos x, y, z, a értékrendszerrel, és tekintjük azt a harmadfokú egyenletet, melynek a gyökei az x, y, z számok:
(U-x)(U-y)(U-z)=0.
A gyökök és együtthatók ismert összefüggései1 alapján (vagy közvetlenül, a beszorzást elvégezve) látható, hogy ez az egyenlet
U3+pU2+qU+r=0
alakban is felírható, ahol
p=-(x+y+z),q=xy+yz+zx,r=-xyz.
Itt (1) szerint p=-a, és (2) szerint -q/r=1/a, azaz r=-aq, így egyenletünk újabb lehetséges alakja
U3-aU2+qU-aq=U2(U-a)+q(U-a)=(U2+q)(U-a)=0.

(1) és (2) felhasználása alapján ennek az x, y, z számok a gyökei. Az újabb szorzattá alakítás szerint viszont az U=a érték is gyök. Ez csak úgy lehet, ha a egyenlő az x, y, z számok egyikével.

1Lásd pl. Hack Frigyes: Függvénytáblázatok, matematikai összefüggések, Tankönyvkiadó, Budapest, 1967, 60. old. 251. 331‐334. jelzőszámú összefüggések.