Feladat: 1145. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1969/május, 205 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csillagászati, földrajzi feladatok, Gömbi geometria, Hossz, kerület, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/szeptember: 1145. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 4 közül az alábbiak szerint a d) válasza helyes. A b) útvonal rövidebb az a)-nál, mert ugyanazon körnek, a 70-os északi szélességi k körnek 175, ill. 185 középponti szöghöz tartozó ívét járják be.

 

 

1. ábra
 

A mondott k kör sugara az 1. ábra szerint r=Rcos70, ahol R a (gömbnek tekintett) Föld sugara, így a b) útvonal hossza
1753602πRcos70.
A c) útvonalat úgy értjük, hogy A-ból É-be a 10 nyugati hosszúságú délkör ívén haladunk, onnan B-be pedig a 175 keleti hosszúságú délkör ívén. A délkörök a gömb főkörei, sugaruk R, az ívekhez tartozó középponti szög 90-70=20, a két ív együtt egy főkör kerületének (20+20)/360=1/9 részét teszi ki, így a c) útvonal hossza, majd aránya a b) útvonal hosszához viszonyítva
2πR9,835cos70<8350,3<810<1.
Eszerint a c) útvonal rövidebb b)-nél.
 
Megmutatjuk még, hogy van a c)-nél rövidebb útvonal is A-ból B-be. Ilyen e útvonal az A-n és B-n átmenő főkör rövidebb (tehát félkörnél rövidebb) íve, az ehhez tartozó húr az AB szakasz, ami egyszersmind k-nak is húrja. A c) útvonal viszont egyenlő azzal, amely A-ból a k kör vele átellenes A' pontjába (keleti hosszúság 170) vezet É-n át, vagyis délkörön, főkörön és az AÉA' főkörívhez tartozó húr AA', a k-nak átmérője, tehát nagyobb mint AB (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Márpedig egyenlő sugarú körök félkörnél nem nagyobb ívei közül az a kisebb, amelyhez rövidebb húr tartozik, vagyis e rövidebb c-nél.
Ezzel megindokoltuk a d) válasz helyes voltát.
 

Megjegyzés. Kérdéseink a földgömbre, azaz gömbre vonatkoztak, azonban meggondolásunk eredményei a valódi Föld-alakon ‐ az ún. geoidon ‐ is érvényesek, mert a fellépett útkülönbségek nagyobbak, semhogy alapultság megváltoztathatná előjelüket. Ezt több dolgozat említette. A kérdés ilyen elmélyítése tanulságos, azonban rövid vizsgafeladat megválaszolásában nem volt várható.