Feladat: 1245. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Altorjay I. ,  Angyal J. ,  Baintner L. ,  Bányai A. ,  Barbarits A. ,  Benkő L. ,  Blahó Ágnes ,  Breuer P. ,  Csetényi A. ,  Egyedi D. ,  Fodor P. ,  Frankl P. ,  Füredi Z. ,  Gál P. ,  Garay B. ,  Glódy A. ,  Gurszky Z. ,  Hadik Gy. ,  Hadik R. ,  Hollósy G. ,  Horváth András ,  Horváth László ,  Hosszú F. ,  Hübler A. ,  István Mária ,  Kálmos Éva ,  Kiss Mária ,  Kovalcsik A. ,  Kuhár J. ,  Mártonfi Gy. ,  Miseta Rozália ,  Molnár Gy. ,  Nyilánszky M. ,  Pap Gy. ,  Pataki B. ,  Pataki L. ,  Pattantyús P. ,  Pintér I. ,  Prácser E. ,  Prőhle T. ,  Reichenbach P. ,  Rékasi J. ,  Simonyi Gy. ,  Somorjai G. ,  Sváb J. ,  Szirmai Z. ,  Viszkei Gy. ,  Vogel Anna ,  Waszlavik L. ,  Zámolyi F. ,  Zaymus V. 
Füzet: 1970/március, 109 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Poliéderek súlypontja, Szabályos testek, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szabályos tetraéder, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/február: 1245. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Mind a hat metsző sík átmegy az ABCD tetraéder S súlypontján. Legyen ugyanis az ABC alaplap BC, CA, AB élének felezőpontja rendre E, F, G (1. ábra), ekkor a DAE, DBF, DCG metszősík az alapháromszöget ennek AE, BF, ill. CG súlyvonalában metszi, ezeknek közös pontja az ABC háromszög SD súlypontja, tehát a D-ben összefutó 3 élre az előírás szerint fektetett síkok a DSD egyenesben, a tetraéder súlyvonalában metszik egymást.

 

 
1. ábra
 

Így e 3 sík a teret és a tetraédert 6 részre osztja (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

Ugyanez kimondható a tetraéder bármelyik másik csúcsában összefutó élhármasra az előírás szerint fektetett síkhármasra és bármelyik két súlyvonal, pl. ASA, DSD, mint a DAE sík egyenesei, metszi egymást a tetraéder súlypontjában.
A tetraédert a 6 él és az S pont által meghatározott 6 háromszög négy rész tetraéderre vágja azét, ezeknek egy-egy lapja az eredeti tetraéder egyik lapja, az S-ben összefutó 3 lapja pedig a metsző síkoknak része. Így egy-egy ilyen rész-tetraédert csak a további 3 metsző sík darabol tovább. Mármost az SABC rész-tetraédert a DAE, DBF, DCG síkok ugyanúgy 6 részre vágják szét, amint ezt az eredeti tetraéderre már kimondtuk. Ugyanez áll mindegyik részre, így a 6 metsző sík a tetraédert 24 részre darabolja szét.
Eddig nem használtuk fel a kiindulási tetraéder szabályos voltát, így megállapításaink minden tetraéderre érvényesek.
II. Tetraéderünk szabályos volta alapján DA=DB=DC, ezért D-nek az ABC lapon levő vetülete is egyenlő távolságra van A, B, C mindegyikétől, vagyis azonos az ABC háromszög köré írt középpontjával, ami szabályos háromszögben egyszersmind a súlypont is, tehát a vetület azonos SD-vel. Így DSD merőleges az ABC síkra, a DSD tengely körüli 120-os elfordítás a síkot és az ABC háromszöget önmagába viszi át. Ez az elfordítás az SDAB, SDBC, SDCA tetraédereket is egymásba viszi át, ezek tehát egybevágók. A tetraéder egy másik súlyvonala körüli elfordítás adja, hogy SABC is egybevágó velük.
Az előbbi elfordításokat az SABC tetraéder 6 részére alkalmazva kapjuk, hogy az SSDAG, SSDBE és SSDCF, valamint az SSDAF, SSDBG és SSDCE részek egymásba átvihetők, úgyszintén a fenti 3 tetraédernegyed megfelelő 3‐3 részébe is, vagyis a feldarabolás 12‐12 része egymásba alkalmas elmozdítással mindenesetre átvihető.
Az előbbi két részhármas darabjai egymásba tükrözéssel átvihetők, pl. SSDAG az SSDAF-be a DAE síkon való tükrözéssel, hiszen ez B-t és C-t (és így F-et és G-t is) egymásba viszi át, tehát szimmetriasíkja az eredeti tetraédernek. Így pedig a 24 rész bármelyike átvihető a másik helyére, tehát válaszunk a b) kérdésre: 23 rész.
Megmutatjuk viszont, hogy pl. az SSDCF darab nem vihető át elmozdítással SSDAF-be. Ugyanis legrövidebb élük SSD, a rá következő nagyobb SDF, mert mint könnyen belátható, SD=3SSD, így
SSD=DSD4<DF4<DF3=SBF=SDF,
továbbá
SSDF=SDFA=SSDA=SFA=90ésSDAF=30
(3. ábra) alapján
SDF<SF<SAésSDF<FA<SDA.
 

 
3. ábra
 

Így a kívánt átvitelben az SSDF derékszögű háromszöglap csak önmagának felelhetne meg. Ámde a darabok ezen lapja (kívülről nézve) ellentétes körüljárású. Ezzel beláttuk állításunkat.
Eszerint az a) kérdésre a válasz: 11 rész.
 

Megjegyzés. A II. részben felhasznált SD=3SSD egyenlőség abból adódik, hogy EA=3ESD, ED=3ESA alapján, SASDDA, és DA=3SASD, és az ADSASD trapézból SD:SSD=DA:SDSA=3.