Feladat: 1204. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dombi Gábor ,  Máté András ,  Mester Gábor 
Füzet: 1969/február, 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Variációk, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/május: 1204. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A magyar autók jelenlegi rendszámára példa: AG-0246. Feltesszük a következőket: minden egyes betűpár (pl. AG) utáni tízezres sorozatban minden rendszámot kiadtak (0000-9999); a fiúk a hosszú játék alatt minden rendszámtáblát számba vehettek (még azokat is, amik már nincsenek forgalomban), éspedig mindegyiket egyszer.
Így elég azt összehasonlítanunk, egyetlen tízezres sorozatban hány rendszám kedvez Jóskának, hány Gábornak. Jóska számait gondolatban előállítva, az első helyre mind a 10-féle számjegyet választhatjuk, a további helyekre rendre 9-et, 8-at, ill. 7-et, hiszen pl. az első helyen álló jegy már nem ismétlődhet a 2. helyen. Eszerint Jóskára nézve 10987=5040 rendszám kedvező, Gáborra nézve a többi 4960, hiszen azokban nem mindegyik számjegy különböző az előtte állóktól. Így feltevéseink mellett Jóska esélye nagyobb.
Tudjuk természetesen, hogy egyszerűsítő feltevéseink nem mindenben felelnek meg az élet bonyolultságának. A fiúk mintegy 2000 megvizsgált rendszáma különben is elenyészően kevés megfigyelés a lehetőségekhez képest. Más feltevésekből kiindulva esetenként más eredményre is juthattunk volna. Ha pl. egy sorozatból csak az első 123 rendszámot adták volna ki ‐ beleértve 0000-t is ‐, ez mind Gábornak kedvezne. (A különleges rendeltetésű gépjárműveknél efféle a tapasztalat.) Gyakran látni 99xy típusú rendszámokat is, mintha talán fordított rendben adnák ki a táblákat; ez is Gábornak kedvező.

 

  Dombi Gábor (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., II. o. t. )
  Mester Gábor (Szombathely, Nagy Lajos Gimn., II. o. t. )
  Máté András (Budapest, Kölcsey F. Gimn. I. o. t. )