Feladat: 1089. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Maróti Péter 
Füzet: 1967/október, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Derékszögű háromszögek geometriája, Magasságvonal, Terület, felszín, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 1089. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. A háromszög két területképletének egybevetéséből ma=bmb/a, ezt (1) első része bal és jobb oldalának különbségébe helyettesítve

(a-b)+(ma-mb)==(a-b)-(a-b)mb/a==(a-b)(a-mb)/a,

és ez nem lehet negatív, mba, hiszen ‐ a csúcsok szokásos jelölésével ‐ mb a B csúcs távolsága az AC egyenestől, a pedig az ezen levő C csúcstól való távolsága. Egyenlőség csak a=b esetén áll, ugyanis mb=a lehetetlen, azt jelentené, hogy a háromszögben a C csúcsnál derékszög van, s így c>a.
 
 

Ugyanígy bizonyíthatjuk (1) második részét; az adódó (b-c)(b-mc)/b kifejezés viszont nemcsak b=c esetén 0, hanem b=mc, esetén is, tehát akkor is egyenlőség áll (1) második részében, ha a háromszög derékszögű. Ez számítás nélkül is világos, hiszen bármelyik befogóhoz mint alaphoz a másik befogó tartozik hozzá, mint magasság, így (1) közepe és jobb oldala egyaránt b+c. ‐ Ezek szerint (1)-ben mindkét helyen csak a=b=c esetén állhat egyenlőség.
II. A kérdéses (2) nagyságviszony általában nem érvényes, pl. semmilyen derékszögű háromszögre sem, hiszen ha BAC=90, akkor a magasságpont A-ban van, ma*=0, mb*=mb=c, mc*=b, és így a+ma*=a<b+mb*=b+c=mc*+c. Teljesül viszont (2) pl. ha a háromszög szögei α=135, β=30, γ=15. Valóban, ekkor a 45-os, valamint a 60-os szögű derékszögű háromszög oldalai közti, jól ismert összefüggések alapján minden szóban forgó szakaszt könnyen kifejezhetünk a b oldallal: a=ma*=b2, c=b(3-1)/2, mb*=b3, mc*=b(3+1)/2, és (2) teljesül: 22>3+1>6. Itt M mindegyik magasságszakasznak a meghosszabbításán van rajta.
Eszerint (2)-re azt sem mondhatjuk, hogy sohasem igaz.
 
 Maróti Péter (Szeged, Ságvári E. gyak. g. II. o. t.)