Feladat: 1207. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Cserháti András ,  Csernyés Mária ,  Csetényi A. ,  Donga Gy. ,  Feindl F. ,  Fischer Ágnes ,  Gajdács Ibolya ,  Gál P. ,  Gáspár Gy. ,  Gyimesi A. ,  Gyimesi F. ,  Gödöllei Margit ,  Gönczi I. ,  Göndőcs F. ,  Horváth L. ,  Juhász Judit ,  Kabos S. ,  Kálmán M. ,  Kiss Ipoly ,  Komjáth P. ,  Kökényesi Gy. ,  Láz J. ,  Lázár A. ,  Lengyel J. ,  Lukács P. ,  Magyar L. ,  Martoni V. ,  Monostori L. ,  Morvai I. ,  Nagy Cs. ,  Nagy Z. ,  Prőhle T. ,  Rékasi J. ,  Reviczky J. ,  Sailer K. ,  Sashegyi L. ,  Schügerl Márta ,  Simon Júlia ,  Simonyi Gy. ,  Sváb J. ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária ,  Szendrényi Tibor ,  Szirmai Z. ,  Tóth Ágnes ,  Váradi Judit ,  Viszkei Gy. ,  Zárboch Zs. 
Füzet: 1969/március, 110 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/május: 1207. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldása a következő észrevételen alapszik: ha a TUV háromszögbon a T-ből induló sT súlyvonal hossza egyenlő az U-ból induló mU magasság hosszával, akkor sT 30-ot vagy 150-ot zár be a TV oldallal, és megfordítva is, ha a mondott szög 30 vagy 150, akkor sT=mU (l. a és b ábra).

 

 

1a. ábra
 

 

 

1b ábra
 

Valóban, legyen UV felezőpontja T0, továbbá T0 és U vetülete a TV egyenesen T1, U1, akkor T0T1 az UU1V háromszög középvonala, s így
T0T1=12UU1=12mU=12sT=12T0T,
vagyis a TT0T1 derékszögű háromszögben a T0T1 befogó az átfogó fele, s így TT1-re tükrözve a háromszöget, szabályos háromszög keletkezik, tehát T0TT1=30 vagy 150 aszerint, hogy T1 és U1 a TV félegyenesen vagy T-n túli meghosszabbításán van-e.
Fordítva, ha a T0TT1 30 vagy 150, akkor a TT0T1 derékszögű háromszögben
T0T1=12T0T,
másrészt, mivel T0T1 az UU1V háromszög középvonala, így
T0T1=12UU1,
tehát
sT=mU.
Feladatunkban az egyenlő magasság és súlyvonal közül az elsőnek a kezdőpontját a három csúcs közül háromféleképpen választhatjuk és ehhez az utóbbi kezdőpontját a maradó csúcsok közül mindig kétféleképpen, ami 6 lehetőséget jelent.
A magasságot m-mel, a súlyvonalat s-sel jelölve és indexben tüntetve fel azt a csúcsot, amelyikből indul, ezt a hat lehetséges esetet három párba sorolhatjuk az alábbi módon:
  I.mM=sK,I'.mM=sL,  II.mK=sM,II'.mL=sM,  III.mL=sK,III'.mK=sL.  

Világos, hogy az egymás mellett álló feltételekben csak K és L szerepe cserélődik meg, s így a megfelelő M pontok halmaza egymás tükörképe a KL szakasz felező merőlegesére. Elég tehát csak az I., II. és III. feltételeket kielégítő M pontokat megkeresnünk. Az is világos, hogy minden megfelelő M ponttal együtt a KL egyenesre vonatkozó tükörképére is teljesülnek a feladat feltételei.
I. Az első esetben ‐ LM felezőpontját K0-lal jelölve ‐ az előrebocsátott megjegyzés szerint az LKK0 vagy 30 vagy 150 és a KL-lel ilyen szöget bezáró két egyenes minden a K-tól különböző pontja szerepelhet K0-ként (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Az M pont a K0-nak az L középpontból kétszeresre nagyított képe, így annak a két egyenesnek valamelyikén van, amelyek L-nek K-ra vonatkozó L* tükörképén mennek át és a KL egyenessel 30-os szöget zárnak be. Ezeknek minden az L*-tól különböző pontja megfelel M csúcsnak.
II. Jelöljük M0-lal a KL szakasz felezőpontját. Most az LMM0 szög 30-os vagy 150-os, így annak a két, az L-en és az M0-on átmenő körnek az M0-tól és L-től különböző pontjai elégítik ki a feltételt, amelyeknek az M0 és L közti íveiről M0L 30-ban, ill. 150-ban látszik (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A körök sugara nyilvánvalóan M0L=KL/2.
III. Ha végül mL=sK, akkor a K0KM szög 30-os vagy 150-os. M-en át KK0-lal párhuzamost húzva ez átmegy L*-on és
L*MK=MKK0,
tehát az M pontból most az L*K szakasz látszik 30 vagy 150 szögben, és ismét az ezt a feltételt kielégítő mindkét kör minden az L*-tól és K-tól különböző pontja megfelelő M-csúcs (4. ábra). A körök sugara nyilvánvalóan KL*=KL.
 

 

4. ábra
 

Megállapításainkat egybevetve a kívánt tulajdonságú KLM háromszögek M csúcsa az 5. ábra 4 egyeneséből, 4 db KL/2 sugarú köréből és 4 db KL sugarú köréből álló alakzat pontja, kizárva azonban a K, L, K*, L* és M0 pontokat.
 

 

5. ábra
 

 

 Cserháti András (Székesfehérvár, Teleki B. Gimn., II. o. t.) dolgozatából összevonásokkal