Feladat: 1144. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Angster Judit 
Füzet: 1968/március, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Körülírt kör, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/szeptember: 1144. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Legyen az A és B csúcsból kiinduló magasság talppontja A', ill. B'. Mindkettő rajta van az AB oldalszakasz, mint átmérő fölé írt k Thalész-kör kerületén. Másrészt B' a B körül mb sugárral írt kb körnek is pontja, ez metszi ki B'-t k-ból.
Húzzunk párhuzamost A'-n át az AC oldalegyenessel, és messe ez a BB' magasságegyenest D-ben. Ekkor, mivel az A'BB' szög száraiból a párhuzamos B'C, DA' egyenesek által kimetszett megfelelő szakaszok aránya egyenlő, D-re ugyanaz áll, ami A'-re: a BB' szakasz egyik végpontjától kétszer akkora távolságra van, mint a másiktól.
2. Ezek alapján a szerkesztés a következő: a tetszés szerinti fölvett AB=c szakasz mint átmérő fölött megrajzoljuk a k Thalész-kört. Ebből a B körüli, mb sugarú kb körrel kimetsszük B'-t. (Elég venni az egyik metszéspontot, mert az első lépés után ábránk még szimmetrikus az AB egyenesre, mint tengelyre.) Szerkesztünk a BB' egyenesen egy olyan D pontot, melyre DB'=2DB vagy DB=2DB'. Ezután D-n át p merőlegest húzunk BB'-re, ennek k-val való metszéspontja A', végül kimetsszük BA'-vel az AB' egyenesből a C csúcsot.

 

 

3. Az ABC háromszög megfelel a feladat követelményeinek, mert AB=c; továbbá mert Thalész tétele miatt BB' merőleges AC-re, és BB'=mb; végül mert egyrészt DA' párhuzamos AC-vel, hiszen mindkettő merőleges BB'-re, így A'-nek a B, C pontoktól mért távolságaira ugyanaz áll, mint D-nek B-től és B'-től mért távolságaira, vagyis amit a feladat kívánt, másrészt ismét Thalész tétele miatt AA'BA'BC, vagyis AA' az A-ból kiinduló magassága a háromszögnek.
4. A k kör mindenesetre megszerkeszthető; B' akkor és csak akkor jön létre, ha cmb. Amennyiben D a BB' húr belső pontja, azaz ha k belsejében van, A' és C mindig létrejön, mert p metszi k-t, C pedig azért, mert BA' nem lehet párhuzamos az A-n át BB'-re állított merőlegessel, azaz nem azonos a B-n át BB'-re állított BB* merőlegessel, hiszen ilyenkor D és A' közte van e két merőlegesnek. A BB' húron levő D pontból 2 megoldást kapunk az ABC háromszögre, mert p két különböző pontban metszi k-t.
A BB' egyenesen 4 pont felel meg a B-től és B'-től előírt távolsági aránynak: a BB' szakasz D1, D2 harmadoló pontjai, melyekre BD1=D1D2=D2B', továbbá B'-nek B-re való D3 tükörképe és B-nek B'-re való D4 tükörképe. Az utóbbi kettő kívül van k-n, így a rajtuk át fektetett p3, ill. p4 merőleges nem mindig metszi k-t. BB'AB' miatt p4 a p3 tükörképe a BB' szakasz felező merőlegesére nézve, ami átmegy k-nak O középpontján. Legyen O vetülete AB'-re, p3-ra, p4-re rendre O', O3, ill. O4, ekkor OO'=BB'/2=mb/2, O'O4=B'D4=mb, tehát OO4=3mb/2. Eszerint p3-on és p4-en akkor adódik két-két metszés k-val (A'31, A'32, A'41, A'42), ha O3 és O4 a k belsejében van, OO4<OA, azaz mb<c/3. Ekkor 8 a követelménynek megfelelő háromszöget kapunk; mb=c/3 esetén p4 és p3 érinti k-t, a megoldások száma 6; ha c/3<mb<c, akkor 4; mb=c esetén 2, mert ekkor pl. A'11 és A'12 egymás tükörképe AB-re; végül mb>c esetén nincs a követelményeknek eleget tevő háromszög.
 

  Angster Judit (Pécs, Nagy Lajos g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Akár a leírt szerkesztésből, akár a fenti eredmények alkalmazásából látjuk, hogy az I. osztályosok részére közölt számadatokkal mb=24 esetén 8 megoldás van, mb=30 esetén 6, végül mb=36 esetén 4.