Feladat: 1303. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bacsó Gábor ,  Balog János ,  Balogh Zoltán ,  Bodnár István ,  Breuer Péter ,  Domokos Mária ,  Fodor Éva ,  Hadik György ,  István Mária ,  Kelemen Imre ,  Komornik Vilmos ,  Major Imre ,  Molnár György ,  Nagy Zoltán ,  Pászti Ferenc ,  Prácser Péter ,  Somorjai Imre ,  Szeredi János ,  Tatár Ágota ,  Vermes András ,  Vincepap Sándor 
Füzet: 1974/május, 205 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Eltolás, Transzformációk szorzata, Húrnégyszögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/március: 1303. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Föltehetjük, hogy az ABC háromszög pozitív körüljárású ‐ hiszen az ellentétes esetben vehetnénk a kör és a pontok tengelyes tükörképét a sík valamely egyenesére (pl. a kör A-ból induló átmérőjére), az állítást igazolnánk a tükörképre, amely így már pozitív körüljárású, akkor pedig a visszatükrözéssel visszaadódó eredeti alakzatra is érvényes az állítás.
Ismeretes a tankönyvből, hogy a sík bármely alakzatát előbb az AB, majd a BC egyenesre mint tengelyre tükrözve, eredményül ugyanazt a helyzetét kapjuk az alakzatnak, mint ha azt elforgatjuk a B pont körül negatív irányban 2β szöggel, ahol β az ABC háromszög B-nél levő ‐ azaz 180-nál kisebb - szöge, amely a BA-t BC-be átvivő forgás szöge.
Hasonlóan a CD és DA egyeneseken ‐ ebben a sorrendben ‐ végrehajtott tükrözés eredménye egyezik annak az elfordításnak az eredményével, melynek centruma D, szöge 2δ ‐ ahol δ a CDA háromszög D-nél levő szöge, és iránya megegyezik a DC szakaszt 180-nál kisebb szöggel a DA-ra vivő elfordulás irányával. Ezek szerint e két elfordítás sorrend szerinti eredményéről kell kimutatnunk, hogy elérhető az eredeti alakzat egyetlen eltolásával.
A bizonyítást két esetben végezzük a D pontnak az AC egyeneshez képest elfoglalt helyzete szerint. Ha D a B-t nem tartalmazó partján van az AC egyenesnek (1. ábra) ‐ más szóval ha ABCD konvex négyszög ‐, akkor a húrnégyszög tulajdonságai alapján δ=180-β, a CDA háromszög is pozitív körüljárású, így a síkot előbb 2β, majd 2δ szöggel fordítjuk el negatív irányban, együttvéve 2(β+δ)=360 szöggel, tehát minden irány visszajut önmagába. (Az irányok szempontjából nem lényeges, hogy a két elfordítás centruma nem ugyanaz.)

 

 

1. ábra
 

Ha viszont D ugyanazon a partján van az AC egyenesnek, mint B ‐ azaz ABCD hurkolt húrnégyszög, akkor abszolút értékben δ=β, viszont a DC-t DA-ba vivő (180-nál kisebb) elfordítás ellentétes irányú a BA-t BC-be vivő elfordítással (hiszen egyenlő irányú a BC-t BA-ba vivő elfordítással). Így a B és D körüli elfordítás egyező nagyságú, de ellentétes irányú, tehát egymás utáni végrehajtásukkal ismét azt kapjuk, hogy a sík minden iránya visszajut önmagába. Így a két elfordítás eredménye valóban csak eltolás lehet, az állítást bebizonyítottuk.
 

Vermes András (Eger, Gárdonyi G. Gimn.)
 

Megjegyzés. Könnyű megadni a kérdéses eltolás nagyságát és irányát is. Az alkalmazott tétel megfordításaként az is ismeretes a tankönyvből, hogy a sík egy E centrumú, ε szögű elfordítása felbontható két tükrözésre, melyek tengelyei átmennek E-n és az első tengelyt a másodikba ε/2 nagyságú elfordítás viszi át ugyanabban az irányban, mint a vizsgált elfordítás, továbbá hogy ebben a felbontásban a tengelyek egyikének iránya szabadon választható.
Jelöljük a B körüli, 2β szögű elfordítás, valamint a D körüli, 2δ szögű elfordítás ilyen felbontásában a tengelyeket a tükrözés sorrendjében t1-gyel és t2-vel, ill. t3-mal és t4-gyel, és válasszuk t2 és t3 szerepére egyaránt a BD egyenest. Ez kétféleképpen is egyszerűsíti a gondolt eljárást. Egyrészt a t2-n és t3-on való tükrözés ,,megsemmisítik egymást'', vagyis a t3-on való tükrözés visszaállítja a t1-en való tükrözés utáni helyzetet. Másrészt t4 párhuzamos lesz t1-gyel, hiszen mindkettőt BD-ből kapjuk B körüli (-β) szögű, illetve D körüli (+δ) szögű elfordítással, e szögek kapcsolatát pedig már a fentiekből ismerjük.
Mármost két párhuzamos tengelyen való egymás utáni tükrözés eredménye eltolás, melynek vektora merőleges a tengelyekre, az első tengelytől a második felé irányul és abszolút értéke 2-szer akkora, mint a tengelyek távolsága: * 4rsinαsinβ, ahol r a kör sugara és α=DAB, β=ABC. (Az 1. ábra egy tetszőleges P pontra, a 2. ábra pedig a kör középpontjára bemutatja az egymás utáni tükrözéseket.)
 

 

2. ábra
 

*Lásd a Gy. 1376. gyakorlat megoldását K. M. L. 45. (1972) 15.