Feladat: 1134. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hárs László ,  Zambó Péter 
Füzet: 1968/május, 213 - 214. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/május: 1134. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABC háromszögben AC=BC, AB felezőpontja F, egy a C körül r=CA sugárral írt kör k. Ez az alakzat szimmetrikus az AB alap f felező merőlegesére nézve, így k-nak A-ből és B-ből húzott érintői egymásnak az f tengelyre vonatkozó tükörképei. r=CA esetén csak egy-egy érintő húzható (r>CA esetén a kérdés tárgytalan).

 

 

A tükrös érintőpárok f-en metszik egymást, ill. az egyik pár párhuzamos, ha r=AF, ha pedig r=CF, akkor egy érintőpár egybeesik. CF=AF esetén a két kivételes eset egyszerre jön létre.
Fordítva, f-nek minden, az F-től és C-től különböző P pontja a mértani helyhez tartozik, ti. akkor adódik P, amikor r=CT, ahol T a C-nek PA-n levő vetülete; ekkor ugyanis CTCA, másrészt PA nem azonos f-re vett PB tükörképével, így P valóságos metszéspont. F a fenti 2. eset miatt nem felel meg P-ként, P=C viszont r=0-ra vezetne.
Legyen most r<CA, így az A-ból k-hoz húzott e1, e2 érintők különbözők, legyen érintési pontjuk T1, ill. T2, az e1-nek f-re való tükörképe e'1 ‐ ez átmegy B-n és T'1-ben érinti k-t ‐, végül e2 és e'1 metszéspontja M. Megmutatjuk, hogy M rajta van az ABC háromszög köré írt k0 körön.
Forgassuk el az ábrát C körül úgy, hogy A képe B legyen. Ekkor e2 képe e'1, ugyanis e2 abba a B-ből húzott érintőbe megy át, amibe ugyanolyan forgatás viszi át BC-t, mint amilyennel AC átvihető e2-be. De e2-t e'1-be az AC-re, majd f-re való tükrözéssel is átvihetjük; ezek során AC helybenmarad, majd BC-be megy át, az őt e2-be vivő forgás nagysága nem változik, a forgás iránya pedig kétszer az ellenkezőjére változik, így az AC-t e2-be és BC-t e'1-be vivő (egyik) forgás irányra is megegyezik. Mivel T2-t a forgatás T'1-be viszi át, így tehát a T2AC és T'1BC egyenlő, forgási irányra nézve is.
Ha M az AB egyenes ugyanazon oldalán van, mint C, akkor MC A-ból és B-ből egyenlő szögben látszik, ha pedig M és C az AB egyenes ellenkező oldalán van, akkor az ACBM négyszög A és B csúcsának egyikénél levő belső szög a másiknál levő külső szöggel egyenlő. A négyszög tehát húrnégyszög. Így M mindkét esetben rajta van az ABC háromszög köré írt körön, k0-on. Ez nyilvánvalóan igaz akkor is, ha M egybeesik A-val, ill. B-vel (r=CF).
Fordítva, k0 bármely M pontja az utóbbi módon hozzátartozik a keresett mértani helyhez, kivéve C-t. Ugyanis az MA, MB egyenesek közti egyik szög felezője az MC egyenes, hiszen C felezi k0-nak A és B közti egyik ívét. Eszerint van olyan C közepű k kör, melynek érintői MA és MB. Nyilvánvalóan maga az A és B pont is hozzátartozik a mértani helyhez; a C-vel átellenes D pont ezen az úton nem adódik ki (r=CA esetén csak egy-egy érintő van, és ezek egymás képei f-re), viszont f révén hozzátartozik a mértani helyhez.
Mindezek szerint a keresett mértani helyet k0 és f alkotja a C és F pont kivételével.
 

  Zambó Péter (Miskolc, Földes F. gimn. II. o. t.)
  Hárs László (Budapest, Kölcsey F. gimn. II. o. t.)