Feladat: 1267. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Turán György 
Füzet: 1970/április, 156 - 157. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok szimmetriái, Kombinatorikai leszámolási problémák, Sokszög lefedések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/szeptember: 1267. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A D, E, F osztóponton át BA-val és CA-val húzott párhuzamosok a háromszöget 6 paralelogrammára és 4 háromszögre vágják szét, és ezek egymás közt nyilvánvalóan egybevágók. A rész-idomok közti centrális szimmetriák és eltolási lehetőségek figyelembevételével az is könnyen adódik, hogy a paralelogrammákat a további egyenesek 4‐4 háromszögre, ill. négyszögre vágják szét, és a keletkezett 24 rész 4-esével egybevágó (az egybevágó részeket egyforma kis betűk jelölik), továbbá hogy általában két különböző betűvel jelölt rész nem egybevágó. A részek száma 74=28.

 

 

Azt, hogy 4‐4 egybevágó részidom hányféleképpen cserélhető egymás között úgy, hogy egyik se maradjon eredeti helyén, elég az indexekkel megkülönböztetett a1, a2, a3, a4 háromszögek esetében vizsgálni, hiszen ez a szám nyilvánvalóan ugyanaz lesz bármelyik másik egybevágó idomnégyes esetében. Sőt ezek helyett is elég csak az indexeket néznünk.
  1    2    3    4  2   1     4    3  2     4  1     3  2     3    4  1   
 

Az 1-es helyére a 2-est rögzítve, az 1-est pedig rendre a további számok helyére próbálva mindhárom esetben kapunk megfelelő átrendezést, de csak egyet-egyet; ugyanis a még betöltendő két hely közül legalább az egyik vagy a 3-asnak vagy a 4-esnek az eredeti helye, másrészt éppen ezeket a számokat kell még elhelyeznünk; mármost az eszerint figyelmet kívánó helyet (ill. egyiküket) megfelelően betöltve az utolsónak maradt helyre is egy másik helyről való szám jut.
Meggondolásunkat úgy ismételve, hogy az 1-es helyére a 3-ast, majd a 4-est tesszük, ismét 3‐3 megfelelő átrendezést kapunk.
Eszerint bármelyik egybevágó idomnégyes tagjait egymás közt 9-féleképpen rendezhetjük át úgy, hogy egyikük se maradjon eredeti helyén. A 7 idomnégyesben e cseréket egymástól függetlenül végezhetjük, így az ábra megfelelő lefedéseinek keresett száma  99...9=97=4782969.
 

Turán György (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. Egyenlő szárú háromszögből kiindulva a b és e, valamint a c és d jelű részek tükrösen egybevágók, hátukra fordítva helyettesíthetik egymást, ekkor 8‐8 és 4‐4‐4 rész cserélődhet egymás között. Általános meggondolás adja, hogy az 1, 2, ..., 8 számokat 14 833-féleképpen lehet úgy átrendezni, hogy egyikük sem marad eredeti helyén, ezért ábránkon az átrendezések száma 93148332. (Nem vagyunk tekintettel arra, hogy az a, f és g tengelyesen szimmetrikus idomokra egy-egy velük egybevágó részidomot melyik oldalával felfelé helyezünk rá.)
2. Meg lehet mutatni, hogy a részek között további egybevágóság nem léphet föl.