Feladat: 1127. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1968/április, 162 - 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/április: 1127. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az F, G pontpár egymás tükörképe a kiindulási ötszög D-ből kiinduló szimmetriatengelyére, mert (1) és (2) szerint ez áll a szerkesztésükben felhasznált C, E, valamint B, A pontpárra, és így a DC, DE, ill. DB, DA egyenes párokra is. Ugyanezért, (3) szerint H rajta van a mondott tengelyen, tehát FGDH. Mivel J, H, K a (4) szerint egy a DH-ra merőleges egyenes pontjai, azért csak azt kell eldöntenünk, merőleges-e FH a DH-ra. Igenlő válasz esetén a kérdéses 5 pont egy egyenesen van.
Mármost BFD=BDC, mert merőleges szárú szögek és mindkettő hegyesszög (ugyanis az előbbi a BDF derékszögű háromszög szöge, az utóbbi pedig az ötszög köré írt kör félkörnél kisebb BC ívének látószöge egy a nagyobb BC íven levő pontból.
Ugyanígy BHD=EBA, továbbá az utóbbi az ötszög szabályos volta miatt egyenlő a fenti BDC-gel, ezért BHD=BFD, tehát BHFD húrnégyszög. Ekkor pedig FHD=FBD derékszög, tehát az előrebocsátottak szerint az 5 pont egy egyenesen van.
Az (5) feltételeket nem kellett felhasználnunk.

 

 

II. megoldás. Messe a CD-re D-ben és a BD-re B-ben emelt merőleges az ötszög köré írt kört C'-ben, ill. D'-ben. Ezek a kör C-vel, ill. D-vel átellenes pontjai, így egyrészt C'AC=90, tehát H-t a C'A egyenes metszi ki DD' meghosszabbításából, másrészt C' és D' felezi a C-t nem tartalmazó AE ívet, ill. a D-t nem tartalmazó AB ívet, harmadrészt DC'D'=90. Tükrözzük az ábrát a C'D' szakaszra. Megmutatjuk, hogy ekkor a BDF háromszög a HFD háromszögbe megy át. Ebből már következik DHF=FBD=90, és ebből az, hogy az öt pont egy egyenesen fekszik.
A DD'F háromszög egyenlő szárú, mert egyrészt D'DF a kör ötödrészét kitevő C'D' ívén nyugszik, így 36-os, a BFD pedig a kör 3/10-részényi BC' ívén nyugvó BDF pótszöge, s így szintén 36-os. Így D tükörképe C'D'-re F, és a DD' egyenes tükörképe az FD' egyenes. H tükörképe tehát az utóbbi egyenes metszéspontja C'A tükörképével. Azonban C'D' felezi az AC'B-et, mert D' felezi az AB ívet. Így AC' tükörképe BC', a H ponté tehát B, és ezzel állításunkat igazoltuk.
 

Megjegyzés. Az érdeklődők vessék egybe a bizonyítottakat az 1440. feladatban megrajzolt vetület (K. M. L. 34 (1967) 98. o.) H7H9H1H3H5C6C9G7G9G8 pontrendszerével.