Feladat: 1084. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Alexits György ,  Thék György 
Füzet: 1967/május, 219. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Műveletek polinomokkal, Polinomok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/november: 1084. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

n=2-re, 3-ra és 4-re polinom alakba rendezve Pn(x)-et és Qn(x)-et, azt tapasztaljuk, hogy Pn(x)+Qn(x) csak másodfokú és x-et nem tartalmazó tagot tartalmazhat, illetőleg az utolsó esetben még negyedfokú tagot is, Pn(x)-Qn(x) az első esetben elsőfokú tagból, a továbbiakban pedig első- és harmadfokú tagból állhat.
Számításunkból már látszik, hogy általában Pn(x)+Qn(x)-ben x-nek az n-ediknél nem magasabb páros hatványai léphetnek csak fel, ide értve az állandó tagot is (,,0-d fokú tag''-nak tekinthetjük), Pn(x)-Qn(x)-ben pedig csak a páratlanok. Valóban, Pn(x) úgy áll elő Qn(x)-ből, hogy x helyére -x-et írunk: Pn(x)=Qn(-x), tehát Cx2k alakú tagjaik azonosak, Dx2k+1 alakú tagjaik pedig egymás (-1)-szeresei ‐ ahol C és D együtthatók ‐, ezért Pn(x)+Qn(x)-ben kiesnek a páratlan kitevős hatványok, Pn(x)-Qn(x)-ben pedig a páros kitevősek.
Páros n esetén az összeg n-edfokú, a különbség legfeljebb n-1-edfokú, ‐ ugyanis xn-1-nek 2(c1+c2+...+cn) együtthatója 0-nak is adódhat. Páratlan n esetén viszont a különbség n-edfokú, az összeg legfeljebb n-1-edfokú.

 
 Alexits György (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)
 
Megjegyzés. F(x)=Pn(x)+Qn(x)-re és G(x)=Pn(x)-Qn(x)-re
F(-x)=Pn(-x)+Qn(-x)=Qn(x)+Pn(x)=F(x),G(-x)=Pn(-x)-Qn(-x)=Qn(x)-Pn(x)=-G(x).
Annak analógiájára, hogy F csupa páros kitevőjű hatványból, G csupa páratlanból áll, szokás az olyan f függvényt, amelyre f(-x)=f(x), páros függvénynek, az olyan g függvényt pedig, amelyikre g(-x)=-g(x), páratlan függvénynek nevezni.
 
 Thék György (Budapest, Eötvös J. g. I. o. t.)