Feladat: 1096. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Sirokmán Ferenc 
Füzet: 1967/október, 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Magasságvonal, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 1096. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a keresett háromszög ABC, és benne a BC=a oldal, a BB1=mb magasság és a CC0=sc súlyvonal rendre egyenlő az adott három szakasszal. C0 felezi az AB oldalt, ezért az AC oldal fölötti magassága mb/2. Ennek alapján a szerkesztés a következő. Egy b egyenes tetszés szerinti B1 pontjában állított merőlegesre fölmérjük mb-t, végpontja B. A B körüli a sugarú körnek b-vel való metszéspontja C. Megrajzoljuk a BB1 szakasz f felező merőlegesét és a C körüli sc sugarú kört, metszéspontjuk C0. Végül a BC0 egyenessel b-ből kimetsszük az A csúcsot.

 
 

C0 felezi AB-t. Ugyanis az A-ból és B-ből f-re bocsátott merőleges egyaránt mb/2 hosszúságú, így ezek C0-lal egybevágó derékszögű háromszögeket határoznak meg, mert e háromszögek C0-nál fekvő szögei csúcsszögek. Így átfogóik is egyenlők: AC0=BC0.
A szerkesztés végrehajtható, ha egyrészt amb, másrészt scmb/2; azonban nem állhat mindkét feltételben egyenlőség, különben C egybeesik A-val, elfajult háromszöget kapunk.
A megoldások száma a>mb, sc>mb/2 esetén 2, ugyanis a C-re adódó két metszéspont közül még elég az egyiket figyelembe venni ‐ hiszen az ábra a szerkesztés e fázisában még szimmetrikus BB1-re ‐, a C0, C0' metszéspontok azonban már az egymással nem egybevágó BCA és BCA' háromszögekre vezetnek. Ha a föltételek egyikében egyenlőség áll, akkor csak 1 megoldás van.
 
 Sirokmán Ferenc (Makó, József A. g. II. o. t.)