Feladat: 1249. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gádoros László ,  Pintér István 
Füzet: 1970/január, 20 - 21. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Középpontos tükrözés, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Derékszögű háromszögek geometriája, Körülírt kör, Feuerbach-kör, Magasságpont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: 1249. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tükrözzük az ABC háromszög M magasságpontját a BC oldal F felezőpontjára és jelöljük a kapott pontot E-vel. Ez a tükrözés a B és C csúcson átmenő magasságegyeneseket a CA, BA oldalakra C-ben, illetve B-ben emelt merőlegesekbe viszi át, emiatt B és C rajta van az AE szakasz fölötti k Thalész-körön, ez tehát az ABC háromszög köré írható kör.

 

 

Jelöljük az AM szakasz fölötti Thalész-kört k1-gyel, k és k1 középpontját O-val, illetve O1 -gyel. Mivel E a k kör kerületén van, F pedig ‐ mint a BC húr felezőpontja ‐ k belsejében, az E, F, M pontok különbözők. Jelöljük az általuk meghatározott egyenest e-vel. E és M különbözők, tehát O és O1 sem azonosak, és az általuk meghatározott t egyenes párhuzamos e-vel. A k1, k köröknek t közös szimmetriatengelye, így e körök A közös pontját t-re tükrözve a körök D közös pontját kapjuk. Mivel e 2-szer olyan messze van A-tól, mint t, A-nak t-re vonatkozó D tükörképe rajta van e-n, e tehát a D és M pontokon átmenő egyenes és ‐ mint láttuk ‐ átmegy F-en. Ezzel feladatunk állítását bebizonyítottuk.
 

Gádoros László (Tatabánya, Árpád Gimn., I. o. t.)

Pintér Mihály (Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimn., I. o. t.)

 

Megjegyzés. A fentiek alapján k-t M-ből felére zsugorítva olyan k* kört kapunk, melyben O1F átmérő. Mivel megfelelő állítás az A csúcs helyett a B, C csúcsokkal is igaz, k* átmegy az AB, AC, MB, MC szakaszok felezőpontján és az ABC háromszög 3 magasságvonalának talppontjain is. Ezt a kört a háromszög Feuerbach-körének nevezzük.