Feladat: 1323. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/február, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Egyéb sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/szeptember: 1323. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a három átló felezőpontjait: ezek vagy különbözőek, vagy kettő azonos közülük. (Mindhárom nem lehet azonos, hiszen ekkor a három átló egy ponton menne át, és nem határoznának meg háromszöget.) Az alábbiakban megvizsgáljuk mind a két esetet.
a) Ha az átlók felezőpontjai különbözőek, akkor két átló metszéspontja az egyik átlót felezi, a másikat negyedeli. Jelöljük az átlók által meghatározott háromszög egyik csúcsát A-val, az A-n átmenő átlók közül A1 és B2 legyen annak a két végpontja, amelyet A negyedel, ennek a felezőpontját jelöljük B-vel (A az A1B szakaszt felezi, 1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az A-n átmenő másik átló végpontjait jelöljük A2-vel, C1-gyel, A felezi az A2C1 szakaszt, és legyen az AC1 szakasz felezőpontja a háromszög harmadik csúcsa, ezt jelöljük C-vel. A harmadik átló felezőpontja csak C lehet, és ennek B negyedelő pontja, a végpontok legyenek B1 és C2 (B a B1C szakaszt felezi).
Válasszuk területegységnek az ABC háromszög területét. Az ABC, AA1C háromszögek C csúcsa közös, a szemközti oldalak ugyanazon az egyenesen vannak és egyenlőek, tehát AA1C területe is 1. Hasonlóan 1 a BB1A, CC1B háromszögek területe is. Az ACA1, A2AA1 háromszögek A1 csúcsa közös, az ezzel szemközti oldalak ugyanazon az egyenesen vannak, és A2A=2AC, tehát A2AA1 területe 2. Hasonlóan 2 a B2BB1, C2CC1 háromszögek területe is.
Az A1BC, A1CC2 háromszögek A1 csúcsa közös, az ezzel szemközti oldalak ugyanazon az egyenesen vannak, és CC2=2BC. Az A1BC háromszög területe 2, mert az AC súlyvonal két darab egységnyi területű háromszögre vágja, tehát A1CC2 területe 4. Hasonlóan 4 a B1AA2, C1BB2 háromszögek területe is.
Az eredeti hatszög területe ezek szerint ebben az esetben 1+3(1+2+4)=22-szerese az ABC háromszög területének.
b) A második esetben legyen C az átlók által közbezárt háromszögnek az a csúcsa, amelyik a rajta átmenő mindkét átlót felezi, a harmadik átló felezőpontja legyen B (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az AB, BC, CA oldalak legyenek rendre az A1B2, B1C2, C1A2 átlón, és az ABC háromszög területe legyen ismét egységnyi.
A fentiekhez hasonlóan kapjuk, hogy az AA1C, BB1A, CC1B háromszögek területe rendre 1, 1, 2; az AA1A2, BB1B2, CC1C2 háromszögeké 1, 2, 4; az A1CC2, B1AA2, C1BB háromszögeké pedig 4, 2, 6. A hatszög területe tehát 24-szerese az ABC háromszög területének.
Azt kaptuk tehát, hogy a feltett kérdésre nem egyértelmű a válasz, a hatszög területe vagy 22-szerese vagy 24-szerese az átlók által közbezárt háromszög területének aszerint, hogy a háromszög mindegyik csúcsa felezőpontja-e valamelyik átlónak vagy sem.