Feladat: 1102. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Angster Judit ,  Dettai István ,  Győry Jenő ,  Soós Miklós ,  Terlaky Edit 
Füzet: 1967/november, 147 - 148. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos tükrözés, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középvonal, Súlyvonal, Komplex számok, Terület, felszín, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/január: 1102. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Messe az A1B1 egyenest AB a K pontban, és legyen B tükörképe C-re D. Ekkor B1D párhuzamos AB-vel ‐ hiszen B1D az AB tükörképe C-re ‐, másrészt B harmadolja az A1D szakaszt, ezért K is harmadolja A1B1-et, A1K:KB1=1:2 (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A B1C1 oldal ugyanazzal a szerkesztéssel áll elő az A, C, B ponthármasból, ahogyan A1B1-et kaptuk C, B, A-ból, ezért BC ugyancsak 1:2 arányban osztja B1C1-et, s ugyanígy CA is C1A1-et.
Az ABC háromszög szabályos voltából semmit sem használtunk fel, így megállapításunk tetszés szerinti háromszögre érvényes.
 
Dettai István (Pannonhalma, Bencés g. I. o. t.)
Angster Judit (Pécs, Nagy Lajos g. I. o. t.)

 
II. megoldás. Messe az AB-vel C-n át húzott párhuzamos A1B1-et L-ben. Ekkor CL az AB1K háromszög középvonala, BK pedig az A1CL háromszögé; ezért egyrészt L felezi B1K-t, másrészt K felezi LA1-et: B1L=LK=KA1. Így pedig A1K:KB1=1:2. ‐ Ugyanígy okoskodhatunk a többi oldalakra vonatkozóan is.
 
Terlaky Edit (Kaposvár, Táncsics M. g. I. o. t.)
Győry Jenő (Budapest, Berzsenyi D. g. I. o. t.)

 
III. megoldás. Messe az A1-ből AB1-gyel párhuzamosan húzott egyenes az AB egyenest C2-ben. Ekkor A1C2 a CA tükörképe B-re, így egyenlő vele, tehát B1C-vel is. Az A1C2B1C paralelogramma átlói felezik egymást, amiből következik, hogy A1B1 az A1C2C háromszög egyik súlyvonalának egyenese. C2B egy másik súlyvonal, így K a háromszög súlypontja, tehát A1K a súlyvonal kétharmada, s így az A1B1 távolság egyharmada.
 
Soós Miklós (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)

 
IV. megoldás. A keresett A1K/KB1 távolságarány megegyezik az A1 és B1 pontok AB oldalegyenestől mért távolságának arányával. Ezek a távolságok ABA1 és ABB1 háromszögek közös oldalára bocsátott magasságai; így a háromszögek területének aránya is a keresett arányt adja.
Az ABB1 háromszög területe az ABC háromszög területének a kétszerese, mert az ABB1 háromszög területét a BC súlyvonal felezi. Az ABC háromszög területe viszont egyenlő az ABA1 háromszögével, mert az AA1C háromszög területét az AB súlyvonal felezi. Így az ABB1 háromszög területe az ABA1 háromszögének kétszerese, tehát B1K a KA1 szakasz kétszerese.
 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. Ha az ABC háromszög oldalainak a meghosszabbítására rendre a megfelelő oldalak λ-szorosát mérjük fel, akkor ‐ mint az a fentiekhez hasonlóan könnyen belátható ‐ (2. ábra):
A1KKB1=tABA1tABB1,tABB1=tABC+tBB1C,tBB1C=λtABC,tAA1B=λtABC.
Így
A1KKB1=λtABC(1+λ)tABC=λ1+λ.

Esetünkben λ=1 volt, így az arány értéke 1/2.