Feladat: 1274. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Koppány István 
Füzet: 1970/április, 160. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Vetítések, Középvonal, Magasságvonal, Körülírt kör, Magasságpont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/október: 1274. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABC háromszög AB oldalának felezőpontja C0, az A-ból, B-ből húzott magasság talppontja A1, ill. B1, és e három pont vetülete a k körülírt körhöz C-ben húzott t érintőn rendre C'0, A'1, B'1. Azt fogjuk megmutatni, hogy C'0 felezi az A'1B'1 szakaszt. Ez nyilvánvaló, ha A-nál vagy B-nél derékszög van, ettől az esettől a továbbiakban eltekintünk.

 

 

Legyen a háromszög M magasságpontjának a CB, CA oldalra, más szóval A1-re, ill. B1-re való tükörképe Ma, ill. Mb. Ezek ‐ mint ismeretes ‐ rajta vannak k-n. Másrészt a tükrözés alapján CMa=CM=CMb, eszerint az MaMb húr felező merőlegese, ami k-nak átmérője, átmegy C-n. Ez az átmérő viszont merőleges t-re, tehát MaMb párhuzamos t-vel, és ugyanez áll A1B1 re is, hiszen ez az MMaMb háromszög középvonala. Ezért az A1A'1B'1B1 négyszög téglalap.
C0 egyenlő távolságra van A1 től és B1-től, mert az utóbbiak az AB átmérőjű (Thalész-) körnek pontjai, C0 pedig a középpontja. Így pedig C0 rajta van a mondott téglalap A1B1-re merőleges szimmetriatengelyén, C'0 vetülete pedig az A'1B'1 oldal felezőpontja. ‐ Ezt akartuk bizonyítani.
Ha derékszögű háromszögből indulunk ki és a derékszög csúcsában húzzuk meg az érintőt, akkor ide esnek a magasságtalppontok és mindhárom vetület is, mert a szemben levő oldal (azaz átfogó) felezőpontja a körülírt kör középpontja, és vetülete az érintési pont.
 

Koppány István (Eger, Gárdonyi G. Gimn., II. o. t.)