Feladat: 1273. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gönci János ,  Tatár Ágota 
Füzet: 1970/május, 198 - 199. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül sokszögekben, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/október: 1273. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. ábra
 

Az összeállított 9-szög oldala, mint a felhasznált 120 szárszögű egyenlő szárú háromszög alapja, 2-szer akkora, mint az egységnyi oldalú szabályos háromszög magassága, vagyis 3 egységnyi.
Így az összeállítandó szabályos 9-szögek oldala 1 egység lesz, hiszen mindegyikük területe 1/3 része lesz az eredeti 9-szögének, vagyis a területek aránya 1:3, ekkor pedig az oldalak aránya 1:3.
Kézenfekvő, hogy egy-egy kis 9-szög összerakásához 3-at‐3-at használjunk fel a rombuszokból, ill. egyenlő szárú háromszögekből. Célszerű azt is felhasználni, hogy egyenlő szárú háromszögeinket a tengelyük mentén kettévágva a két rész (a második befogók mentén) egységnyi oldalhosszúságú egyenlő oldalú háromszöggé illeszthető össze, és így minden idomunk minden oldala egységnyi. (Az eredeti ábra egyszerű összeállításának is lényeges eleme ez, hiszen a 3 hosszúságú alapok mentén már nem kapcsolódik idom.) Így összeállítási próbálgatásainkban csak a szögek nagyságára kell tekintettel lennünk, a kis 9-szög csúcsaiban 140 -os szöget kell lefednünk, ami vagy egészben, vagy 40+100, vagy 60+80 alakban lehetséges, a belső csomópontokban pedig (ti. ahol idomok csúcsai érnek össze) 360-os szögeket.
 

 
2a). ábra
 

 
2b) ábra
 

 
2c). ábra
 

A mondott 3 vágás elegendő is a kívánt összeállításhoz, ilyeneket mutat a 2a), 2b) ábra. A 2c) ábrán ezeken kívül egy 40-os rombuszt is kettévágtunk a hosszabbik átlójával, ez az összeállítás azon alapszik, hogy a szabályos 9-szög leghosszabb átlója egyenlő legrövidebb átlójának és oldalának összegével (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Az ábrák vékony vonalai azokat a határvonalakat mutatják, amelyeket nem kell elvágni, ha az 1. ábra belső vonalai csak rá vannak rajzolva egy szabályos 9-szöglemezre. A vonalvastagságtól eltekintve a 2b) ábra vonalrendszere tengelyszimmetrikus.
 

Gönci János (Budapest, Móricz Zs. Gimn., II. o. t.)

Tatár Ágota (Makó, József A. Gimn., II. o. t.)

 

Megjegyzés. Meg lehet mutatni, hogy minden 3n oldalú szabályos sokszög (n egész) hasonlóan aránylag kevés vágással és könnyen igazolhatóan átdarabolható 3db egybevágó 3n oldalú szabályos sokszögbe.
Bolyai Farkas egy tétele szerint bármely két sokszög átdarabolható egy velük egyenlő területű sokszögbe, ennélfogva 3 egybevágó szabályos n-szög is egyetlen szabályos n-szögbe (akkor is, ha n nem többszöröse a 3-nak), ‐ és természetesen fordítva is érvényes az átdarabolhatóság. Ez azonban általában bonyolultabb; négyzetre lásd az 1200. gyakorlatban, K.M.L. 38 (1969) 158. o. ‐ A 993. gyakorlatban viszont (K.M.L. 32 (1966) 215. o.) szabályos ötszögnek 5 egybevágó szabályos ötszögbe való, kevés vágást igénylő és könnyen igazolható átdarabolását láthatják az érdeklődők.