Feladat: 1174. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Várhegyi Éva 
Füzet: 1968/október, 72 - 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/január: 1174. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a megrajzolt átlók nem metszhetik egymást, a keletkezett háromszög csúcsaiként csak az adott S9 szabályos kilencszög csúcsai szerepelhetnek. Ezért a háromszögek minden szöge S9 valamelyik szöge vagy annak része lesz. Fordítva, S9 minden szöge ‐ esetleg feldarabolva ‐ fellép valamelyik háromszögben. Így a háromszögek szögeinek n180 összege ‐ ahol n a keletkezett háromszögek száma ‐ egyenlő S9 szögeinek összegével, ami viszont 7180; ezért S9 minden olyan háromszögelésében, melyben átlók nem metszik egymást, n=7 háromszög keletkezik, tehát 6 átlót kell berajzolnunk.
S9 nek 3-féle átlója van, ti. az átlónak az O középpontot nem tartalmazó oldalán 1, 2 vagy 3 lehet a lemetszett csúcsok száma; nevezzük ezeket rendre d1, d2, d3 típusú átlónak.

 

 

1. ábra
 

A kívánt feldarabolásban nem léphet fel d2 típusú átló, mert ennek O-t nem tartalmazó oldalán egy négyszög állna, pl. az 1. ábrán A1A4A3A2, ezt a fentihez hasonló meggondolás szerint egyetlen további átló berajzolásával még fel kellene osztanunk két háromszögre, ekkor pedig A2 és A3 valamelyike 2, azaz páros számú háromszögnek lenne csúcsa, amit a feladat kizárt.
d3 típusú átlóból legföljebb 2-t rajzolhatunk be úgy, hogy ne messék egymást, 2 egy csúcsból indulót; csak d1 típusú átlókra gondolva pedig legföljebb 4-et rajzolhatunk be, ezeknek páronként egymáshoz kell kapcsolódniuk, S9-nek együttvéve 8 oldalát kell levágniuk. Így d1 és d3 típusú átlóból együttvéve legföljebb 6 rajzolható. Ezt előbbi eredményünkkel egybevetve kapjuk, hogy a kívánt felbontásban ‐ amennyiben az egyáltalán lehetséges ‐ két d3 és négy d1 típusú átlónak kell szerepelnie.
Mármost két, közös C csúcsból induló d3 típusú átló között egy háromszög, két oldalukon pedig egy‐egy ötszög keletkezik, és az utóbbiakba a további 2‐2 d1 típusú átló berajzolása egyértelmű (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

A kapott feldarabolás a két d3 típusú átló közti szög felezőjére szimmetrikus, másrészt S9 bármelyik csúcsa az előbb megválasztott C helyére fordítható úgy, hogy S9 a maga egészében önmagával fedésbe jusson, így további feldarabolás valóban nem lehetséges. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

 Várhegyi Éva (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat témája rokonságban áll az 1967. évi Kürschák‐verseny 2. feladatával.1
Egy szabályos hétszög (további korlátozás nélküli) háromszögelésével foglalkozott az 1187. feladat.2

1Lásd Hajós György: Az 1967. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megoldása, K. M. L. 36 (1968) 193‐202. o.

2K. M. L. 26 (1963) 124‐127. o.