Feladat: 1063. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajmóczy E. ,  Bálványos Z. ,  Bulkai T. ,  Csirmaz László ,  Gegesy F. ,  Geier J. ,  Grósz T. ,  Hárs László ,  Horváth S. ,  Kóczy L. ,  Lengyel Tamás ,  Mérő László ,  Moson Péter ,  Péli Katalin ,  Somos E. ,  Szenes Katalin ,  Szűcs András ,  Takács L. ,  Tátray Péter ,  Vályi I. 
Füzet: 1967/április, 165 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Körülírt kör, Beírt kör, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/május: 1063. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Az M-ből AB-re és AC-re bocsátott merőleges talppontja csak akkor esik az oldal A-n túli meghosszabbítására, ha MAB, MAC>90 azaz A, C, B az M-ből induló átmérő egy oldalán van (1. ábra). Ha a félkörön ebben a sorrendben helyezkednek el, akkor ACB=γ>90, és ekkor egyszersmind MCB>90, tehát a CB-n levő vetület CB-nek C-n túli meghosszabbításán van. Mindez addig áll, míg M a B-t, C-t nem tartalmazó AB' íven van, ahol B' a B-nek átellenes pontja. Ekkor hasonlóan csak a BA' ív M pontjaiból bocsátott merőlegesek talppontja van BA-nak és BC-nek B-n túli meghosszabbításán, AC-nek C-n túli meghosszabbításán (A' az A átellenes pontja a körben).
A mondott AB', A'B ívek egymás tükörképei a kör O középpontjára, így mindegyik 4/10 része a kör kerületének, AOB'=144. Ez a szög másrészt 180-kal kisebb, mint az ACB szárai közti íven nyugvó 2γ középponti szög: 2γ-180=144, γ=162. Ezt kerestük.

 
 
1. és 2. ábra
 

b) Az oldalakra a csúcsokban merőlegest emelve kell lennie olyan merőlegesnek, melynek az oldallal ellentétes partján van pontja a k beírt körnek. Ez nyilván csak tompaszögű csúcsban emelt merőleges lehet, és az innen emelt merőlegesek mindegyike belemetsz a körbe, éspedig egyenlő íveket metsz le, mert a két merőleges egymás tükörképe a csúcsból induló szögfelezőre, ez viszont k-nak is szimmetriatengelye.
Legyen ACB=γ>90 (2. ábra), messe a CB-re, CA-ra C-ben emelt merőleges k-t a D, D', ill. E, E' pontpárban, és legyen k középpontjának CA-n és CE-n levő vetülete O', ill. O1. Ekkor a félkörnél rövidebb DD', EE' ívek egyenlők, és N-et pl. az EE'=i íven véve, a CA egyenesen levő vetülete az oldal C-n túli meghosszabbításán adódik, CB-n levő vetülete viszont C és B között, mert N a BCE=γ-90 hegyesszög-tartományban van, az AB-n levő vetülete pedig ugyanígy A és B között, hiszen α, β<90.
Adatunk szerint EOO1=3602/10=72, így
OO1=OEcos72,CO'=OO'ctg γ/2=OE cotg γ/2,
és OO1=CO'-ből
cotgγ/2=cos720,3090,γ/272,83,γ145,7.

A háromszög másik két szögét sem az a), sem a b) esetben nem lehet meghatározni az adatokból.
 
 Szűcs András (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)