Feladat: 1062. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Backhausz Beáta ,  Bálványos Z. ,  Bulkai T. ,  Csirmaz László ,  Dobozy O. ,  Dőry Anna ,  Eszes G. ,  Fehér Mária ,  Gegesy Ferenc ,  Geier J. ,  Grosz Tamás ,  Hárs László ,  Horváth S. ,  Juhász Ágnes ,  Katona V. ,  Kele A. ,  Lengyel Tamás ,  Lublóy L. ,  Mérő László ,  Mészáros J. (Makó) ,  Orbán G. ,  Péli Katalin ,  Pintz János ,  Rajczy Péter ,  Schön G. ,  Somos E. ,  Szűcs András ,  Takács L. ,  Tátray P. ,  Vályi I. ,  Várhelyi F. ,  Vetier A. 
Füzet: 1967/április, 162 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Fizikai jellegű feladatok, Tengelyes tükrözés, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Egyenes, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/május: 1062. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Legyen a pontok helyzete egy tetszés szerinti időpontban A1, B1, az AB és A1B1 szakasz felezőpontja F, ill. F1. Ekkor OA1OA, OB1OB, és ‐ a közös sebesség állandó, vagy tetszés szerint változó voltától függetlenül ‐ a megtett utak egyenlők: AA1=BB1, és így a pontok O-tól mért távolságainak különbsége bármely helyzetben OB1-OA1=(OB+BB1)-(OA+AA1)=OB-OA, állandó. (A két sebességnek természetesen csak az abszolút értékét tekintjük.) Ezért ‐ miután az egyik pont helyzetét a megfelelő szögszáron megválasztottuk ‐ megszerkeszthetjük a másik pont ugyanazon időpontbeli helyzetét a másik száron. Néhány helyzetpárhoz megszerkesztve F1-et, ezek egy az F-ből kiinduló félegyenesen sorakoznak, és úgy látszik, hogy a félegyenes párhuzamos az AOB szög f felezőjével. Ezt fogjuk bizonyítani.
OA=OB esetén A a B tükörképe f-re, így A1 és B1 is tükrös pontpár, F, F1 rajta van f-en, és F1 az f-nek F-től távolodó félegyenesét írja le.

 
 
1. ábra
 

Ennek alapján könnyen bizonyíthatjuk állításunkat az OA<OB esetre (1. ábra). Legyen B, B1 tükörképe f-re T, T1, ekkor egyrészt
A1T1=AT1-AA1=AT1-BB1=AT1-TT1=AT,(1)
vagyis A1 állandó távolságban követi T1-et. Legyen még BT, B1T1 felezőpontja G, ill. G1, ekkor, mint láttuk, G1 az f-en halad, G-ből kiindulva és O-tól távolodva, hiszen az OB1G1 derékszögű háromszög hasonló OBG-hez, és így OB1OB miatt OG1OG. MásrésztF1G1 a B1A1T1 háromszögnek A1T1-gyel, azaz OA-val párhuzamos középvonala, így (1) szerint fele akkora, mint AT, vagyis egyenlő FG-vel, hiszen ez a BAT háromszög OA-val párhuzamos középvonala; F1G1 és FG ugyanezért irányban is megegyeznek. Így pedig GG1F1F paralelogramma, F1 valóban csak azon az e félegyenesen lehet, amely f-nek GG1 félegyeneséből GF irányú és nagyságú eltolással áll elő, vagyis kezdőpontja F és párhuzamos f-fel, amint állítottuk.
e minden F* pontja hozzátartozik a mozgó pontok közti szakasz felezőpontja által leírt vonalhoz. Messe ugyanis az OA-val F*-on át húzott párhuzamos f-et G*-ban, a G*-ban f-re állított merőleges OB-t B*-ban, ekkor B* és a B*F* által OA-ból kimetszett A* a mozgó pontok F*-ot előállító helyzetei, mert B* f-re való tükörképét T*-gal jelölve egyrészt B*T*=2B*G* és F*G*A*T* miatt F* felezi A*B*-ot, másrészt OB*-OA*=OT*-OA*=A*T*=2F*G*=2FG=AT=OT-OA=OB-OA továbbá OG*OG miatt OB*OB és OA*OA, tehát a két mozgó pont áthalad B*-on, ill. A*-on, mégpedig ugyanabban a pillanatban.
Megjegyezzük végül, hogy az AOB=180 kivételes esetben F1 állandóan F-ben adódik.
 
