Feladat: 1129. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bálványos Z. ,  Csobádi P. ,  Fuggeth Endre ,  Greskovits József ,  Gulyás András ,  Gulyás Imre ,  Hárs L. ,  Lempert L. ,  Morvai I. ,  Nagy Dénes ,  Pap Márta ,  Papp Z. ,  Somorjai G. ,  Szendrényi T. ,  Takács L. ,  Tóth Tibor ,  Váradi Judit 
Füzet: 1968/február, 68 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani közép, Háromszögek hasonlósága, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/április: 1129. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Ha a=c, akkor b átmérő és a szerkesztés magától értetődő. Ha ac, válasszuk a betűzést úgy, hogy a két szélső húr közül a legyen a kisebbik: a<c (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Ekkor c közelebb van a velük párhuzamos d átmérőhöz, mint a, ezért b mindenesetre azon a partján van d-nek, mint a. Legyen a és b közti távolság x, az a és d közti távolság y, ekkor d-től a b húr y-x, a c húr pedig |y-2x| távolságra van. Pitagorasz tétele alapján
(d2)2=y2+(a2)2,(1)(d2)2=(y-x)2+(b2)2,(2)(d2)2=(y-2x)2+(c2)2.(3)


Innen y-t és d-t kiküszöbölhetjük úgy, hogy kivonjuk (1) és (3) összegéből (2) kétszeresét:
0=(a2)2+(c2)2+2x2-2(b2)2,2x=b2-a2+c22,(4)


ekkora az a és c húr távolsága.
2. A szerkesztés a következő.
 

 

2. ábra
 

Egy P csúcsú derékszög (2. ábra) két szárára felmérjük PQ=a, ill. PR=c szakaszt, a QR szakasz fölé Thalész-félkört írunk, kijelöljük rajta a szakasz f felező merőlegesén levő F pontot (f-et már a középpont szerkesztésében használtuk), az FR félegyenest metsszük a Q körüli b sugarú körrel a G pontban. Fölmérjük az FQ egyenesre az FA=FA'=a/2, valamint a vele párhuzamos, G-n átmenő egyenesre a GC=GC'=c/2 szakaszt, ekkor a keresett k kör O középpontját az AC szakasz felező merőlegese metszi ki FG-ből, sugara pedig OA.
3. A szerkesztésből nyilvánvaló, hogy AA', CC' a k-nak párhuzamos és a, ill. c hosszúságú húrja, mert merőlegesek FG-re; azt kell csak bebizonyítanunk, hogy az AC-nek E felezőpontján át velük párhuzamosan húzott ‐ és így FA-tól és GC-től egyenlő távolságra levő ‐ e egyenes k-ból b hosszúságú húrt metsz ki. Legyen a húr BB', felezőpontja H.
A szerkesztés szerint QR2=a2+c2, QRF egyenlő szárú derékszögű háromszög, így QF2=(a2+c2)/2, tehát FG=2x, megfelel (4)-nek. O a HG félegyenesen van, így HO=FO-FH=FO-x, OG=|2x-FO|. Mármost
BH2=BO2-HO2=12(AO2+CO2)-(FO-x)2==12(FO2+FA2+GC2+OG2)-(FO-x)2=12(a2+c24+FO2+(2x-FO)2)--FO2+2xFO-x2=a2+c28+x2=b24,


és ez a szerkesztés helyes voltát bizonyítja.
4. A szerkesztés végrehajtható, ha (4)-ben b2>(a2+c2)/2. (Nem elég tehát, hogy b hosszabb legyen a és c alapokból szerkesztett szimmetrikus trapéz középvonalánál. A kapott korlát ugyanis nagyobb a középvonal négyzeténél:
a2+c22-(a+c2)2=((a-c)220).
A feltétel teljesülése esetén 1 megoldást kapunk.
Fuggert Endre (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
 

II. megoldás. 1. Legyenek a húrok rendre AA', BB', CC', és messe BB' az AC-t K-ban, A'C'-t K'-ben (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Az ABK és B'CK háromszögek hasonlók, mert szögeik páronként egyenlők, így
BKKA=CKKB'=KAKB',(5)KA2=KBKB',


azaz KA mértani középarányos BK és KB' között. Másrészt KK' a CC'A'A trapéz középvonala, és az alakzat szimmetrikus a húrok közös felező merőlegesére, mint tengelyre nézve.
2. Ezek alapján a szerkesztés a következő. A BB'=b szakasz M felezőpontjától B felé fölmérjük az MA1=a/2, MC1=c/2 szakaszokat. A1-ben és A1C1-nek K felezőpontjában merőlegest rajzolunk BB'-re és az utóbbit metsszük a BB' átmérő fölötti Thalesz-körrel az L pontban. Ekkor a K körüli, KL sugarú k1 kör az előbbi merőlegesből kimetszi A-t, AK-nak k1-gyel való másik metszéspontja C és a keresett k kör az ABC háromszög köré írt kör.
3. Bizonyításul elég azt megmutatnunk, hogy k átmegy B'-n is. Ekkor ugyanis az M-ben BB'-re állított m merőleges szimmetriatengelye k-nak, ezért A-nak és C-nek m-re vetett A', ill. C' tükörképe is rajta van k-n, AA' és CC' párhuzamosak BB'-vel, mert merőlegesek m-re, AA'=2 MA1=a, CC'=2 MC1=c ‐ ugyanis CC1BB', hiszen a CKC1 háromszög egybevágó az AKA1 derékszögű háromszöggel ‐, végül ugyanezért BB' egyenlő távolságra van AA'-től és CC'-től. ‐ Állításunk abból következik, hogy KL=KA az ismert mértani középarányos szerkesztés miatt teljesíti (5) jobb oldali egyenlőségét, ezért a bal oldali egyenlőség is fennáll, így a K-nál egyenlő (csúcs-) szögekkel bíró KAB, KCB' háromszögek hasonlók, BB'C=BAC.
4. A szerkesztés végrehajtható, ha KL>KA1, azaz ‐ pozitív szakaszokról lévén szó ‐, ha KL2>KA12
KBKB'=(b2-a+c4)(b2+a+c4)>KA12=(a+c4-a2)2,b24-(a+c4)2-(c-a4)2=14(b2-a2+c22)>0,


ami azonos feltétel az I. megoldásban találttal. A feltétel teljesülése esetén egyetlen L és (lényegében egyetlen) A pontot kapunk.
Greskovits József (Budapest, Könyves Kálmán g. II. o. t.)