Feladat: 1070. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1967/február, 74 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Beírt kör, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/szeptember: 1070. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Felvesszük a körülírt k kört, és egy tetszés szerinti A pontja körül az oldallal mint sugárral írt körrel kimetsszük a B csúcsot (1. ábra). Az oldalra egyik végpontjában felmérjük az adott szöget, ennek új szára kimetszi k-ból a háromszög harmadik, C csúcsát. ‐ Nyilvánvaló, hogy az ABC háromszög megfelel a feltételeknek.

 
 
1. ábra
 

A feladat megoldható, ha az előírt oldal nem nagyobb a kör átmérőjénél, továbbá ha az AB húr mindkét partjára fölmért szög közül legalább az egyiknek a szára metszi a kört. Legyen k sugara r, az adott oldal c, c2r. Ezek a γ szög számára csak azt a két értéket engedik meg, γ1-et és γ2-t, amekkora szögben a kör pontjaiból az AB húr látható (c=2r esetén pedig γ1=γ2=90). A feltétel: α+γ<180, ez teljesülhet γ1 és γ2 mindegyikével, vagy csak a kisebbikkel, vagy pedig egyikkel sem. A megoldások száma eszerint 2, 1 vagy 0.
b) Induljunk ki az előírt α szögből. Húzzunk párhuzamost egyik szárával a szögtartományon belül akkora távolságban, mint a beírt kör ϱ sugara, és messük ezt a szög felezőjével; a beírt kör középpontja csak az O metszéspont lehet. Rajzoljuk meg e körül a szög szárait érintő kört, mérjük föl a szög egyik szárára az adott c=AB oldalt, ekkor a B végpontjából a körhöz húzott második érintő metszi ki a szög másik szárából a hátra levő C csúcsot. ‐ A kapott háromszög nyilvánvalóan megfelel a követelményeknek (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A kör bármilyen (0 és 180 közötti) szög és sugár adat esetében megszerkeszthető. Az érintő csak akkor felel meg, ha a c szakasz hosszabb, mint a körnek a másik szárral párhuzamos érintője által az AB szárból lemetszett AB* szakasz: AB>AB*. (Ugyanis AB=AB* esetén a második érintő nem metszi a szög másik szárát, AB<AO' esetén ‐ ahol O' az O vetülete az AB száron ‐ metszi ugyan, de a kör kívülről érinti a BC oldalt, AB=AO' esetén nincs B-n át második érintő, végül AO'<AB<AB* esetén a második érintő a szög másik szárának a meghosszabbítását metszi.) A feladatnak 1 vagy 0 megoldása van.