Feladat: 1317. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1972/március, 112 - 114. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Geometriai egyenlőtlenségek, Csillagászati, földrajzi feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/május: 1317. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idézett helyen példát látunk arra (más betűzéssel), hogy ha a P, Q, R, S pontok egy konvex négyszög egymás utáni csúcsai, akkor hogyan állapítható meg a pontokat összekötő, minimális összhosszúságú útrendszer. A négyszög PQ, QR, RS, SP oldala fölé, kifelé szabályos háromszöget szerkesztünk, ezek új csúcsai rendre P', Q', R', S' (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Ekkor a mondott útrendszer összhossza egyenlő a P'R' és Q'S' távolságok kisebbikével. Ha ez P'R' ‐ azaz P'R'Q'S' ‐, akkor a minimális útrendszer két hármas csomópontját, T-t és U-t megadta a P'R' szakasznak rendre a PQP' és az RSR' háromszög köré írt körrel való metszéspontja, és az útrendszer a PT, QT, UR, US egyenesszakaszokból áll. (Így ugyanis a szabályos háromszögre ismert tétel szerint ‐ amennyiben a mondott körökben T a rövidebbik PQ íven, ill. U a rövidebbik RS íven adódik, fennáll PT+QT=P'T, ill. RU+SU=R'U; persze azt is figyelembe vettük, hogy TP'UP' volt.)
 

Ez az eredmény alkalmazható oázisaink pontnégyesére, és a megfelelően szerkeszthető A'C' és B'D' távolságok egyenlők, mert egymás tükörképei az ABCD rombusz AC és BD átlóira; ezért az útrendszert elég A'C'-ből kiindulva terveznünk (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Nyilvánvaló, hogy A' a DA, C' pedig a BC rombuszoldal meghosszabbításán van, és DA'=BC'=2AB, tehát A'BC'D paralelogramma és A'C' átlója átmegy a rombusz O középpontján. Az O-ra való tükrözés egymásba viszi át A-t és C-t, hasonlóan B-t és D-t, így az építési költség felosztásában A és C része egyenlő, hasonlóan B-é és D-é is, elég tehát megállapítanunk A és B hozzájárulásának arányát.
Legyen az ABA' és a CDC' körnek A'C'-n levő pontja rendre E, F és jelöljük az AE, BE, EF=2EO szakasz hosszát rendre a-val, b-vel, c-vel. Így A egy lakója (4a+2b+2c) utat tesz meg, ha egyszer‐egyszer elmegy a másik 3 oázisba, B egy lakója pedig 2a+4b+2c utat.
Az OAA' háromszög hasonló az OEA háromszöghöz, mert O-nál levő szögük közös és A-nál, ill. E-nél 120-os szögük van (OAA'=OAB+BAA'=260 és OEA=180-A'EA=180-A'BA=120, hiszen A'BEA húrnégyszög). És mivel e két háromszög egy pár megfelelő oldalára AA'=AC=2AO, azért a nagyítási arány 2:1, tehát EA=a=2EO=EF=c. Hasonlók az OAA' és AEB háromszögek is, mert az utóbbiban AEB=180-AA'B=120, és a B-nél levő szög ugyanazon az AE íven nyugszik, mint az AA'E szög; ezért b=EB=2EA=2a.
Ezek szerint A és B részesedési aránya 10a:12a=5:6, A és C egyenként 5/22 részt, 22,7%-ot, B és D egyenként 6/22=3/11 részt, 27,3%-ot viselnek a költségekből.
 

Megjegyzések. 1. Az Ibrahim által javasolt útrendszer hossza, mint könnyen kiszámítható, 157=39,69 km, valóban rövidebb a Hasszán által javasolt 15(1+3)=40,98 km-nél, méginkább az Ali‐javasolta 315=45 km-nél. ‐ Az érkezett megoldások kiszámították az összes részutak hosszát. Ez természetesen nem hiba ‐ bizonyára elvégezték ezt a tervező mérnökök is ‐, de a kérdés megválaszolásához ‐ mint láttuk ‐ elkerülhető.
 

2. Könnyű belátni, hogy az EO, EA, EB útszakaszok egyszersmind megadják az O, A, B pontok közti, minimális összhosszúságú útrendszert is. Ez tehát abban az E pontban fut össze, ahonnét az OA, AB, BO szakaszok mindegyike 120-os szögben látható. ‐ Megemlítjük, hogy ha egy háromszög legnagyobbik szöge nem éri el a 120-ot, akkor mindig van ilyen pont a háromszög belsejében (szokás nevezni a háromszög Torricelli‐féle pontjának). Ha viszont egy GHJ háromszögben a G-nél levő szög 120-os, vagy nagyobb, akkor a minimális összhosszúságú útrendszer a GH és GJ szakaszokból áll.
3. A bevezetésül idézett példa természetesen nem jelenti a problémának 4 pont esetére való teljes megoldását. Az 1. ábráról sejtjük, hogy P'R'-nek P és Q között, valamint R és S között kell haladnia, másrészt a meggondolás érvényességének P'TP'U is feltétele.