Feladat: 1321. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/január, 21 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Egyenes, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/szeptember: 1321. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az adott egyeneseket e-vel és f-fel, az AB szakasz felezőpontja pedig legyen P, ez az AB szakasz mozgása során helyben marad. Mivel P felezi az AB szakaszt, egyenlő távolságra kell lennie e-től és f-től. A vizsgált háromszög A, B csúcsát egy tetszőleges, a P-n átmenő g egyenessel metszhetjük ki az e, f egyenesekből (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A háromszögnek az adott egyenesekre merőleges oldala vagy A-n, vagy B-n megy át, ennek megfelelően C, vagy az A-n átmenő, e-re merőleges a egyenesen, vagy a B-n átmenő, f-re merőleges b egyenesen van. A háromszögnek ehhez az oldalhoz tartozó magassága egyenlő az a, b egyenesek távolságával, d-vel. Ha C az a-n van, akkor AC=d, tehát C az A-tól d távolságra levő C1, C2 pontok egyike lehet a-n, ha pedig C a b-n van, akkor hasonlóan kapjuk a B-től d távolságra levő lehetséges C3, C4 pontokat. Ha tehát a g egyenest megválasztjuk, C-t négy pont közül választhatjuk. Kivételt képez az az eset, amikor g merőleges az adott egyenesekre, ekkor ugyanis d=0, tehát nem jön létre megfelelő háromszög.
Legyen P vetülete e-n Q, f-en R, és tekintsük egy tetszőleges g egyenes mellett a fentiek szerint kapott AC1Q háromszöget: ebben A-nál derékszög van, és AQ=AC12=d2. Jelöljük a QC1 egyenes és f metszéspontját R1-gyel. Az R1RQ, QAC1 háromszögek hasonlóak, mert megfelelő szögeik egyenlőek, tehát R1R=QR/2=PR. A QC1 egyenes tehát nem függ g megválasztásától.
Hasonlóan kapjuk, hogy QC2 és f metszéspontja, R2 továbbá RC3, illetve RC4 és e metszéspontja, Q1, illetve Q2 helyzete nem függ g választásától, ugyanis RR2=QQ1=QQ2=PR. A C pont tehát rajta van a QR1, QR2, RQ1, RQ2 egyenesek egyikén (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Megmutatjuk, hogy a vizsgált mértani hely e négy egyenes együttese, kivéve belőle a Q és R pontokat. Legyen ugyanis C e négy egyenes valamelyikének Q-tól és R-től különböző pontja, legyen C mondjuk a QR1 egyenesen. Legyen C vetülete e-n A, A-nak P-re vonatkozó tükörképe legyen B. Az AQC, RR1Q háromszögek hasonlósága miatt 2AQ=AC és 2AQ egyenlő az ABC háromszög AC oldalához tartozó magasságával. Az ABC háromszög tehát eleget tesz feladatunk követelményeinek.
Hasonlóan látható be állításunk helyessége, ha C a QR2 egyenesen van; ha pedig C az RQ1 vagy RQ2 egyenesen van, akkor legyen B a C vetülete f-en, A pedig B-nek P-re vonatkozó tükörképe, és fenti meggondolásunk ennek megfelelően megismételhető.