Feladat: 1326. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Torma Tamás 
Füzet: 1971/április, 166 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/október: 1326. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Legyen a végrehajtott felbontás háromszögeinek száma h, így oldalainak száma 3h (az átlókat mindkét oldalukon levő háromszögekben számítva), és a bennük levő szögek összege h180. Minden ilyen szög azonos vagy a felbontandó sokszög valamelyik szögével ‐ ti. akkor, ha ennek a szögnek a csúcsából egyetlen átlót sem húztunk meg ‐, vagy pedig a sokszög egy szögének egy részével, mert minden háromszög csúcsai a sokszög csúcsai közül valók, hiszen a berajzolt átlók belső pontjaiban nem keletkezhetnek új csúcsok. Így h180 egyenlő a sokszög (n-2) 180-nyi szögösszegével, ahol n a sokszög oldalainak száma, ebből h=n-2, esetünkben h=10, a megrajzolandó átlók száma pedig (3h-12):2=9, ugyanis a felbontó átlók 2‐2 háromszöghöz tartoznak hozzá, a sokszög oldalai pedig csak 1‐1 háromszöghöz.
Az előttünk álló Sz12 szabályos tizenkétszögnek 5-féle átlója van, ti. olyanok, amelyekkel a két partjukra jutó 12-2=10 csúcs közül az egyik parton 1, 2, 3, 4, illetve 5 csúcs van; mondjuk rendre d1, d2, d3, d4, d5 típusúnak az ilyen átlókat. d1 típusú átló legalább 2 lép föl bármely n(5) oldalú sokszög háromszögekre való felbontásában, mert a sokszög n oldala legföljebb n-2 háromszög között oszlik el, és ha egy háromszögbe két sokszögoldal tartozik, egyik végpontjuk szükségképpen közös, tehát a háromszög vele szemben levő oldala d1 típusú átló.
Nem fordulhat elő viszont az előírt típusú felbontásban d2 típusú átló, mert az ilyen által lemetszett négyszöget még tovább kellene bontanunk valamelyik ‐ de csak az egyik ‐ átlójával, és ezek bármelyikét megrajzolva, a d2 egyik partjára esett 2 csúcs egyike 2, azaz páros számú háromszögbe tartoznék bele, a követelménnyel ellentétben.
Megmutatjuk, hogy nem rajzolhatunk be d5 típusú átlót sem. Egy ilyen az Sz12-t két hétszögre vágja, legyen egy ilyen ABCDEFG, ahol AG a d5 típusú átló (1. ábra). Az ezt oldalként tartalmazó háromszög harmadik csúcsa nem lehet D, mert az AD átló d2 típusú, így (a szimmetria alapján) elég B-t és C-t próbálni harmadik csúcsként.

 
 
1. ábra
 

Ha BAG egy háromszöge a felbontásnak, akkor B-ből még vagy 1 vagy 3 átló húzandó meg ‐ hiszen a követelmény így is kimondható: amelyik csúcsból indul átló, onnan páros számú átlónak kell indulnia. Ámde 3 további átló nem húzható, mert köztük lenne BE, így csak BD-re és BF-re gondolhatunk (1. ábra a) és b) része). Az előbbi kényszerítően maga után vonná a kizárt GD-t, az utóbbi pedig FD-t, és ekkor a BCDF négyszög egyik átlójával sem bontható.
Ha pedig a CAG háromszög oldalává tesszük meg AG-t (1. c) ábra), evvel C-ből már 2 átló indul ki, többet CF miatt nem húzhatunk, ekkor pedig a kizárt DG-re kényszerülnénk. Így valóban nem húzható d5 típusú átló.
A d4 átlók hatszöget metszenek le, egy ilyenben (2. ábra ABCDEF, a lemetsző átló AF) a hétszög fenti esetéhez hasonlóan elég a BAF háromszöggel indulnunk.
 
 
2. ábra
 

B-ből csak D-be, onnan pedig csak F-be mehet a második átló, ekkor a B, C, D, E csúcsok rendre 3, 1, 3, 1 háromszöghöz tartoznak, ez tehát megfelelő felbontás, a csatlakozó A, F csúcsokból pedig eddig páratlan számú átló indul ki.
Látni fogjuk, hogy d3 típusú átlók is használhatók lesznek. Könnyen adódik a lemetszett csúcsok, valamint a lemetsző átlók végpontjainál felhasznált csúcsok számából, hogy d4-ből legföljebb 2-t rajzolhatunk, d3-ból 3-at, d1-ből pedig 6-ot.
 

II. Ezek alapján rátérve a próbálgatásokra, 2 db d4-es átló nem állhat külön végpontokkal (más szóval párhuzamosan, 2. ábra, AF és ZG), mert a köztük keletkező négyszög mindkét átlója d5 típusú (másképpen: A-ból is, F-ből is kellene indítani átlót, hogy számuk párossá váljék). Ha viszont a 2 db d4 átló egyik végpontja közös, akkor nem közös végpontjaikat d1 átló köti össze, így a 3 végpontjuk mindegyikéből eddig 2‐2 átló indul ki, és a d4-eseken kívül keletkező két hatszögbe ‐ most már az Sz12 szimmetriát is tekintetbe véve ‐ 3 lényegesen különböző módon másolhatjuk be a 2. ábra hatszögének (egyetlen lehetséges) felbontását (3. ábra a), b), c) része).
 
 
3. ábra
 

A szerepére először mindkettőben a 2 db d4-es átló közös csúcsát véve, majd e szerepet az egyik hatszögben, végül mindkettőben a d4-es átló nem-közös végpontjának átadva. Ezzel 3 különböző megoldását kaptuk feladatunknak.
Nem lehetséges olyan felbontás, melyben csak 1 db d4-es átlót engedünk meg, mert a másik oldalán keletkező nyolcszögben (4. ábra) az AH-t tartalmazó háromszög harmadik csúcsa B, C, D egyike sem lehet HB=d5, HC=d4 és AD=d2 miatt.
 
 
4. ábra
 

d4-es átló nélküli felbontásban a 9 berajzolandó átló céljára igénybe kell vennünk a fönt látott legnagyobb számokat, és a 3 db d3-as, 6 db d1-es átló csak egyféleképpen rajzolható be (5. ábra). ‐ Mindezek szerint a kívánt felbontások száma 4.
 
 
5. ábra
 

Torma Tamás (Székesfehérvár, Petőfi S. Ált. Isk. 8. o. t.) dolgozata alapján, néhány kiegészítéssel

 

Megjegyzés. Az 1174. gyakorlatban* a szabályos 9 szögről bizonyítottuk, hogy ugyanezen követelmény szerint csak egyféleképpen háromszögelhető.
Az 1967. évi Kürschák-verseny 2. feladata annak bizonyítása volt,* hogy csúcsonként páratlan számú háromszöget tartalmazva azok a konvex sokszögek háromszögelhetők, amelyek oldalainak száma osztható 3-mal.
*K. M. L. 37 (1968) 12. o.

*Hajós György: Az 1967. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megoldása. K. M. L. 36 (1968) 193‐202. o. élesebben 194.‐197. o.