Feladat: 1126. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajmóczy E. ,  Békéssy P. ,  Bencze Júlia ,  Bense Magdolna ,  Borzsák P. ,  Bosznay Á. ,  Cserháti A. ,  Dévényi K. ,  Feind F. ,  Forrás L. ,  Fuggerth E. ,  Gál Éva ,  Garzó G. ,  Győry F. ,  Hárs László ,  Hernádi J. ,  Horváth László ,  Kaján L. ,  Kálmán M. ,  Kardos J. ,  Kóczy L. ,  Komjáth P. ,  Lempert L. ,  Molnár László ,  Papp Z. ,  Pataki János ,  Pintér Vera ,  Prőhle Sarolta ,  Schván P. ,  Siegler A. ,  Siklósi M. ,  Simon Júlia ,  Somogyi Á. ,  Somorjai G. ,  Stefanovicz K. ,  Szengofszky O. ,  Váli L. ,  Zambó Péter 
Füzet: 1968/február, 67 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/április: 1126. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A feltevés szerint k2-nek M-beli érintője átmegy k1-nek O1 középpontján, k1-nek M-beli érintője pedig k2-nek O2 középpontján, vagyis O1MO2=90. A közös húr egyenese merőleges az O1O2 szimmetriatengelyre, így azt kell belátnunk, hogy BO2 merőleges O1O2-re, más szóval hogy az ABO2 háromszög A-nál és B-nél levő szögei egymásnak pótszögei.

 

 

Legyen A a tengelynek és k1-nek k2-n kívül fekvő metszéspontja. Ekkor M az A, B pontpár közt fekszik, hiszen az MO1 egyenes elválasztja A-t k2-től. Így, mivel MAO1 és MBO2 egyenlő szárú háromszög,
O2BA=O2BM=O2MB=(180-O2MO1)-O1MA=90-O1AM=90-O2AB,


amit bizonyítani akartunk.
Ha pedig a tengelynek és k1-nek k2-n belül fekvő A' metszéspontját tekintjük, akkor MA'-nek A'-n túli meghosszabbítása metszi k2-t B'-ben. A' az O1O2 szakaszon van, így az előbbi számításhoz hasonlóan
O2B'A'=O2B'M=O2MB'=O2MA'=O2MO1-O1MA'==90-O1A'M=90-O2A'B',


vagyis az állítás a tengely és k1 mindegyik metszéspontjából kiindulva érvényes.
Prőhle Sarolta (Sopron, Széchenyi I. g. I. o. t.)
 

II. megoldás. A körök merőlegességéből következik, hogy k2 M-ben húzott érintője átmegy k1 középpontján, O1-en. Ezt felhasználva azt fogjuk megmutatni, hogy a közös húrra merőleges AO1 egyenes párhuzamos a B-ben húzott érintővel (ami viszont merőleges a k2 kérdéses átmérőjére).
Legyen az utóbbi érintő metszéspontja O1M-mel C. Az AO1M és BCM háromszögek egyenlő szárúak, mert az előbbinek két oldala k1 sugara, az utóbbié pedig a C-ből k2-höz húzott érintőszakaszok. A két háromszög M-nél levő szöge egyenlő, mert ha A a centrálisnak és k1-nek k2-n kívüli metszéspontja, akkor csúcsszögek, ha pedig a k2-be eső metszéspont (az ábra A' pontja a megfelelő B' és C' ponttal), akkor egybeesnek. Így egyenlők a másik szárral szemközti szögek is a két háromszögben:
O1AM=CBM,ill.O1A'M=C'B'M.
Ezek a szögek tehát az első esetben váltószögek, a második esetben egyállású szögek, ebből pedig az állított párhuzamosság következik.
 

III. megoldás. Tovább használjuk a fenti jelöléseket, valamint azt a megállapítást, hogy az O1MO2 derékszög. Fordítsuk el k1-et M körül a k1* helyzetbe úgy, hogy O1-nek új, O1* helyzete az MO2 félegyenesre jusson. E forgatás szöge derékszög, így A-nak és A'-nek új, A*, ill. A'* helyzete az MB', ill. MB egyenesen adódik, hiszen AA' a k1 átmérője, tehát Thalész tétele miatt az AMA' szög is derékszög; továbbá A*A'*O1O2. Másrészt k1* a k2-nek nagyított képe az M hasonlósági középpontra nézve, így B' képe MB' és k1* metszéspontja, A*, ugyanígy B képe A'*. Eszerint k2-nek B-ből (B'-ből) kiinduló átmérője párhuzamos k1*-nak A'*-ból (A*-ból) kiinduló átmérőjével, tehát merőleges O1O2-re.
 

IV. megoldás. Legyen k2-nek az O1O2 egyenesen levő átmérője RS, ahol RO1<SO1, továbbá a két adott kör sugara r1, ill. r2. Megmutatjuk, hogy az A-nál közös szöggel bíró ABO2 és AA'M háromszögek hasonlók; ebből már következik, hogy BO2A=A'MA, ami a feladat állítása.
k2 nek A-ból húzott szelőire AMAB=ARAS. Ehhez
AR=AO1+O1O2-O2R=O1O2+r1-r2,AS=AO1+O1O2+O2S=O1O2+r1+r2ésO1O22=r12+r22,
ennélfogva
AMAB=(O1O2+r1)2-r22=2r1(r1+O1O2)=AA'AO2,AB:AO2=AA':AM,
állításunk tehát helyes.
Hárs László (Budapest, Kölcsey F. g. II. o. t.)