Feladat: 1046. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bolgár Gábor ,  Mérő László 
Füzet: 1967/január, 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eltolás, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/március: 1046. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a keresett ABCD négyszögben adott az AB=a, CD=c oldal és az AC=e, BD=f átló, továbbá az átlók M metszéspontjánál levő AMB=CMD=ε szög. Toljuk el a BD átlót úgy, hogy B az A-ba jusson, és legyen D új helyzete D'. Ekkor D'A=f, D'AC=DMC=ε, és D'D=a. Ennélfogva az AC átló helyzetének megválasztása után megszerkeszthetjük D'-t (azt is megválasztva, hogy D'-t az AC egyenes melyik partján kívánjuk), ekkor D-t a D' körüli a sugarú és C körüli c sugarú körívek metszéspontja adja, B-t pedig D új helyzeteként nyerjük, ha a kapott D'D szakaszt úgy toljuk el, hogy D' az A csúcsba jusson.

 
 

A kapott négyszögben AC és CD hossza a közvetlen elhelyezés folytán, AB és BD hossza pedig az eltolás folytán egyenlő az előírt hosszúsággal, és ugyanezért az átlók közti szög is egyenlő a felmért szöggel.
D helyzetére 2, 1 vagy 0 pont adódik aszerint, hogy a létrejövő CD' szakasz nagyobb az a+c összegnél, ill. egyenlő vele, ill. kisebb nála. Minden megfelelő D csúcshoz B egyértelműen adódik.
 
Bolgár Gábor (Budapest, Berzsenyi D. g. I. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. Nem lényegesen különbözik az előbbitől a következő szerkesztés. Az AB,BC,CD,DA oldalak P,Q,R,S felezőpontjai paralelogrammát alkotnak, melyben PQ=RS=e/2, QR=SP=f/2 és SPQ=ε. Ez tehát szerkeszthető. Megszerkesztve még P-nek S-re vonatkozó P' tükörképét, DP'=AP=a/2, DR=c/2, így D szerkeszthető, majd S-re, P-re és Q-ra való tükrözéssel A,B és C is.
 
Mérő László (Budapest, Berzsenyi D. g. II. o. t.)

 
2. P' a megoldásban szereplő DD' szakasz felezőpontja. Több további megoldás is érkezett, amik azonban ezektől szintén nem különböznek lényegesen.