Feladat: 1281. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Angyal J. ,  Balogh Z. ,  Benkő L. ,  Bodnár I. ,  Boros E. ,  Breuer P. ,  Bruckner Lívia ,  Cseresnyés Mária ,  Fazekas István ,  Fazokas Mária ,  Füredi Zoltán ,  Fürst Éva ,  Gádoros L. ,  Garay B. ,  Hadik Gy. ,  Hanák G. ,  Hollósy G. ,  Jambricska L. ,  Katona E. ,  Kirchner I. ,  Kiss Ipoly ,  Kiss Katalin ,  Kővári Edit ,  Kuhár J. ,  Kökényesi Gy. ,  Lábody Sarolta ,  Lóránd F. ,  Major I. ,  Nagy Sándor (Bp. I. István) ,  Nyilánszky M. ,  Oláh Vera ,  Pataki B. ,  Petz D. ,  Pintér István ,  Pókos Z. ,  Rédei O. ,  Reichenbach P. ,  Reiczigel J. ,  Schmidt F. ,  Selényi P. ,  Smohay F. ,  Szendrei Ágnes ,  Szepesi L. ,  Várgedő T. ,  Wittmann I. 
Füzet: 1970/október, 60 - 61. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/november: 1281. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A beküldő állításai a dolgozat második mondatától kezdve helyesek. Feladatmegoldása mégsem helyes, nem határozza meg egyértelműen a C csúcsot ‐ és így a háromszöget sem ‐, mert k4 köre ‐ mint majd megmutatjuk ‐ azonos k2-vel. A dolgozat első mondatából hiányzik, hogy 3 független adat szükséges, márpedig az általa felhasznált, egy egyenesen levő A, E, A0 pontok csak 2 független adatot (két szakaszt) jelentenek; ennélfogva helytelen a mondat következtetése, ti. hogy D nélkülözhető.
k2 és k4 sugarai egyenlők, hiszen a 2-szeres nagyítások miatt k2-é is a k1 átmérőjével egyenlő, k4-é pedig k1 tükörképének átmérőjével. Így csak azt kell belátnunk, hogy k2, és k4 középpontja közös.

 

 

Mivel S rajta van a felhasznált A, E, A0 pontok e egyenesén, azért mind az 5 kör középpontja ezen az egyenesen van. k2 középpontja az AE szakasz felezőpontjának 2-szeresre nagyított képe az A pontból, vagyis maga az E pont.
Legyen A-nak (a k1 kör egyik, az e-n levő pontjának) S-re vonatkozó tükörképe A' és ennek S-ből 2-szeresre nagyított képe, a k3 kör egyik, az e-n levő pontja, A3. Így SA3=2AS és ellentétes irányú SA-val, ezért AA3=3 AS=2AA0. Ezért A3-nak A0,-ra való tükörképe A, vagyis k4 átmegy A-n. Másrészt ‐ mint a beküldő helyesen állítja ‐ k4 átmegy C-n, ennélfogva k4 középpontját AA0-ból az AC húr felező merőlegese metszi ki. Ámde ez a metszéspont a definíció szerint éppen E. Állításunkat bebizonyítottuk.
 

Füredi Zoltán (Budapest, II. Rákóczi F. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A legtöbb megoldás számítással igazolta k2,és k4 azonosságát, azt is figyelembe véve, hogy AE egyirányú is, ellentétes irányú is lehet AA0-lal, vagyis AS-sel.
2. Az eredeti feladat 4 (egy egyenesen levő) pontja már megadja a szerkesztéshez szükséges 3 független adatot.