Feladat: 1176. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ágoston P. ,  Angyal J. ,  Bartha I. ,  Bisztray D. ,  Bruckner Lívia ,  Bökönyi T. ,  Csetényi A. ,  Csigi Márta ,  Donga Gy. ,  Gyimesi A. ,  Gyimesi F. ,  Gönczi I. ,  Hadik R. ,  Hegyi Gy. ,  Horváth L. ,  Horváth Mária ,  Kacsuk P. ,  Kálmán M. ,  Karády Ilona ,  Kiss Ipoly ,  Konkoly-Thege I. ,  Krasznai P. ,  Kuhár J. ,  Kökényesi Gy. ,  Lázár A. ,  Légrády G. ,  Lengyel J. ,  Lukács P. ,  Máté A. ,  Mezei I. ,  Morvai I. ,  Prőhle T. ,  Répási J. ,  Sailer K. ,  Simon Júlia ,  Szász T. ,  Székely Judit ,  Szendrei Mária ,  Szendrényi T. ,  Szlacsányi K. ,  Szőke Mária ,  Szolga L. ,  Sztrapkovics L. ,  Terlaky Edit ,  Tóth Ágnes ,  Tóth Tamás ,  Törő Judit ,  Török Gy. ,  Úry László ,  Varga G. ,  Várhegyi Éva 
Füzet: 1969/április, 156 - 158. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Sokszögek szerkesztése, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/január: 1176. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az eredeti nyolcszög centruma O, egyik oldala ST. A nyolcszög ST oldalához csatlakozó oldalain az O pont vetületét jelöljük P-vel, illetve R-rel. A nyolcszög forgásszimmetriája miatt OP és OR egyenlők és merőlegesek egymásra, ezért a PS és TR oldalak metszéspontját Q-val jelölve OPQR négyzet. Jelöljük az ST, PR egyeneseknek OQ-val alkotott metszéspontját Q1-gyel, illetve Q2 vel. Legyenek végül a Q1, majd a Q2 ponton át PQ-val, illetve RQ-val húzott párhuzamosoknak az OP, OS, OT, OR egyeneseken levő pontjai rendre P1, S1, T1, R1, illetve P2, S2, T2, R2. Ekkor a megszerkesztendő felbontás egy cikke az OP1S1STT1Q2 sokszög, a további cikkeket ebből O körüli, 45-os forgatásokkal kapjuk meg (2. ábra).

 

 

2. ábra
 

Valóban, az OP1S1S törött vonalat az O körüli forgatás az OQ2T1T törött vonalba viszi, hiszen a szerkesztés miatt az OP, OS, OQ, OT, OR egyenesek közti szögek rendre 22,5-osak. Továbbá PS és ST, tehát a velük párhuzamos P1S1, S1T1 egyenesek is szimmetrikusak OS-re, tehát OP1=OQ2, OS és OT szimmetrikus OQ-ra, tehát OS1=OT1, végül OS=OT.
Az eredeti cikket az első forgatás az OQ2T1TUU1R cikkbe viszi át, ennek feldarabolását az U1 ből TU-ra bocsátott merőlegessel, és a T1R1, Q2T2, T2R1 és az OQ-val párhuzamos T2F szakaszokkal végezzük el (F az OR egyenesen van).
Szerkesztésünk miatt az R1T2F háromszög egyenlő szárú derékszögű háromszög, hiszen T2R1ST, T2FOQ. Jelöljük ennek a háromszögnek a befogóit a-val, átfogóját b-vel (b=a2).
Az OFT2 háromszög egyenlő szárú, hiszen T2FOQ és OT felezi a QOR szöget, tehát OF=a. Mivel OQ2=OR1, az OQ2 szakasz hossza is a+b.
Az OQ2T2F négyszög egyenlő szárú trapéz, mert T2FOQ2, és az OF, Q2T2 szárak egyaránt 45-os szöget zárnak be az OQ2 alappal.
Az R1T2Q2T1 négyszög szimmetrikus OT-re, és szemközti oldalai párhuzamosak, ez tehát rombusz, és oldalai a-val egyenlőek.
Az OQ2R háromszög szimmetrikus a Q2R2 tengelyre, tehát RR1=FO=a.
Végül Q1T1Q2 is egyenlő szárú derékszögű háromszög, tehát egybevágó. R1FT2-vel.
Ezek szerint a Q1Q2T2R1R törött vonal egy a oldalú szabályos nyolcszög határvonalának a felét adja: ebbe a nyolcszögbe helyezzük bele az eredeti nyolcszög egy cikkének a darabjait.
Legyen Q1 vetülete QR-en G. Mivel GR=Q1R1=OR1=a+b, a GR szakaszra hézagmentesen rá tudjuk illeszteni a Q2OFT2 trapéz Q2O alapját, új helyzete a GR egyenes O-val ellentétes oldalán a GRJH trapéz. A TUU1T1 trapézt az U1-ből húzott magassága mentén elvágva, a kapott háromszöget hátlapjára fordítva és TT1-hez illesztve téglalapot kapunk, és azt épp a GRR1Q1 téglalapba tudjuk áttolni. Végül az FT2R1 háromszöget a T1Q2Q1 háromszögre helyezzük, ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

Megjegyzések. 1. Tetszetősebb az átdarabolás, ha nem hozunk létre túl kicsi darabokat, mint itt az UU1U' háromszög. Ez elkerülhető, ha a TUU1T1 trapézt pl. az RR1 szakasz mentén vágjuk ketté.
2. Az éppen most mondott vágásvonalat véve, nincs szükség arra, hogy e részek egyikét a hátoldalára fordítsuk: tegyük RUU1R1-et Q1TT1Q2-re és FT2R1-et Q1GT-re. Ezzel a T1R1 vágásvonal is feleslegessé válik.
3. Feleslegessé válik a T1Q2 vágásvonal is, ha a nyolcszöget a kiindulásban az oldalakra merőleges szimmetriatengelyekkel osztjuk 8 egybevágó deltoidra. Ekkor az QQ1TR deltoidot csak 3 részre kell továbbosztanunk T2F, T2Q2 és T2R1 mentén.
4. Mindezek a változtatások azonban egyre távolodnak jelenlegi feladatunktól, és visszahajlanak a (kitűzéskor is idézett) 1470. feladathoz. 1 A 3. ábra a 3. megjegyzés eredményét továbbfejlesztve az 1a jelű darabot a két szomszédos deltoid 8b jelű trapézával, ill. 2c jelű háromszögével egészíti ki szabályos nyolcszöggé, így e darabok eredeti állásokban jutnak új helyükre (hasonlóan az 1470. feladat 3h ábrájához).
 

 

3. ábra
 


1K. M. L. 35 (1967) 53. o.