Feladat: 1251. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ábrahám Zoltán 
Füzet: 1969/december, 207 - 208. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gúlák, Térfogat, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: 1251. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A test ABCD=N négyzetlapjának nincs közös éle a téglalap alakú EFGH=T lappal (EF=40cm, EH=20cm), mert oldalaik hosszai különbözők. Ugyanezért a trapézok csak a párhuzamos oldalaikkal kapcsolódhatnak N-hez és T-hez, egymáshoz pedig a száraik mentén. Így T és N síkjai párhuzamosak, mert van bennük két-két különböző irányú párhuzamos él: ABEF és BCFG (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

A szárak egyenlősége miatt a trapéz-lapok tengelyesen szimmetrikusak. Így az EF él felező merőleges síkja a T, EFBA, N és CDHG lapok közös szimmetriasíkja, tehát az egész testé is, és ugyanez áll az FG él felező merőleges síkjára.
Messük a testet az EH, FG éleken átmenő, N síkjára merőleges síkokkal három részre, így a középső rész egy trapéz alapú (egyik oldallapján fekvő) hasáb. A másik két részt messük az EF, GH egyeneseken átmenő, N síkjára merőleges síkokkal, így a középső részek (fekvő) háromoldalú hasábok, a széleken pedig négy egybevágó négyoldalú gúla keletkezik.
Legyen F vetülete N síkján F', az AB élen F1, így az ABFE lap, majd a test magassága
FF1=FB2-(AB-EF2)2,FF'=FF12-(BC-FG2)2=120cm,
a trapéz alapú hasáb térfogata
BC+FG2FF'EF=288dm3,
a két háromoldalú hasáb együttes térfogata
2AB-EF4FF'FG=72dm3,
a négy gúla együttes térfogata
43AB-EF2BC-FG2FF'=192dm3.
Ezek alapján a test térfogata: V=552dm3.
 

Ábrahám Zoltán (Nagykőrös, Arany J. Gimn., II. o. t. )
 

Megjegyzés. A test nem csonkagúla, mert a BF, CG, valamint AE, DH él-párok metszéspontja különböző. Olyan síklapú, konvex testet, melynek összes csúcsai két párhuzamos síkban vannak, prizmatoidnak nevezünk (minden. egyes oldallapja háromszög, vagy trapéz, vagy paralelogramma). Meg lehet mutatni, hogy minden ilyen test térfogata1
V=mA1+4K+A26,
ahol A1 és A2 a párhuzamos síklapok területe, m a két sík távolsága (magasság), K pedig a magasság felező merőleges síkja által kimetszett idom területe. Esetünkben K egy 7×6dm méretű téglalap (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

1Lásd pl. Pólya György: A problémamegoldás iskolája I. kötet, Tankönyvkiadó, Budapest, 1967, 123-124. old., 4.22-4.29. feladatok.