Feladat: 1244. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bendzsel Miklós ,  Fodor Péter ,  Fürst Éva 
Füzet: 1969/október, 62 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trapézok, Párhuzamos szelők tétele, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/február: 1244. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Előrebocsátunk egy segédtételt, amelyet az alábbi megoldások mindegyikében felhasználunk.
Segédtétel: Az ABCD trapéz (AB||CD) BC és AD szárainak és AC, BD átlóinak metszéspontját (E-t és O-t) összekötő egyenes felezi az AB és CD oldalt.
Megfordítva, ha egy ABCD négyszögben E és O létrejön, és EO felezi az AB oldalt, akkor AB||CD (vagyis a négyszög trapéz).
Bizonyítás. Messék egymást a (konvex) ABCD négyszög BC és AD oldalai a C-n, ill. D-n túli meghosszabbítás E pontjában, átlói az O pontban (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Húzzunk párhuzamost B-ből AC-vel, A-ból BD-vel, messék ezek az EO egyenest a P, ill. R pontban. Ekkor a párhuzamos szelők tétele szerint
ADDE=ROOE,BCCE=POOE.(1)
Ha mármost a négyszög trapéz, akkor a bal oldali arányok egyenlők, így PO=RO, vagyis P és R egybeesik. Eszerint AOBP paralelogramma, és átlóinak E1 metszéspontja felezi őket. Mivel CD||AB, az előbbi egyenes és EO(=EE1) F metszéspontja is felezi CD-t.
Tegyük most azt fel, hogy EO és AB metszéspontja, E1, felezi AB-t. O-nak E1-re vonatkozó P tükörképe is EO-n van, és AOBP paralelogramma, tehát a P és R pont egybeesik, az (1) alatti jobb oldalak megegyeznek, tehát a bal oldaliak is, ez azonban csak úgy lehetséges, ha DC||AB. Most már a bizonyítás első része adja, hogy F is felezi CD-t.
Ha F-ről tesszük fel, hogy felezi CD-t, akkor C-ből és D-ből kell az átlókkal párhuzamos CP és DR egyenest húzni.
 

I. megoldás. Segédtételünk első része alapján megszerkeszthetjük csak vonalzó segítségével az AB, CD szakaszok E1 és F felezőpontját, majd az E1B és CF szakaszok B' és C' felezőpontját (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Így
BB'=B'E1=14AB=34DC=DC',
tehát BB'DC' és B'E1DC' paralelogramma, átlóik metszéspontja a keresett középvonal egy-egy pontja.
Ennek alapján a szerkesztés a következő egyenesek és metszéspontok megszerkesztésével történhet: AD és BC metszéspontja E, AC és BDO, EO metszi AB-t és CD-t E1-ben és F-ben. A BF és CE1-nek O' metszéspontját E-vel összekötő egyenes metszi ki B'-t és C'-t és egyben BD-ből az első paralelogramma K1 középpontját. Ezt összekötve DB' és E1C'-nek K2 metszéspontjával, kapjuk a középvonalat.
 

Fürst Éva (Tatabánya, Árpád Gimn., I. o. t.)
 

II. megoldás. Úgy is hozhatunk létre paralelogrammákat, hogy E1 és F megszerkesztése után a segédtétel első része alapján CD-t megduplázzuk.
E1 és F megszerkesztése után húzzuk meg DE1-et, majd az AC-vel való G metszéspontját B-vel összekötő egyenest metsszük el CD meghosszabbításával D'-ben (3. ábra). Az ABCD' trapéz szárainak és átlóinak metszéspontját összekötő egyenes felezi AB-t, vagyis átmegy E1-en, így azonos az E1-et az átlók G metszéspontjával összekötő egyenessel. Ez nem más, mint E1D. Tehát D felezi CD'-t, s így
D'F=D'D+DF=(3/2)CD=(1/2)AB=AE1=E1B.
Eszerint AD'FE1 és E1D'FB paralelogramma. Az utóbbinak a középpontja, BD'-nek és E1F-nek metszéspontja, már rendelkezésre is áll. AF és D'E1 metszéspontja, K4, szolgáltatja a középvonal egy másik pontját.
 

