Feladat: 1158. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth Mária ,  Mészáros Imre 
Füzet: 1968/szeptember, 25 - 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Súlyvonal, Súlypont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/november: 1158. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A szokásos idő ‐ út (t,s) koordináta-rendszer O origójának azt a pontot választjuk, amelyik az Sz személyvonat A-ból történő elindulását ábrázolja. (Más szóval: az időt a személyvonat indulásától, a távolságokat A-tól mérjük.)

 


 

Sz tervezett mozgásának grafikonját, az OC egyenesszakaszt megrajzolhatjuk, határozatlanul hagyva egyelőre, hogy mekkorák az egységek az egyes tengelyeken. Ekkor C abszcisszája a T menetidő, ordinátája az AB=d távolság. Ugyanígy a Gy gyorsvonat mozgásának grafikonja a DC szakasz, ahol D az OT szakasz felezőpontja, hiszen Gy sebessége kétszer akkora, mint Sz-é, ezért a d út megtételéhez T/2 időre van szüksége, és így a B-beli utoléréshez a T/2 időpontban kell indulnia.
Sz grafikonjából csak az az OH szakasz valósult meg, amely az AB szakasz második harmadoló pontján, E-n át a t-tengellyel húzott h párhuzamos alatt van. A H hibahelytől számítva a fél-sebesség miatt a HF szakasz ábrázolja Sz mozgását, amelynek meredeksége fele akkora, mint HC, azaz OC meredeksége. Ezt pl. úgy szerkeszthetjük meg, hogy megfelezzük a CT-nek h fölötti GC szakaszát a J ponttal és a HJ egyenest a BC-vel való metszéspontig rajzoljuk ki. (Az ábra szaggatott vonalaival egy másik lehetőséget vázoltunk.)
Sz és Gy találkozásának az OHF és DC grafikonok K közös pontja felel meg, ezt t-vel párhuzamosan az s tengelyre vetítve kapjuk az AB pálya megfelelő pontját, az utolérés U helyét. Így az UB szakasz 271/9=244/9km-nek felel meg. Ennek alapján már meghatározhatjuk közelítőleg a d távolságot, megmérve az AB és UB szakaszokat, a
d:244/9=AB:UB
aránypárból. Ábránkon AB=60  mm, UB=13,5mm, így d121km. (Az eredmény pontossága a grafikon méreteitől és a mérések pontosságától függ.)
b) Pontos eredményt is kaphatunk d-re pl. abból az észrevételből, hogy K a HGC háromszög súlypontja, így HG fölötti EU magassága 1/3 része a C pont EB magasságának, ezért UB=EB2/3, továbbá EB=AB/3 miatt UB=d2/9. Ebből d=122km. Valóban, HJ szerkesztésünk szerint súlyvonala a HGC háromszögnek, s ugyanígy CD-nek e háromszögbe eső szakasza is, ugyanis CD felezi AT-t, tehát HG-t is, mert ez az AT-nek 1/3-ra kicsinyített képe a C középpontból.
Horváth Mária (Hódmezővásárhely, Liszt F. ének-zenei Ált. Isk., 7. o.)

Mészáros Imre (Budapest, Piarista gimn. II. o. t.)