Feladat: 1104. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Hadik Róbert ,  Kálmán Miklós ,  Kőnig Imre 
Füzet: 1967/november, 148 - 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Beírt kör, Terület, felszín, Körérintési szerkesztések, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 1104. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Fordítsuk meg a feladatot, tekintsük adottnak a beírt k kört és ennek E pontjában az e érintőt, és kérdezzük, szerkeszthetők-e k köré olyan A'B'C' háromszögek, melyeknek A', B' csúcsa e-n van, bennük C'-nek e-től mért mc távolsága egyenlő a ϱ sugár 4-szeresével, továbbá egymás után teljesülnek az I‐III szögfeltételek. Ha ugyanis ez az A'B'C' háromszög megszerkeszthető, akkor az ABC háromszög is, mert hasonlók, tehát a keresett háromszögek egyszerű nagyítással vagy kicsinyítéssel (hasonlósági transzformációval) megkaphatók. Ha viszont az A'B'C' háromszög nem szerkeszthető, akkor az ABC háromszög sem.
Legyen k-nak E-vel átellenes pontja F és e tükörképe F-re az f egyenes; C'-nek ezen kell rajta lennie.

 
 
1. ábra
 

Az I. esetben a háromszög egyenlő szárú, B'C'=A'C', C'-t az EF egyenes metszi ki f-ből (1. ábra). C' a k-ra nézve külső pont, és távolabb van e-től, mint F, ezért a C'-ből k-hoz húzott érintők E két oldalán metszik e-t, az A', B' metszéspontokkal és C'-vel meghatározott háromszög a belsejében tartalmazza k-t, és nyilvánvalóan megfelel.
A II. esetben legyen k-nak e-vel párhuzamos átmérője GH, a G-beli érintőnek e-vel és f-fel való metszéspontja A', ill. C', és a C'-ből húzott második érintőnek e-vel való metszéspontja B', így az A'B'C' háromszög nyilvánvalóan megfelelő (2. ábra).
 
 
2. ábra
 
 
3. ábra
 

A III. esetben C', a kör O középpontja és a C'A, C'B befogón levő J, ill. K érintési pontja egy négyzet 4 csúcsát adja (3. ábra), így C'-nek az O körüli 2ϱ sugarú k' körön kellene lennie (ennek sugara egyenlő a 2. ábra OA' szakaszával). Ennek azonban nincs közös pontja f-fel, 2ϱ<3ϱ, tehát ilyen háromszög nem szerkeszthető.
Ezzel a feladatot megoldottuk, az I‐II. esetekben válaszunk igenlő, a III. esetben tagadó.
 
Kőnig Imre (Budapest, Kölcsey F. g. II. o. t.)

 
II. megoldás. Legyen a keresett háromszögbe írható kör sugara ϱ, akkor a feladat szerint a C csúcshoz tartozó magasság mc=4ϱ. Ismeretes, hogy ϱ=2ta+b+c, ahol a háromszög 2t kétszeres területe esetünkben 2t=cmc=4ϱc, tehát
ϱ(a+b+c)=4ϱc,
amit ϱ(>0)-val osztva és rendezve kapjuk, hogy
a+b=3c.(1)

Mármost az I. esetben a=b=3c/2.
A II. esetben Pitagorasz tétele szerint
c2=a2-b2=(a+b)(a-b),
így (1) alapján
a-b=c2a+b=c23c=c3,
majd ismét (1) alapján a=5c/3, b=4c/3.
A III. esetben Pitagorasz tétele szerint c2=a2+b2, másrészt átalakítással, majd (1)-et felhasználva
a2+b2=2a2+2b22=(a+b)2+(a-b)22(a+b)22=92c2,
tehát nincs a feladatnak eleget tevő háromszög.
Az I‐II. esetben tehát a keresett háromszög megszerkeszthető a további két oldala alapján, a III. esetben viszont nincs megoldása a feladatnak.
 
Hadik Róbert (Makó, József A. g. I. o. t.)
Kálmán Miklós (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)