Feladat: 1309. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/február, 62 - 64. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/április: 1309. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Adatainkból megszerkeszthetjük (alkalmas kicsinyítésben) a kérdéses tereprész vázlatát: távolságaikból az A, B, C pontok kölcsönös helyzetét, az AB szakasz 15 nyílású i1, i'1 látószögkörív-párját (a szakasz két oldalán), ugyanígy BC-nek 40 nyílású i2, i'2 ívpárját, a C körüli 9km sugarú k1 és B körüli 16km sugarú k2 kört, végül az AB szakasz m felező merőlegesét. (Lehetséges, hogy a helyes térképvázlatnak egy egyenesre való tükörképét kapjuk ‐ a terepnek mintegy alulnézetét ‐, ez azonban a felhasználást nem érinti.)

 

 

Ekkor Feri balesete a két ívpár 4 közös pontja közül annak a kettőnek, D-nek és E-nek valamelyikében történt, amelyre a DB, ill. EB egyenes szétválasztja A-t és C-t, ugyanis a további két metszéspontot (G és H) B-vel összekötő egyeneshez képest A és C ugyanazon az oldalon vannak. (Más szóval azok a közös pontok jönnek csak szóba, amelyek rajta vannak az AC szakasz 15+40=55 nyílású i3, i'3 látókörív-párján; G-ből és H-ból viszont AC látószöge 40-15=25.)
Másrészt Feriék lakásaként k1 és k2 mindkét közös pontja, L1 és L2 szóba jön, mert mindkettő azon az oldalán van m-nek, mint B. Az értesülés ezt a kérdést is kétértelműen hagyta. Ezek szerint a keresett távolság az L1D, L1E, L2D és L2E távolságok valamelyike.
A vázlatról lemért hosszaikat egybevetve valószínűbb, hogy a család az m-hez közelebb fekvő L1-ben lakik, mert erre nézve az L1E=13km távolság lényegesen kisebb, mint L1D=20km ‐ ez ugyanis indokolni látszik azt, hogy E-ből könnyebbnek vélik a fiúk Feri hazaszállítását ‐, viszont az m-től távolabbi L2-re nézve a két távolság csak kisebb eltérést mutat, sőt L2E=19km nagyobb, mint L2D=17km. (A terep közlekedési lehetőségei természetesen módosíthatnák fenti rangsorolásunkat.)
 

Megjegyzés. Feri kiegészítő adatát ‐ hogy ti. B-t A és C között látta ‐ úgy értékelhetjük, tudatában volt, hogy a hátrametszés feladata a két látószög ismeretében nem mindig oldható meg egyértelműen. (A kérdés iránti érdeklődését mutatja, hogy méréseit a baleset előtt végezte.) Teljes tisztánlátás birtokában viszont a fönnmaradt kétértelműséget is megszüntethette volna, azt is közölve, hogy látósugarával A-t, B-t és C-t egymás után végigsöpörve jobbra vagy balra fordult-e. Ezt a közlést azonban csak akkor használhatnánk fel Feri helyének D és E közül való egyértelmű kiválasztására, ha azt is tudnánk, hogy a 3 hegycsúcsot ‐ a térképen ‐ pl. A, B, C sorrendben körüljárva pozitív vagy negatív forgást végzünk-e. ‐ A feladattal ezekre kívánt rámutatni a szerkesztőség.
Természetesen elmaradnak ezek a kételyek, ha a terepen állunk és a térkép a kezünkben van, vagy ha vázlat egészíti ki a feladatot.