Feladat: 1095. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1967/december, 211 - 213. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Súlyvonal, Magasságvonal, Egyenes, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/december: 1095. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Legyen az ABC háromszög AA1, BB1 súlyvonala mint átmérő fölé írt kör ka, ill. kb, középpontjuk Oa, ill. Ob (különbözők, hiszen felezik a súlyvonalat, azok közös pontja viszont harmadolja őket). A C csúcsból akkor húzható a körökhöz érintő, ha C-ben hegyesszög van. Ha ugyanis ACB=90, akkor C mindkét körön rajta van, és ha ACB>90, akkor C-t mindkét kör a belsejében tartalmazza.
Ismeretes, hogy egy körhöz valamely külső pontból húzott érintőszakasz négyzete egyenlő a pontból induló bármely szelő két szeletének a szorzatával, így állításunkat megfelelő szelők felhasználásával bizonyítjuk be.

 
 

Legyen az ACB hegyesszög és legyen A, ill. B vetülete a CB, ill. CA egyenesen A0, ill. B0, Ha A0 és A1 nem azonos, akkor A0-ból az AA1 szakasz derékszög alatt látszik, tehát A0 rajta van ka-n, így a BC egyenes ka-t az A0, A1 pontokban metszi. Ha pedig A0 és A1 azonos, akkor AA1BC, és BC érinti ka-t. Mindkét esetben igaz tehát, hogy a C-ből ka-hoz húzott érintőszakasz négyzete egyenlő a CA1CA0 szorzattal. ‐ Hasonlóan kapjuk, hogy a C-ből kb-hez húzott érintőszakasz négyzete egyenlő a CB1CB0 szorzattal.
Az AA0C, BB0C háromszögek derékszögűek és hasonlók, hiszen C-beli szögük közös. Emiatt
CA:CA0=CB:CB0,
tehát CA0CB=CACB0, amiből 2-vel való osztással kapjuk a bizonyítandó CA0CA1=CB1CB0 egyenlőséget.
 
II. Mivel egy körhöz valamely külső pontból húzott e érintőszakasz merőleges az érintési ponthoz tartozó sugárra, az általuk meghatározott derékszögű háromszög alapján az érintőszakasz négyzete d2-r2-tel egyenlő ‐ ahol r a kör sugara, és d a külső pontnak a kör középpontjától mért távolsága.
Legyen a ka, kb körök sugara ra, rb, és egy tetszés szerinti ‐ mindkét körre nézve külső ‐ P pontnak az OaOb egyenesen levő vetülete P'. Akkor a P-ből húzott érintőszakaszok négyzete
ea2=PP'2+P'Oa2-ra2,ill.eb2=PP'2+P'Ob2-rb2.
Ha P-t a PP' egyenesen elmozdítjuk P*-ba, akkor a fenti kifejezésekben csak a bennük közösen fellépő PP' szakasz hossza változik meg: P*P'-re, így ha fennállt ea=eb, akkor ea*=eb* is teljesül, ahol ea*, eb* a P*-ból húzott érintők hossza. Esetünkben tehát a C-n átmenő OaOb-re merőleges egyenesnek minden ‐ a körökre nézve külső ‐ pontjából a két körhöz húzott érintőszakaszok egyenlők.
Mivel pedig Oa is, Ob is egyenlő távol van az egymással párhuzamos AB, A1B1 egyenesektől, s így OaObAB, azért a C-ből OaOb-re bocsátott merőleges azonos az ABC háromszögnek C-ből húzott magasságegyenesével.
Megmutatjuk, hogy ‐ megfordítva ‐ ha a tetszés szerinti P pontból a ka, kb körökhöz húzott érintőszakaszok egyenlők, akkor P rajta van a C-hez tartozó magasságegyenesen. Legyen C vetülete az OaOb egyenesen C0, P vetülete az OaOb és CC0 egyenesen P', ill. P'', így azt kell belátnunk, hogy P' azonos C0 lal. A föltevés alapján, a fentiek felhasználásával
PP'2+P'Oa2-ra2=PP'2+P'Ob2-rb2,
másrészt P''-re a fentiek szerint
P''C02+C0Oa2-ra2=P''C02+C0Ob2-rb2.
Ezekből kivonással, átrendezéssel és a PP'=P''C0 egyenlőségre tekintettel
P'Oa2-P'Ob2=C0Oa2-C0Ob2.(1)

Tegyük föl, hogy BACABC90, amit ‐ ha kell ‐ az A, B betűk kezdeti fölcserélésével elérhetünk. Ekkor ‐ mint könnyen belátható ‐ C0 az OaOb szakasz K felezőpontjának azon az oldalán van, mint Ob, vagy éppen K-ban, C0OaC0Ob, (1) jobb oldala nem negatív, így bal oldala sem, s emiatt P'OaP'Ob, P' ugyancsak a KOb félegyenesen, vagy éppen K-ban van. Így
P'Oa=KOa+P'K,P'Ob=|KOb-P'K|=|KOa-P'K|,C0Oa=KOa+C0K,C0Ob=|KOa-C0K|,
ezeket (1)-be helyettesítve P'K=C0K, ami állításunkat igazolja.
 
Összefoglalva a fentieket, kimondhatjuk, hogy egy külső P pontból a ka, kb körökhöz húzott érintőszakaszok akkor és csak akkor egyenlők, ha P az ABC háromszög C csúcsához tartozó magasságvonalán van.
 
Több dolgozatból, kiegészítésekkel

 

Megjegyzés. Egy adott körhöz és egy tetszőleges ponthoz tartozó d2-r2 kifejezés értékét az illető pontnak az adott körre vonatkozó hatványának nevezzük. A megoldás második felében végzett meggondolások akkor is érvényesek, ha a d2-r2 kifejezés értéke 0 vagy negatív. Természetesen ebben az esetben a pont nem külső pontja a körnek, így nem beszélhetünk érintőről; az viszont, hogy a d2-r2 kifejezés értéke egyenlő a ponton átmenő szelő szeleteinek a szorzatával, ebben az esetben is igaz, ha a belső ponton átmenő szelő szeleteit ellentétes előjelűnek tekintjük. Megállapításunkat tehát így is kimondhatjuk: azoknak a pontoknak a mértani helye, melyeknek két adott körre vonatkozó hatványa egyenlő, egy a körök centrálisára merőleges egyenes, szokásos nevén a két kör hatványvonala. Ez az egyenes nyilván átmegy a körök közös pontján ‐ ha van közös pontjuk ‐, mert a közös pont hatványa mindkét körre nézve 0, vagyis azonos a körök közös húregyenesével, érintkezés esetén közös érintőjükkel. Ha nincs közös pont, akkor a hatványvonal egyik kört sem metszi.