Fodor Péter (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 

 

3. ábra         4. ábra
 

III. megoldás. Két paralelogrammát szerkeszthetünk a segédtétel második részének, valamint annak felhasználásával is, hogy O felezi az EE1 szakaszt. Valóban, egyrészt EF az EE1 harmadrésze, tehát FE1 a 2/3 része; másrészt OF az OE1-nek harmada, tehát FE1-nek negyede, OE1 pedig a háromnegyede, tehát EE1-nek a fele, amint állítottuk.
Ennek alapján a következőképpen járhatunk el: az előző megoldások első 5 egyenesének a meghúzása után megrajzoljuk DE1-et; ennek az AO-val való G metszéspontját E-vel összekötő egyenes messe AB-t A'-ben (4. ábra).
DEE1A' trapéz, mert ED és E1A' oldalainak és az átlóknak metszéspontját, A-t és G-t összekötő egyenes felezi EE1-et. Ekkor viszont DFE1A' paralelogramma, így FA' kimetszi E1D-ből a középvonal egy K5 pontját. Ugyanígy szerkeszthetjük ‐ D helyett C-t és A helyett B-t véve ‐ a K'5 pontot. A kettő összekötő egyenese a keresett középvonal.
 

Bendzsel Miklós (Budapest, Piarista Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. Második paralelogramma szerkesztése nem is szükséges, hiszen CE1A'F is, ADCA' is paralelogramma, mert
E1A'=FD=CF=(1/2)CD=(1/6)AB,és ígyAA'=AB-AE1-E1A'=(1-12-16)AB=(1/3)AB=CD.



A' megszerkesztése után tehát akár CA'-vel E1F-ből, akár DA'-vel AC-ből kimetszhetjük a középvonal egy-egy pontját (K6, ill. K7).
 

IV. megoldás. Láttuk, hogy O felezi az EE1 szakaszt. Ismert ponton át a felezőpontjával együtt ismert AB szakasszal ‐ mint majd belátjuk ‐ párhuzamost tudunk szerkeszteni kizárólag egyenes vonalzó használatával. O-n át AB-vel párhuzamost húzva, ez az ABE háromszög középvonala. Ennek ismeretében a másik két középvonal is meghúzható, és ezek felezik AC-t és BD-t. A két felezőpont a középvonal egy-egy pontja.
Ennek alapján a szerkesztés az E1 pont megszerkesztése után: meghúzzuk DE1 et, az AO-val való G metszéspontját B-vel összekötő egyenes messe AE-t B1-ben (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

Az ABOB1 négyszög AB1 és BO oldalainak D metszéspontját az átlók G metszéspontjával összekötő egyenes DE1, felezi AB-t. Így a segédtétel második része szerint OB1||AB, B1 felezi AE-t, ennélfogva a B1O egyenesnek BC-vel való A1 metszéspontja felezi BE-t. Így E1B1, E1A1 az ABE háromszög másik két középvonala, ezért AC-t és BD-t ezek K8, K9 felezőpontjában metszi, tehát K8K9 az ABCD trapéz keresett középvonalának egyenese.
 

Megjegyzések. 1. A1 és K9 megszerkesztése megtakarítható, ha észrevesszük, hogy trapézunk középvonalának hossza (AB+CD)/2=2CD=(2/3)AB, így E-től 2/3 akkora távolságban van, mint a trapéz AB alapja, tehát átmegy az ABES súlypontján, ami pedig EE1 és BB1 metszéspontjaként már rendelkezésre áll.
2. S-et ‐ ugyanezen egyenesek metszéspontjaként ‐ már a II. és a III. megoldásban is említettük, K3, ill. K6 jelöléssel. K9-et viszont az I. megoldásban ‐ K1 jelöléssel ‐ egy másik egyenessel metszettük ki BD-ből. A fenti 4 megoldást egy ábrán végrehajtva számos további efféle összefüggést vehetünk észre, amelyeket kombinálva további megoldásokat kaphatunk. Megoldás építhető pl. arra a tényre is, hogy (EO=OE1 miatt) a trapéz O-ra vonatkozó tükörképében AB képe átmegy E-n, CD képe a középvonalon van, a legutóbbi K8K9 szakasz. Az I‐III. megoldások eredményei tekinthetők egy-egy olyan háromszög középvonala szerkesztésének is, amelynek egy oldala a trapéz egyik alapján fekszik, harmadik csúcsa pedig a másik alapján, pl. K1K2 a BB'D és B'C'D háromszög középvonala.
3. Többen felhasználták, hogy bármely trapézban az átlók metszéspontján át az alapokkal párhuzamosan húzott egyenesből a szárak közé eső szakasz hossza a két alap harmonikus középarányosa. * Ez a fentieket kissé meghaladó méretű számítást igényel.

*Vö. K. M. L. 37 (1968) 70. o.; továbbá 1232. gyakorlat.