 
2. ábra
 

b) Legyen AB-nek, A1B1-nek első harmadoló pontja H, ill. H1. Ezek meghatározásában A1 és B1 szerepe nem egyenrangú, ezért nem nyilvánvaló, hogy tehetünk-e megszorítást OA és OB nagyságviszonyára. A 2. ábrán ismét OA<OB, ehhez fűzzük megoldásunkat, de vázoltuk rajta a szakasz OB-hez közelebbi K, K1 harmadoló pontját is (hiszen így A, B betűcserével OA>OB, és K az A-hoz közelebbi harmadolópont). Az olvasó könnyen beláthatja, hogy nincs különbség H1 és K1 pályájának, mértani helyének megállapításában.
H1 néhány helyzetének kijelölése most is azt sejteti, hogy a keresett mértani hely egy a H-ból kiinduló félegyenes. ‐ Tekintsük ismét a B-ből indult pont tükörképének mozgását az AOB szög felezőjére (T, T1), és jelöljük ki BT-n L-et, B1T1-en L1-et úgy, hogy HLH1L1OA. Ekkor BH=2HA, B1H1=2H1A1, valamint (1) miatt egyrészt HL=2AT/3=2A1T1/3=H1L1, közös irányuk OA, ezért LL1H1H paralelogramma. Másrészt TL:TB=AH:AB=1:3=A1H1:A1B1=T1L1:T1B1. Eszerint L, L1 a hasonló helyzetű OBT, OB1T1 háromszögek O-val szemben levő oldalának megfelelő pontpárja, tehát összekötő egyenesük átmegy O-n, a hasonlósági középponton. Így HH1 mindig párhuzamos a mozgó pontok pillanatnyi helyzetétől független OL iránnyal, vagyis H1 azon a h félegyenesen mozog, amely H-ból indul és párhuzamos OL-lel (ugyanis OB1OB miatt OL1OL, tehát H1 távolodik O-tól).
Az a) részhez hasonlóan meg lehet mutatni, hogy h bármely pontja harmadol egy olyan A1B1 szakaszt, melynek végpontjai a mozgó pontok egyidejűen elfoglalt helyzetei; tehát a harmadoló pont mértani helye a h félegyenes. Ennek megmutatását az olvasóra hagyjuk.
AOB=180 esetén a mértani hely a H pont.
 
 Csirmaz László (Budapest, I. István g. I. o. t.)
 Szűcs András (Budapest, Fazekas M. gyak. g. II. o. t.)
 Grósz Tamás (Budapest, Ságvári E. gyak. g. II. o. t.)
 
Megjegyzés. Az OL egyenest azzal is jellemezhetjük, hogy pontjaira nézve az OA, OB szártól mért távolságok aránya az LTL', LBL'', L1T1L'1, L1B1L''1 hasonló derékszögű háromszögekből LL':LL''=LT:LB=L1T1:L1B1=L1L'1:L1L''1=1:2. Ebben mutatkozik meg az a) résszel való hasonlóság, ott ugyanis f pontjaira az is áll, hogy a két távolság aránya 1:1.
 
 
3. ábra
 

II. megoldás. a) Nagyítsuk ki F-et és F1-et O-ból kétszeresére, más szóval tekintsük a BOA, B1OA1 háromszöget paralelogrammává kiegészítő P, P1 pontot (3. ábra). Ekkor FF1 az OPP1 háromszög középvonala, tehát egyirányúan párhuzamos PP1-gyel. Másrészt az A1P1 és BP, valamint AP és B1P1 egyenes párok metszéspontját A2-vel, ill. B2-vel jelölve a PA2P1B2 paralelogramma rombusz, mert PA2=AA1=BB1=PB2, ezért a PP1 átló felezi az A2PB2 szöget, és így párhuzamos a vele egyállású AOB szög f felezőjével. Eszerint F1 az F-ből kiindulva f-fel párhuzamosan mozog.
b) Az AB szakasz H harmadoló pontját szerkeszthetjük úgy, hogy A-n és B-n át párhuzamos egyenespárt veszünk ‐ legyen ez AO és az iménti BP ‐, ezekre A-tól és B-től ellentétes irányban felmérünk egy szakaszt, ill. ennek kétszeresét: AO, ill. BQ=2OA=2BP, ekkor a végpontok OQ összekötő egyenese kimetszi H-t, mert a HBQ háromszög HAO-nak kétszeres nagyítása. Hasonlóan B1Q1=2OA1 és B1Q1OA miatt OQ1 a H1-ben metszi A1B1-et. Azt is mondhatjuk, hogy A-t, A1-et O-ból kinagyítottuk a kétszeresére, és a kapott C, ill. C1 ponttal adódó COB, C1OB1 háromszöget a Q, ill. Q1 ponttal paralelogrammává egészítettük ki. Így egyszersmind QQ1 a HH1 szakasz 3-szorosára nagyítottja az O középpontból, tehát HH1QQ1.
Jelöljük a C1Q1 és BQ, valamint CQ és B1Q1 egyenes párok metszéspontját C2-vel, ill. B'2-vel, Q1 vetületét BQ-n, és CQ-n Q'-vel, ill. Q''-vel, így a QC2Q1B'2 paralelogrammában B'2Q1=CC1=2AA1=2BB1=2C2Q1, és mivel Q1Q'C2 és Q1Q''B'2 hasonló derékszögű háromszögek, Q1Q':Q1Q''=1:2. Eszerint Q1 úgy mozog; hogy az állandó QB, QC egyenesektől mért távolságainak aránya 1:2, H1 pedig a H-ból kiindulva QQ1-gyel párhuzamosan mozog.
(A QQ1 irányt megadhatja pl. Az OBSR paralelogramma OS átlója is, ahol R az OA száron van, és OR=2OB. )
Mind F1, mind H1 esetében az olvasóra bízzuk annak bizonyítását, hogy a pálya minden pontját kiadja a mozgó pontpár egy alkalmas helyzete.
 

Megjegyzés. Hasonlóan lehet megmutatni, hogy a mozgó pontpár közti távolságot tetszés szerinti m:n arányban osztó pont ugyancsak félegyenest ír le.