Feladat: 1192. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szendrei Ágnes ,  Török Gyula 
Füzet: 1969/szeptember, 17 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/március: 1192. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Azok a C pontok, amelyekre az AC szakasz felező merőlegese átmegy E-n, E-től EA távolságra vannak. Megfordítva, az E középpontú, A-n átmenő kC kör minden, az A-tól különböző C pontjára teljesül is ez a feltétel. Mégis ki kell zárnunk az A-val átellenes pontot is, mert az ABC háromszög C csúcsa nem lehet az AA0 súlyvonalon.

 

 

A D pont alapján meg tudjuk határozni azoknak a pontoknak az mB mértani helyét, amelyek megfelelnek B csúcsként. És mivel még C a B-nek A0-ra vonatkozó tükörképe, azért mB-nek A0-ra vonatkozó tükörképe szintén tartalmazza a C csúcsot, így ennek a kC-vel közös pontjai megadják a megfelelő C csúcsokat, továbbá ezeknek A0-ra vonatkozó tükörképei rendre a hozzájuk tartozó B csúcsot.
A D pont egyszersmind az AA0B háromszög B-ből induló belső szögfelezőjének is AA0-lal való metszéspontja, ezért a B-ből induló (ismeretlen) oldalak BA:BA0 aránya egyenlő az AA0 oldalon keletkezett, ismert szakaszok DA:DA0=k arányával. Így mB azon pontok mértani helye, amelyekre nézve az adott A, A0 pontoktól mért távolságok aránya egyenlő két adott szakasz arányával.
Mármost ha k=1, vagyis D éppen felezi az AA0 szakaszt, akkor e szakasz felező merőlegese adja mB-t. Ha pedig k1, akkor, mint ismeretes, mB egy kör, éspedig az A, A0 alappontokhoz és a k arányértékhez tartozó ún. Apollóniosz-féle kör. Pontosabban véve: sem a felező merőlegesnek, sem az Apollóniosz-körnek nem felel meg az adott pontokat tartalmazó g egyenesen levő D, ill. D és D' pontja, hiszen a keresett háromszög B csúcsa sem lehet rajta az AA0 súlyvonalon; viszont minden más pontjuk megfelel B-ként.
Ezzel a feladatot megoldottuk, csupán k1 esetére az mB kör egy megszerkesztési módját idézzük emlékezetbe. Elég az említett D' pontot megszerkeszteni, mert DD' az mB-nek átmérője (hiszen a középpontja g-n van; ha ugyanis egy B pont eleget tesz a BA:BA0=k feltételnek, akkor ugyanez a g-re vonatkozó tükörképére is áll). Húzzunk A-ból egy a g-hez hajló h félegyenest és fordítsuk rá A körül a D pontot a H helyzetbe, majd az A0-on átmenő, h-val párhuzamos és egyirányú h0 félegyenesre fordítsuk rá A0, körül D-t a H0 helyzetbe, ekkor D'-t a HH0 egyenes metszi ki g-ből. (k1 miatt AHA0H0, HH0 nem párhuzamos g-vel, D' mindig létrejön.)
A fentiek szerint C megfelelő helyzeteit mB-nek A0-ra vett mB* tükörképe metszi ki kC-ből. A megfelelő pontok száma 2 vagy 0, ugyanis kC és mB* érintkezése esetén nincs megoldás, hiszen csak g valamely pontjában érinthetnék egymást, az ilyen pontokat pedig kizártuk. Metszés esetén mindkét C-helyzetet elfogadjuk ‐ bár egymás képei g-re vonatkozóan ‐, mert helyzet-adatokból indultunk ki, ezért B és C helyzete volt megszerkesztendő, másrészt B és C szerepe nem cserélhető fel.
Minthogy a feladatot kizárólag mértani helyek megszerkesztésére vezettük vissza, azért nincs szükség annak külön bizonyítására, hogy a kapott ABC háromszögek megfelelnek a követelményeknek.
Az adott pontok közül D csak az AA0 szakasz belső pontja lehet, E viszont g-nek bármely, az A-tól különböző pontja. Amennyiben E azonos A0-lal, akkor a háromszög A-nál derékszögűnek adódik, hacsak DA:DA0<2.
 

Török Gyula (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)

Szendrei Ágnes (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn.)