Feladat: 1250. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1970/március, 112 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hossz, kerület, Síkbeli ponthalmazok távolsága, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: 1250. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. S-et először a kör rövidebb PR ívén vesszük fel. Legyen egy az ABO háromszögbe beírt háromszögnek az AB oldalszakaszon levő csúcsa mindjárt S, a BO, OA szakaszon A', ill. B' (1. ábra).

 

 
1. ábra
 

E háromszög kerülete egyenlő a PB'A'R töröttvonal hosszával. Ugyanis P és S, mint az A-ból húzott érintők érintési pontjai, egymás tükörképei OA-ra mint tengelyre nézve, és ugyanígy R, S az OB tengelyre szimmetrikus pontpár, tehát
SB'+B'A'+A'S=PB'+B'A'+A'R.
Ez valóban nem lehet kisebb a töröttvonal P, R végpontjai közti szakasznál, egyenlő is csak akkor vele, ha A', B' szerepére azt az A*, B* pontját választjuk az OB, ill. OA szakasznak, amelyet a PR szakasz metsz ki belőle.
S helyén az AB oldalszakasz más, S' pontját véve az S'A'B' háromszög kerülete az előzőkhöz hasonlóan egyenlő annak a 3 darabból álló törött vonalnak a hosszával, melynek kezdő és végpontja S'-nek az OA, OB tengelyre vett P', ill. R' tükörképe, közbülső töréspontjai pedig B' és A'. Az ilyen törött vonalak hossza hasonlóan nem kisebb a P'R' szakasznál, így elég erről az utóbbiról belátnunk, hogy nem kisebb PR-nél.
Toljuk át P'R'-t a PR'' helyzetbe. A keletkezett PRR'' háromszögről mindjárt belátjuk, hogy R-nél derékszögű, ebből adódik, hogy PR<PR''=P'R'. Valóban, R'R''=P'P=S'S=R'R, így R'RR'' egyenlő szárú háromszög, RR'' párhuzamos az RR' és RR'' irányok közti szög felezőjével, ez a szög pedig egyállású a P-ben, R-ben húzott érintők közti szöggel, aminek a felezője merőleges PR-re, tehát RR''RP.
Az S-re tett korlátozás alapján POR<180, így a felhasznált háromszögek valóban léteznek, és létezik a mondott A*, B* pont, hiszen a PR egyenes elválasztja O-t P-től. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

II. Ha S-et a nagyobbik PR köríven választjuk, fenti meggondolásunk érvényes marad, annyiban azonban módosul, hogy az AOB háromszögbe beírt SA'B', ill. S'A'B' háromszögek között nem létezik a PR húr, ill. a P'R' szakasz hosszával egyenlő kerületű háromszög, hiszen az OP (ill. OP') félegyenest S-en (ill. S'-n) át az OR (ill. OR') félegyenesbe 180-nál nagyobb elfordulás viszi át, PR-nek (ill. P'R'-nek) nincs pontja az OAB háromszög kerületén (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

III. Akkor is érvényes eredeti meggondolásunk, ha P és R eleve a kör egy átmérőjének végpontjai voltak. Ekkor, bár PR (ill. P'R') átmegy O-n, a fenti A*, B* egybeesik O-val, az SA*B* már elfajult háromszög lenne, ekkor ‐ amint a II. esetben is ‐ minden valódi beírt háromszög kerülete határozottan nagyobb a PR szakasznál (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Megjegyzés. Bizonyításunk lényegében megegyezik Fejér Lipót magyar matematikusnak (1880‐1959) azzal a híres, egyszerű bizonyításával, 1 amellyel megmutatta, hogy a hegyesszögű háromszögbe beírt háromszögek között van legkisebb területű és ez a háromszög talpponti háromszöge. ‐ Nyilvánvaló ugyanis, hogy OS az OAB háromszög magasságvonala, megmutatjuk még, hogy AA* is merőleges OB-re. Az OPR egyenlő szárú háromszögben POR=POA+AOB+BOR=AOS+AOB+SOB=2AOB, ezért PRO=90-AOB, és így PRB=A*RB=A*SB=AOB=AOA*. Így pedig O, A, S, A* egy körön vannak, és OSAS miatt e körben OA átmérő, ennélfogva OA*A=90. Ugyanígy BB*OA.
1Lásd pl.:H. Rademacher ‐ O. Toeplitz: Számokról és alakzatokról, 2. kiadás, Középiskolai Szakköri Füzetek, Tankönyvkiadó, Budapest, 1954, 26‐30. o.